Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Platts: Τη νέα τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού, με το λιγνίτη να πνέει τα λοίσθια, δείχνει η νέα μονάδα της Μυτιληναίος

Γιώργος Φιντικάκης

Σις νέες τάσεις της ευρωπαικής αγοράς ηλεκτρισμού αναφέρεται εκτενές αφιέρωμα του πρακτορείου Platts, κάνοντας ειδική μνεία στη επένδυση ύψους 300 εκατ ευρώ που αφορά τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Μυτιληναίος.

Σε μια στιγμή που η ευρωπαική πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα στερεά καύσιμα επένδυση ασύμφορη, και το κόστος των ρύπων έχει εκτιναχθεί (14,35 ευρώ/ τόνος χθες, το Platts σημειώνει τη στροφή των ευρωπαικών εταιρειών στις μονάδες συνδυασμένου κύκλου νέας γενιάς, με καύσιμο το φυσικό αέριο (combined cycle gas turbine- CCGT).

Και φέρνει ως παράδειγμα τα δύο πιο τελευταία projects, το πρώτο στη Βρετανία, και το δεύτερο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα αυτό της προγραμματιζόμενης επένδυσης ύψους 650 MW της Μυτιληναίος στο Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. 

Επικαλούμενο αμφότερα τα έργα, και τη βελτίωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το δημοσίευμα επισημαίνει τις δυνατότητες που διανοίγονται για τους παραγωγούς ηλεκτρισμού σε μια εποχή όπου ο άνθρακας πνέει τα λοίσθια. Βέβαια, μένει ακόμη να φανεί κατά πόσο τα δύο αυτά projects αντιπροσωπεύουν την αρχή μιας ευρύτερης τάσης, καθώς, όπως αναφέρει και ο συντάκτης του κειμένου, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018 δείχνουν ότι η ανάκαμψη των τιμών χονδρικής δεν βοηθά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων στον κλάδο.

Ειδική αναφορά γίνεται στην άδεια που έχει καταθέσει η Μυτιληναίος στη ΡΑΕ για τη νέα μονάδα, καθώς και στο υφιστάμενο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, τόσο σε θερμικές μονάδες, ισχύος 1,2 GW, όσο και σε ανανεώσιμες πηγές, 200 MW.

Μνεία γίνεται επίσης στα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας επένδυσης, που θα χρησιμοποιεί αεριοστρόβιλο κατηγορίας “Η” της General Electric (GE), με θερμική απόδοση άνω του 63%, καθιστώντας τη μονάδα, τη πιο αποδοτική πανευρωπαικά στη κατηγορία συνδυασμένου κύκλου.

Σημειωτέον ότι ο τύπος τουρμπίνας “Η” της GE, που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στη μονάδα της EDF στο Bouchain της Γαλλίας, αναγνωρίζεται επισήμως ως ο πιο αποδοτικός στον κόσμο με 62,22%.

Επισημαίνεται επιςης οτι η Μυτιληναίος ανανέωσε πρόσφατα ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο στο φυσικό αέριο με μεγάλο ευρωπαίο προμηθευτή, δίχως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Ειναι γνωστό παντως ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, η ρωσική Gazprom ξεκίνησε τις απευθείας πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Και μέσω του σταθμού του Σιδηροκάστρου η Μυτιληναίος παραλαμβάνει απευθείας αέριο από τη ρωσική εταιρεία για την κάλυψη μέρους των αναγκών του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο σύμβασης-προμήθειας που έχει υπογράψει μαζί της.

Τέτοιες κινήσεις δίνουν αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα στην εταιρεία, πολλώ δε μάλλον σε μια εποχή όπου οι λιγνιτικές μονάδες γίνονται ολοένα και πιο ακριβές.  

“Με την αναμενόμενη αύξηση των τιμών του CO2, η νέα μονάδα θα έχει το χαμηλότερο κόστος απ’ όλους τους σταθμούς στην Ελλάδα, και άρα θα είναι η πρωτη στη κατάταξη των θερμικών ερογοστασίων”, σημειώνει με νόημα στελέχος της εταιρείας.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στο λιγνιτικό στόλο της ΔΕΗ, με την επισήμανση ότι έως πρόσφατα αποτελούσε τη φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Αλλά οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν μονάδες με φυσικό αέριο έχουν ανακτήσει από το 2016 σημαντικό μέρος του εδάφους, καθώς το συγκεκριμενο καύσιμο έχει φθηνότερο κόστος, και τα δικαιώματα ρύπων ολοένα και ακριβαίνουν.

Σε καθε περίπτωση, το νέο εργοστάσιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα σε τρία χρόνια, εφόσον δοθούν οι άδειες.

Σημειωτεον οτι στο ελληνικό ενεργειακό μίγμα, η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, έχει αυξηθεί από 24% το 2016 στο 30% πέρυσι. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα