Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σπύρος Κουβέλης: Τα αναπτυξιακά έργα είναι η απάντηση στην ύφεση

Η κρίση δεν είναι ανεξάρτητη από το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει σήμερα όλο και πιο έντονα τις επιπτώσεις της στρεβλής και άναρχης οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην αυξητική πορεία των αριθμών, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή του τρόπου παραγωγής και καταναλώσεις του ενεργειακού σχεδιασμού, της αξιοποίησης των φυσικών πόρων. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής. Μπορεί και οφείλει να δείξει συνέπεια στους στόχους. Οφείλει να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημα και να μετατρέψει την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε αναπτυξιακή ευκαιρία, θέτοντας τους σωστούς πολιτικούς στόχους. Χρειάζεται να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην υλοποίηση ενός πράσινου μοντέλου ανάπτυξης προωθώντας κυρίως τις πράσινες επενδύσεις και τις καθαρές μορφές ενέργειας.

Η Ελλάδα οφείλει να μετέχει ως ενεργό μέλος σε μια ομάδα χωρών που θα αναπτύξουν και θα μεταφέρουν στις υπόλοιπες την αναγκαία τεχνογνωσία, αγαθά και υπηρεσίες που οδηγούν στην πράσινη ανάπτυξη.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η χώρα μας σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η Συνθήκη για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης του 2005 αποτελεί μείζονα πολιτική πράξη, στην οποία η χώρα μας διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Ελλάδα σκοπεύει να αναπτύξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων αγωγών και πηγών προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η προώθηση και υλοποίηση μεγάλων διεθνών έργων όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου TGI-Interconnector (ITGI) και η υποθαλάσσια ελληνο-ιταλική προέκτασή του, η ελληνο-βουλγαρο-ρωσική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού SOUTH STREAM, και η διασύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, μέσω του νέου Αγωγού BGI αναβαθμίζουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου. Η υλοποίηση των έργων αυτών συνιστά υψηλή προτεραιότητα, θα πραγματοποιηθεί δε με τρόπο που θα διασφαλίζει τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα και θα σέβεται απόλυτα την περιβαλλοντική διάσταση, στην οποία αποδίδουμε πρωταρχική σημασία.

Σε μια περίοδο που η Ελληνική οικονομία χρειάζεται να κάνει γρήγορα βήματα προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, συμφωνίες που αφορούν σε αναπτυξιακά έργα αποτελούν την καλύτερη χειροπιαστή απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης. Προσφάτως υπογράψαμε για το ενεργειακό κέντρο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για σημαντική συμφωνία πολλαπλού οφέλους για την Ελλάδα, ειδικά κατά την παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Το όφελος είναι οικονομικό, αναπτυξιακό, ενεργειακό αλλά και περιβαλλοντικό.

Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αγγίζει το 145% των συνολικών ξένων επενδύσεων που έγιναν στη χώρα μας στη διάρκεια του 2009. Αυτονόητο είναι το όφελος για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς τα φορολογικά μόνο έσοδα από την επένδυση είναι τεράστια. Η επένδυση δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στο ελληνικό δημόσιο, αναδεικνύεται το λιμάνι του Αστακού σε κόμβο μεγάλης στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1500 θέσεις εργασίας. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο Ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου δυναμικότητας 7 δις κυβικών μέτρων.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και σεβασμού του περιβάλλοντος, αφού το ποσοστό απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι θα φθάνει το 80%, με την παράλληλη παραγωγή βιοκαυσίμων από την αξιοποίηση του.

--------------------------

ΟΣπύρος Κουβέλης είναι Υφυπουργός ΕξωτερικώνΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα