Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σπύρος Ρόζης (Siemens Gamesa): Τα αιολικά πάρκα είναι ήδη η πιο φθηνή µορφή παραγωγής ενέργειας

Η αιολική ενέργεια είναι σήµερα η πιο ανταγωνιστική µορφή παραγωγής ενέργειας, τονίζει ο επικεφαλής της Siemens Gamesa Ελλάδας, Σπύρος Ρόζης. Μιλώντας στο "Forbes", ο κ. Ρόζης αναλύει τις διεθνείς τάσεις της αγοράς, τις τεχνολογικές καινοτοµίες που καθιστούν ακόµα πιο ανταγωνιστικά τα αιολικά πάρκα και αναφέρεται στο µέλλον της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών πάρκων.

Ποιες είναι οι παγκόσμιες τάσεις στην αγορά αιολικής ενέργειας; Σε ποιες γεωγραφικές περιοχές περιμένετε την ταχύτερη ανάπτυξη;

Η αιολική ενέργεια βρίσκεται στην πρώτη γραµµή της ενεργειακής µετάβασης και αυτό οδηγεί σε ισχυρή ανάπτυξη, που θα ενισχυθεί τα επόµενα χρόνια: σήµερα στην Ευρώπη περίπου το 12% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από αιολικά και το ποσοστό αυτό αναµένεται να φτάσει το 21% µέχρι το 2030. Η αύξηση στηρίζεται στη συνεχή καινοτοµία, που βοηθά τη µείωση των τιµών: σύµφωνα µε το Bloomberg, η τιµή της αιολικής ενέργειας θα είναι κατά 40% φθηνότερη το 2030. Η Siemens Gamesa είναι παρούσα και στις πέντε ηπείρους και αναµένεται ανάπτυξη σε όλο τον κόσµο µε ρυθµό περίπου 5% ετησίως έως το 2025, µε τη δραστηριότητα των αναδυόµενων αγορών να αυξάνεται κατά 11%.

Τι ισχύει σε σχέση με τη χρηματοδότηση και τους μηχανισμούς στήριξης; Ποιες είναι οι τάσεις; Πότε θα φτάσουμε στο grid parity;

Οι κρατικοί µηχανισµοί στήριξης ήταν ζωτικής σηµασίας για την εκκίνηση της αγοράς αιολικής ενέργειας, ωστόσο πλέον διανύουµε τη νέα, χωρίς επιδοτήσεις εποχή, καθώς η καινοτοµία έχει καταστήσει την αιολική βιοµηχανία πολύ ανταγωνιστική. Για την αιολική ενέργεια έχει ήδη επιτευχθεί το grid parity και, για την ακρίβεια, σε πολλές χώρες είναι ήδη φθηνότερη η εγκατάσταση αιολικών πάρκων από την κατασκευή νέων µονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ή άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρείται διεθνώς µετάβαση προς τις δηµοπρασίες, οι οποίες µάλιστα οδήγησαν σε µείωση-ρεκόρ των τιµών, κάτι που συνέβη και στην Ελλάδα κατά τους πρώτους διαγωνισµούς. Η µείωση αναµένουµε να µετριαστεί στις επόµενες δηµοπρασίες. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το CAPEX είναι υψηλό λόγω της πολυπλοκότητας της υλοποίησης των έργων, µια στήριξη µε τη µορφή µακροπρόθεσµου σταθερού τιµολογίου, η οποία βασίζεται στη διαγωνιστική διαδικασία που είναι ήδη σε ισχύ, είναι σηµαντική για τη συνέχιση της ανάπτυξης αιολικών έργων που είναι επενδύσεις έντασης κεφαλαίων.

Από πότε έχετε παρουσία στην ελληνική αγορά και πόσα έργα έχετε υλοποιήσει; Πιστεύετε ότι υπάρχουν αναξιοποίητες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας; Πώς αποτιμάτε τη μέχρι στιγμής πορεία των διαγωνισμών;

Εισήλθαµε στην ελληνική αγορά το 1998 και ήµασταν από τους πρώτους κατασκευαστές ανεµογεννητριών µε παρουσία στη χώρα. Σήµερα έχουµε εγκατεστηµένη ισχύ άνω των 500 MW, µερίδιο αγοράς 19% και αυτήν τη στιγµή συµµετέχουµε σε δέκα διαφορετικά projects, ισχύος 186 MW, που θα ολοκληρωθούν εντός του 2019. Εκτός από την προµήθεια ανεµογεννητριών, η δραστηριότητά µας στην Ελλάδα περιλαµβάνει υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης µε µεγάλη γκάµα επιλογών, καθώς και την ανάπτυξη και πώληση αιολικών πάρκων, που αποτελεί και έναν έµµεσο τρόπο ώστε να αυξήσουµε τις πωλήσεις ανεµογεννητριών. Αυτές οι υπηρεσίες ανάπτυξης απευθύνονται σε πελάτες που εισέρχονται στην ελληνική αγορά ή αναζητούν τέτοιου είδους υποστήριξη.

Πιστεύω ότι η διαδικασία των δηµοπρασιών είναι πολύ θετική και είµαστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσουµε αυτή την ευκαιρία, ώστε να αυξήσουµε σηµαντικά το µερίδιο αγοράς µας στη χώρα τα επόµενα χρόνια. Διαθέτουµε το κατάλληλο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και την τεχνολογία για να έχουµε επιτυχία στις επερχόµενες δηµοπρασίες.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων στο μέλλον;

Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και τα υβριδικά έργα έχουν µεγάλη σηµασία για το µέλλον της αγοράς των ανανεώσιµων. Η Siemens Gamesa έχει αναπτύξει υβριδικά έργα, όπως αυτό στην περιοχή La Plana στην Ισπανία, το οποίο αποτελεί ένα έργο πιλοτικό, όπου δοκιµάζουµε και αξιοποιούµε διαφορετικές τεχνολογίες µπαταριών. Στο Αµβούργο αναπτύσσουµε το ETES (Ηλεκτρική Θερµική Αποθήκευση Ενέργειας), µια τεχνολογία που βασίζεται στην αποθήκευση θερµότητας µεγάλης κλίµακας. Στην Ελλάδα επεξεργαζόµαστε ήδη τις δυνατότητες ανάπτυξης υβριδικών έργων και υποστηρίζουµε νέα έργα µε διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις.

Ποιες είναι σήμερα οι κυριότερες τεχνολογικές προκλήσεις; Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται η έρευνα και ανάπτυξη του τομέα;

Εκτός από την αποθήκευση ενέργειας, η κυριότερη αφορά το µέγεθος των ανεµογεννητριών και ήδη οι αλλαγές είναι εντυπωσιακές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι πρώτες ανεµογεννήτριες είχαν διάµετρο 15 µέτρων και ισχύ 55 kW. Προ ηµερών ανακοινώσαµε τα νέα µας µοντέλα ανεµογεννητριών για χερσαία πάρκα µε διάµετρο του ρότορα  170 µέτρα και εγκατεστηµένη ισχύ 5,8 MW. Οι µηχανές αυτές είναι ιδανικές για µεσαίες και χαµηλές ανεµολογικές συνθήκες, που συναντώνται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Η ψηφιοποίηση βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της τεχνολογικής έρευνας. Συγκεντρώνουµε δεδοµένα από το εγκατεστηµένο δυναµικό µας προκειµένου να ανιχνεύσουµε κάθε πιθανό πρόβληµα, ακόµα και τα πιο ασήµαντα, προκειµένου να προσαρµόσουµε τις ανεµογεννήτριές µας στις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής. Στη Siemens Gamesa επενδύουµε περίπου 200 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως στην έρευνα και ανάπτυξη και διαθέτουµε περισσότερους από 1.200 εξειδικευµένους µηχανικούς που εργάζονται σε οκτώ ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσµο.

Η γνώμη σας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ποια είναι;

Η αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων εµφανίζει τις πιο ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές. Η Siemens Gamesa εγκατέστησε το 1991 το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βρετανία. Έκτοτε έχουµε εγκαταστήσει περίπου 3.000 υπεράκτιες ανεµογεννήτριες, µε συνολική ισχύ περίπου 12 GW, σε διάφορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας και διαθέτουµε µονάδες παραγωγής στο Cuxhaven της Γερµανίας και στο Hull της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόσφατα παρουσιάσαµε τη νέα υπεράκτια ανεµογεννήτρια που διαθέτει πτερύγια µήκους 94 µέτρων και έχει ισχύ 10 MW. Επίσης ήµασταν η πρώτη εταιρεία που προµήθευσε µε εξοπλισµό την πρώτη πλωτή ανεµογεννήτρια.

Ποια είναι η ιστορία της Siemens Gamesa; Πώς δημιουργήθηκε και ποιο είναι το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά;

Η Siemens Gamesa δηµιουργήθηκε το 2017 και προήλθε από τη συγχώνευση της Gamesa και της Siemens Wind Power. Η Siemens Gamesa, που είναι εισηγµένη στο Ισπανικό Χρηµατιστήριο, είναι ο Νο 1 προµηθευτής υπεράκτιων αιολικών ανεµογεννητριών στον κόσµο και ο δεύτερος µεγαλύτερος προµηθευτής χερσαίων ανεµογεννητριών. Επίσης έχουµε τη δεύτερη θέση διεθνώς στις υπηρεσίες συντήρησης. Είµαστε παρόντες σε περισσότερες από 90 χώρες και απασχολούµε 23.000 άτοµα, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 90 GW. Σήµερα το ανεκτέλεστο των παραγγελιών µας φτάνει τα 23 δισ. ευρώ. Ένα από τα πλεονεκτήµατα της Siemens Gamesa είναι η διαφοροποίησή της, τόσο από πλευράς δραστηριοτήτων –είναι η µόνη εταιρεία µε ηγετική παρουσία τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια πάρκα– όσο και από πλευράς γεωγραφικής διασποράς, µε ηγετική παρουσία σε όλες τις ηπείρους.

(Συνέντευξη στο Χάρη Φλουδόπουλο, capital.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A