Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κυπριακό «ΦΩΣ» φωτίζει την Ευρώπη - Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την διαχείριση ενέργειας στα νοικοκυριά

Την εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας από τις παραδοσιακές μονάδες παραγωγής, κατάφερε να επιτύχει μέσω μικρών αλλαγών στην καθημερινότητα του καταναλωτή, το πρόγραμμα SmartPV. Πρόκειται για ενεργειακό έργο της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ξεχώρισε ανάμεσα σε 5.000 προγράμματα, λαμβάνοντας τελικά το πρώτο βραβείο του Πολίτη - LIFE Citizen’s Prize για το 2019, όπου μεταξύ άλλων ψηφίζει και έχει λόγο και το κοινό. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην Κύπρο, όπου ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2017, με επικεφαλής τον Γεώργιο Η. Γεωργίου και τους Βενιζέλο Ευθυμίου, Βενιζέλο Βενιζέλου, Μαρία Χατζηπαναγή και Δέσπω Δημητρούδη.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο κ. Γεωργίου, για το έργο συνεργάστηκαν με 300 οικογένειες που διέθεταν στο σπίτι τους φωτοβολταϊκά. «Αυτά τα νοικοκυριά, τα επιλέξαμε με τέτοια κριτήρια, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα για όλη την Κύπρο. Πήγαμε σε σπίτια αγροτικών περιοχών, νεαρών ζευγαριών, σε κάποια με υψηλές απαιτήσεις ενέργειας, με χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας, με εξοικείωση στη χρήση του ίντερνετ και των τεχνολογιών κ.α.». Εκεί, τοποθέτησαν δικούς τους έξυπνους μετρητές στα ρολόγια της ΑΗΚ, ώστε κάθε 15 λεπτά να καταγράφουν την κατανάλωση αλλά και την παραγωγή ενέργειας του σπιτιού. Η παρατήρηση των εν λόγω σπιτιών είχε διάρκεια ενός έτους.

«Έπειτα προχωρήσαμε στο πρώτο βήμα, όπου τροποποιήσαμε τις ενεργειακές διατιμήσεις. Δηλαδή, αναπτύξαμε ένα θεωρητικό σχήμα διαχείρισης της ζήτησης. Αντί δηλαδή η τιμή της ενέργειας να είναι σταθερή ολόκληρη την ημέρα, εμείς δημιουργήσαμε έναν τιμοκατάλογο βάσει της ζήτησης ρεύματος. Επί παραδείγματι, τη νύχτα η τιμή κυμαίνονταν στα €0,10. Την ώρα υψηλής ζήτησης η τιμή κυμαίνονταν στα €0,18. Τις ώρες μεσαίας ζήτησης η τιμή βρίσκονταν κάπου στη μέση, στα €0,14», είπε και ανέφερε ότι το πρόγραμμα τους, μπορεί να θεωρηθεί ο προπομπός των δυναμικών διατιμήσεων που επιθυμούν να εφαρμόσουν η ΑΗΚ και το τμήμα Περιβάλλοντος.

Στη δεύτερη φάση, εξηγεί ο κ. Γεωργίου, δημιούργησαν μια πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι καταναλωτές μπορούσαν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση, την παραγωγή, καθώς και το κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιούσαν. «Εγκαταστήσαμε την πλατφόρμα στα κινητά τους, τους δώσαμε τάμπλετ και τους προσφέραμε τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή να βλέπουν τι θα πλήρωναν από τη χρήση που έκαναν. Επιπλέον, τους εκπαιδεύσαμε. Πήγαμε σε κάθε ένα από τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα, είδαμε τις συσκευές που χρησιμοποιούν και τους συμβουλέψαμε να αλλάξουν κάποιες από τις συνήθειες τους. Τους υποδείξαμε ποια ώρα θα ήταν η πιο συμφέρουσα για εκείνους. Για παράδειγμα, ότι θα έπρεπε να βάζουν πλυντήριο την ώρα που θα παράγουν ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, την οποία θα καταναλώνουν απευθείας.

Άλλωστε, σχεδιάσαμε τη διατίμηση με τέτοιον τρόπο, ώστε η φθηνή ενέργεια να συμπίπτει με την ώρα που παράγει και ο ίδιος ενέργεια».

Σιγά-σιγά, σημειώνει ο κ. Γεωργίου, τους παρατηρούσαμε να διαφοροποιούν τη χρήση τους και να μετατοπίζονται στις ώρες παραγωγής τους. «Αυτό που καταφέραμε ήταν δημιουργήσουμε μια διατίμηση, η οποία βρίσκονταν σε συνάρτηση με δύο παράγοντες. Την παγκύπρια κατανάλωση και την κατανάλωση στην οποία μπορούν να στηριχτούν από τη δική τους παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, κέρδισε και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αλλά και το νοικοκυριό, αφού είδε τον λογαριασμό του να μειώνεται γύρω στα €80 με €90 το δίμηνο».

Ξεχώρισε ανάμεσα σε 5.000 έργα

Αναφορικά με τη διάκριση του προγράμματος, σημείωσε πως συμμετείχαν σε διαγωνισμό περίπου 5.000 χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, ερευνητικά έργα. «Από αυτά, ξεχώρισαν αρχικά 15 και έπειτα εννέα, τα οποία τέθηκαν σε ψηφοφορία από τους πολίτες της Ευρώπης. Εκείνο που ξεχώρισαν ήταν το δικό μας», σημείωσε ο κ. Γεωργίου, και ανέφερε πως η εν λόγω διαδικασία ψηφοφορίας είναι νέα, η οποία δίνει βαρύτητα στο κοινό. «Είναι το βραβείο των πολιτών».

Όραμά τους, όπως περιγράφει, ήταν να ξεκινήσουν από το άτομο και να επεκταθούν στο σύνολο και περαιτέρω στο περιβάλλον. «Αρχίσαμε με 300 σπίτια, ωστόσο αν εφαρμοστεί σε όλη την Κύπρο, θα σημειωθούν αισθητές αλλαγές. Τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία, αν σκεφτεί κανείς ότι για πρώτη φορά συνεργάζονται η ΑΗΚ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Deloitte και οι πολίτες. Πρέπει να καταλάβουμε πως ο καθένας μας έχει σημαντική συνεισφορά και θέλει συλλογική προσπάθεια».

Σχετικά με το όφελος για το περιβάλλον, πέρα από τον περιορισμό των ρύπων, όπως εξήγησε, καλλιεργείται στους πολίτες μια άλλη κουλτούρα, όπου ευαισθητοποιούνται και ενεργούν. «Επιθυμία είναι να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στο έργο μας δεν θελήσαμε να στραφούμε στη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά να βοηθήσουμε τον πολίτη της Κύπρου να δράσει και να πάρει την τύχη στα χέρια του, κατακτώντας, παράλληλα, την ενεργειακή του αυτονομία».

(της Δέσποινας Ψύλλου, Φιλελεύθερος)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα