Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Οι συνέπειες της Φουκουσίμα και οι γερασμένες πυρηνικές μονάδες της Γαλλίας επηρεάζουν την ομαλή τροφοδοσία με ηλεκτρισμό

Χάρης Αποσπόρης

Προβληματισμός επικρατεί τα δύο τελευταία χρόνια για την κατάσταση των πυρηνικών μονάδων στη Γαλλία, τη στιγμή που οι μη προγραμματισμένες συντηρήσεις, επισκευές και αναβαθμίσεις τους συνέβαλαν ήδη στο παρελθόν στην πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση του 2016-17.

Φέτος, δεδομένης της οριακής κατάστασης στο Βέλγιο, οι Βρυξέλλες ποντάρουν στη βοήθεια της Γαλλίας σε περίπτωση που χρειαστεί, άρα η διαθεσιμότητα των γαλλικών μονάδων αποκτά και πάλι κρίσιμη σημασία σε διεθνές επίπεδο.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι οκτώ γαλλικοί αντιδραστήρες με συνολική ισχύ 4 γιγαβάτ πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας από τώρα ως το Μάρτιο προκειμένου να ενισχυθούν για την περίπτωση μεγάλου σεισμού. Είναι άνγωστο το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα βγουν εκτός λειτουργίας, αλλά δεδομένου του ότι το Βέλγιο χρειάζεται έως 2 γιγαβάτ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αντιλαμβάνεται κανείς τη βαρύτητα της κατάστασης. Όπως είναι φυσικό, πολλά θα εξαρτηθούν και πάλι από τις καιρικές συνθήκες, τη στιγμή που μετεωορολογικές εταιρείες, όπως η Weather Company της ΙΒΜ, αναμένουν φέτος ψυχρότερο κλίμα στην περιοχή αυτή της Ευρώπης.

Δομικά ζητήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος στη Γαλλία

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας πηγάζουν από δύο βασικούς μακροπρόθεσμους παράγοντες: Ο ένας είναι η μεγάλη ηλικία του πυρηνικού στόλου, καθώς πολλές από τις μονάδες κατασκευάστηκαν 40 χρόνια πριν και πλησιάζουν το τέλος της διάρκειας ζωής τους. Ο δεύτερος είναι οι ανάγκες για ενισχυμένες προδιαγραφές ασφαλείας στον απόηχο των όσων συνέβησαν στη Φουκουσίμα.

Η διαπίστωση αυτή ανήκει στην ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της χώρας, η οποία πέρυσι εξέδωσε λεπτομερή έκθεση για την κατάσταση του κλάδου.

Χαρακτηριστικό είναι η πυρηνική αρχή εντόπισε τα τελευταία χρόνια περιστατικά που ξέφευγαν από τους ομαλούς κανόνες λειτουργίας των μονάδων και έκρινε ότι οφείλονται στη μη συμμόρφωση της EDF με τους κανόνες αυτούς. “Η ASN εκτιμά ότι η ποιότητα των εργασιών συντήρησης μπορεί να βελτιωθεί, καθώς ο αριθμός των σχετικών ελαττωμάτων που ανακαλύφθηκαν παραμένει υψηλός”, τονίζεται.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προέκυψε τα τελευταία χρόνια και επηρέασε την ομαλή λειτουργία των μονάδων έχει να κάνει με τη χαμηλή ποιότητα του πυρηνικού εξοπλισμού που παράγεται στο εργοστάσιο της Areva στο Κριουσότ. “Οι παρατυπίες στον εξοπλισμό αποκάλυψαν απαράδεκτες πρακτικές στο εργοστάσιο του Κριουσότ, οι οποίες είναι ασύμβατες με τα αξιώματα που διέπουν την κουλτούρα ασφαλείας”, ανέφερε σχετικά η Αρχή. Η ASN ζήτησε από την EDF λεπτομερή αναφορά για τον εξοπλισμό στον κάθε αντιδραστήρα και στα τέλη του 2018 πρόκειται να δημοσιεύσει τα πορίσματά της. Κατ' επέκταση, δεν αποκλείεται στις αρχές του 2019 να έχουμε νέες εκπλήξεις.

Η ρευστή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς το 2020 η πυρηνική αρχή πρόκειται να δημοσιεύσει τη γνωμάτευσή της για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των 34 πυρηνικών μονάδων ισχύος 900 μεγαβάτ που διαθέτει η χώρα. Οι οριστικές εκθέσεις ασφαλείας για τον κάθε αντιδραστήρα θα ακολουθήσουν μέσα στα χρόνια από το 2020 ως το 2030.

Όπως γνωρίζουν καλά οι υπεύθυνοι κάθε χώρας, η διαμόρφωση ενός προγράμματος συντήρησης μονάδων είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς έκτακτες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν εύκολα σε εκτροχιασμό του και σε φαινόμενο “ντόμινο” όπου η μια μονάδα επηρεάζει τη λειτουργία της άλλης σε συνάρτηση πάντα με τη διαθέσιμη ισχύ και τη ζήτηση στο σύστημα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα σε μια χώρα όπως η Γαλλία που διαθέτει δεκάδες πυρηνικές μονάδες οι οποίες καλύπτουν την πλειοψηφία των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα