Skip to main content
Menu
English edition

Π. Γαλατσιάτος: Επίσκεψη Λαβρόφ - Κυπριακό και ενέργεια στο επίκεντρο

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, την κατάσταση στην Τουρκία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής επισκέπτεται τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Η επίσκεψη μπορεί να εντάσσεται στις εκδηλώσεις του «έτους Ρωσίας στην Ελλάδα», που εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του 2016 (ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς θα εγκαινιάσουν από κοινού το 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ, στο Ζάππειο και την έκθεση Ερμιτάζ - Πύλη στην Ιστορία», στο Βυζαντινό Μουσείο), η συγκυρία όμως στην οποία συμβαίνει την καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τη χώρα μας. 

Ο κ. Λαβρόφ έρχεται στην Αθήνα μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα, και για το ελληνικό ΥΠΕΞ θέλει να καταλάβει, τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. 

Η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει λόγο και ρόλο στο Κυπριακό που γίνεται ακόμα σημαντικότερος από τη στιγμή που στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν τεθεί τα θέματα της ασφαλείας και των εγγυήσεων, αλλά και ο πιθανός ρόλος του ΣΑ σε ένα σύστημα ασφαλείας για τη Μεγαλόνησο.

Η Ρωσία έχει δικά της συμφέροντα στην Κύπρο, έχει όμως ευρύτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου καθώς πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής είναι να διατηρήσει την επιρροή της και τις βάσεις της στη Συρία. 

Οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό και ειδικά στα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο την αφορούν άμεσα και είναι γνωστό ότι είναι αντίθετη σε σχεδιασμούς που προβλέπουν ρόλο του ΝΑΤΟ σε ένα νέο σύστημα ασφαλείας μετά τη Λύση ή τη δημιουργία τουρκικής και ελληνικής βάσης στο νησί. 

Η Αθήνα θέλει να διερευνήσει, κατά πόσον η ρωσοτουρκική προσέγγιση θα επηρεάσει τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, το κορυφαίο ζήτημα είναι η ενεργειακή συνεργασία. Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ξαναβγήκε από το «ψυγείο». 

Ο αγωγός αυτός ενδιαφέρει και την Ελλάδα που θέλει να εδραιωθεί ως διαμετακομιστικός κόμβος στη Νότια Ευρώπη. Βεβαίως, η μεταφορά του αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία απαιτεί ακριβές επενδύσεις (υποθαλάσσιο αγωγό) ωστόσο το σημαντικότερο εμπόδιο είναι οι ενστάσεις της Κομισιόν. 

Αναμένεται, ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα ζητήσει από τους συνομιλητές του στην Αθήνα, να προσπαθήσουν να πείσουν την Κομισιόν να αλλάξει τη στάση της. Αυτό λένε οι Ρώσοι στις συνομιλίες που έχουν και στους Ιταλούς.

Στα ενεργειακά πάντως η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στους αγωγούς, καθώς οι Ρώσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην κατασκευή και εκμετάλλευση της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα. 

Αυτό το αίτημα τίθεται με ιδιαίτερη έμφαση στο τραπέζι, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ακύρωσε την εκτροπή του Αχελώου και κατέστησε άνευ ουσίας τα αντισταθμιστικά οφέλη της συμφωνίας του 2002 για το φυσικό αέριο, που προέβλεπε τη συμμετοχή των Ρώσων στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στη Συκιά και το Πευκόφυτο. 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών συνοδεύεται από τους υπουργούς Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και Ενέργειας Ανατόλι Γιανκόφσκι. 

Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

(euro2day.gr, 02/11/2016)



ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα