Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μεταβατικό μοντέλο μέχρι το target model αναζητά η κυβέρνηση μετά την κατάργηση των NOME – Ανησυχία στους προμηθευτές

Θοδωρής Παναγούλης

Την αβεβαιότητα που δημιουργείται για το χώρο της προμήθειας ρεύματος, στην περίπτωση που πράγματι, όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, καταργηθεί πρόωρα ο θεσμός των NOME και δεν πραγματοποιηθεί η μεγάλη δημοπρασία της 16ης Οκτωβρίου, έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση ορισμένοι τουλάχιστον από τους εναλλακτικούς παρόχους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, κάποιες εκ των εταιρειών (όχι από εκείνες που καταλέγονται στις καθετοποιημένες), έχουν αναθέσει ήδη στα νομικά τους τμήματα να διερευνήσουν τις κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν, καθώς θεωρούν ότι, εάν δεν βρεθεί σοβαρό μεταβατικό μοντέλο, εκτίθενται σε κινδύνους που δεν είχαν σε καμμία περίπτωση υπολογίσει.

Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος να μην επαληθευτούν (και πάλι), οι δεσμεύσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του target model και τη λειτουργία των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Χαρακτηριστική ίσως του προβληματισμού στον κλάδο είναι η δήλωση του Federico Regola, CEO της ZeniΘ: «Η ZeniΘ είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξη για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας και πολύ θετική στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Σχετικά με το θέμα των NOME, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως έχουμε εμπιστοσύνη ότι το Υπουργείο θα βρει την πιο δίκαιη λύση στο πλαίσιο πάντα του υγιούς ανταγωνισμού. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με τις Αρχές προκειμένου να μεταφέρουμε τη δική μας εμπειρία προς αξιοποίηση και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή.

Σ'αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, ασφαλώς ταυτόχρονα διατηρώντας τα νομικά μας δικαιώματα, όπως όλες οι εταιρείες, καθώς το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο τη ZeniΘ αλλά όλο τον κλάδο».

Από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται ότι γίνεται πλέον κατανοητό πως η κατάργηση της τελευταίας δημοπρασίας NOME διευκολύνει βεβαίως την «εκστρατεία» διάσωσης και ανάπτυξης της ΔΕΗ, δημιουργεί ωστόσο προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε μεταξύ άλλων σε ομιλία του χθες στη Θεσσαλονίκη: «Θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει η μεταβατική περίοδος. Για το μεταβατικό στάδιο, είναι σημαντικό να λειτουργήσει οργανωμένη αγορά προθεσμιακών συναλλαγών, με συμμετοχή παραγωγών, προμηθευτών και συμμετεχόντων. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει προβλέψει τις διαδικασίες αυτές που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά έως ότου τεθεί σε λειτουργία το target model  ώστε να καλυφθεί και πιθανό κενό που τυχόν προκύψει μετά το τέλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξής ανέφερε: "Η συγκυρία επιβάλλει την εξέταση της δυνατότητας της ταχύτερης δυνατής λειτουργίας της προθεσμιακής αγοράς, ώστε να διαδεχτεί στον κατάλληλο χρόνο τα προθεσμιακά προϊόντα τύπου ΝΟΜΕ, καθώς και να παρασχεθεί εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου στους προμηθευτές, για την ικανοποίηση μιας βασικής προϋπόθεσης υγειούς ανάπτυξης της λιανικής αγοράς".

Η λειτουργία «οργανωμένης αγοράς προθεσμιακών συναλλαγών» από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, πριν τη λειτουργία του target model, εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, αν κρίνει κανείς από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η όλη προετοιμασία, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να έχουν σχετικά σταθερή τιμή αγοράς του ρεύματος, δεν μπορεί όμως να διασφαλίσει χαμηλές τιμές (σε σχέση με την Οριακή Τιμή Συστήματος) που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Παρόλα αυτά, η αναφορά του κ. Θωμά είναι σημαντική διότι αναγνωρίζει την ανάγκη του να βρεθεί λύση, αλλά και την ανάγκη να λειτουργήσει έγκαιρα το target model. Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θωμάς: «Οι δομικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα τα επόμενα χρόνια  στηρίζονται στη σωστή λειτουργία της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Όλα περνάνε από την αγορά του target model που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020. Είναι απαραίτητο να έχει υλοποιηθεί μέχρι τότε και γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μαζί με τους φορείς που εμπλέκονται. Θα υπάρξει στενότερη παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων του ΑΔΜΗΕ και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα ενταθεί ο εποπτικός ρόλος της ΡΑΕ και αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις προθεσμίες θα επιβληθούν κυρώσεις».ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα