Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γιάννης Τσιπουρίδης: Ο Βασιλιάς πεθαίνει. Η υποστολή της σημαίας της Βιομηχανικής Επανάστασης

Η λεγόμενη Βιομηχανική Επανάσταση που ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία χαρακτηρίζεται από εξελίξεις στην υφαντουργία, την εξόρυξη, τη μεταλλουργία και τις μεταφορές, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της εφευρέσεως της ατμομηχανής.

Πάνω από όλα, η Βιομηχανική Επανάσταση είχε ως κινητήρια δύναμη τη φθηνή ενέργεια που προερχόταν από το κάρβουνο, το οποίο άρχισε να παράγεται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από τα άφθονα αποθέματα της Βρετανίας.


Cottonopolis1.jpg
 

Σήμερα, αυτή η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της βιομηχανικής επανάστασης, ο άνθρακας,  οδηγείται σε κατάργηση.

Και σε αυτήν την κατάργηση πρωτοστατεί το Ηνωμένο Βασίλειο, η μητέρα του άνθρακα!

Του πανίσχυρου άνθρακα στη Βρετανία, όπου αρκετές δεκαετίες μετά τη Βιομηχανική επανάσταση,

  • το μεν 1974, οι ανθρακωρύχοι οδήγησαν την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Έντουαρντ Χιθ, πρώτα σε προκήρυξη της εβδομάδας 3 ημερών, αφού τα ενεργειακά αποθέματα δεν αρκούσαν για κανονική εργασία και παροχή ηλεκτρισμού στον πληθυσμό και στη συνέχεια σε εκλογές και ήττα από τους εργατικούς του Χάρολντ Ουίλσον.
  • το δε 1984-85 η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων, υπό την ηγεσία του Άρθουρ Σκάργκιλ,  (που στην κορύφωση της, κινητοποίησε 142.000 ανθρακωρύχους, ενώ συνολικά απωλέστηκαν 26.000.000 ημέρες εργασίας και χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη απεργία μετά την γενική απεργια του 1926) ηττήθηκε από μια άλλη κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη Σιδηρά κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ
  • και τώρα το 2018 και πάλι μια κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη Τερέζα Μέϊ, ορκίζεται να βάλει τέλος στη χρήση άνθρακα μέχρι το 2025.

 

Πριν από μόλις πέντε χρόνια, τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια άνθρακα στο Ηνωμένο βασίλειο εξακολουθούσαν να παρέχουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.https://static.utilityweek.co.uk/app/uploads/2018/01/12114323/Untitled-1-768x532.jpg
 

Όμως, τον περασμένο Απρίλιο συνέβη το αδιανόητο: για πρώτη φορά ο άνθρακας δεν συνέβαλε ούτε μια κιλοβατώρα στο ενεργειακό μείγμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών.

Και δεν ήταν το μόνο σημάδι της αλλαγής που ερχόταν. Το περασμένο καλοκαίρι, ο άνθρακας παρείχε μόλις το 2% των συνολικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τελική ανατροπή ήρθε με ανακοίνωση του Τμήματος Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS) του Η.Β., στην οποία αναφέρεται πως ο άνθρακας θα καταργηθεί σταδιακά από το ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2025.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη το Ην. Βασίλειο είναι (αναμενόμενα μετά τα ανωτέρω) πρώτο στη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα από 28% το 2010 σε 7% το 2017. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως δεύτερη είναι η Ελλάδα με μείωση από 54% το 2010 σε 34% το 2017.

Γενικά, σημειώνεται ότι βάσει των εκτιμήσεων της Ε.Ε., το 49% των συμβατικών μονάδων θα μπορούσε να αποσυρθεί ως το 2030.

Όμως μια πρόσφατη μελέτη της Artelys καταλήγει πως λόγω του ολοένα και χαμηλότερου κόστος των ΑΠΕ και των τεχνολογικών εξελίξεων που παρέχουν ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας τους, κύρια μέσω των σημαντικών πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων στην αποθήκευση ενέργειας, ως το 2030, πάνω από τις μισές συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντικατασταθούν και συγκεκριμένα η απόσυρση αντιστοιχεί σε ποσοστό 61%. Αυτό μεταφράζεται σε 265 εκατ. τόνους λιγότερες εκπομπές CO2 και εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως τονίζεται στην έρευνα.

Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της παραγωγής ενέργειας.

 

Πρόσφατα μάλιστα που ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία του 2017, έγινε σαφές ότι η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασε την αντίστοιχη από τον άνθρακα στην ΕΕ για πρώτη φορά!http://www.climateactionprogramme.org/images/uploads/articles/EU.PNG
 

Συμπερασματικά, λοιπόν, το μέλλον δείχνει να μην έχει θέση για άνθρακα.

Ο βασιλιάς άνθρακας πνέει τα λοίσθια.

Άλλωστε είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη, ο μόνος εγγυημένος τρόπος, για να έχει θέση στο μέλλον ο άνθρωπος, τα παιδιά και εγγόνια μας.

Είναι όμως πραγματικά αυτή η πορεία των εξελίξεων;

 

Όπως παρουσιάζει το BNEF πολύ χαρακτηριστικά στο κατωτέρω διάγραμμα, φαίνεται να έχουμε δρόμο ανηφορικό μπροστά μας: 

  • Με σκούρο πράσινο παρουσιάζονται οι χώρες που δεν χρησιμοποιούν άνθρακα

  • Με ανοιχτό πράσινο οι χώρες που έχουν σχέδιο κατάργησης σταθμών άνθρακα

  • Με πορτοκαλί οι χώρες στις οποίες εξετάζεται σχέδιο κατάργησης σταθμών άνθρακα

  • Με κόκκινο οι χώρες που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο κατάργησης σταθμών άνθρακα

 

Έτσι λοιπόν ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, όπως ήδη αναλύθηκε ανωτέρω, πράσινο, αρκετές χώρες παραμένουν ακόμη κόκκινες, δηλαδή δεν έχουν καν αρχίσει επίσημα τουλάχιστον να αντιμετωπίζουν την προοπτική κατάργησης χρήσης του άνθρακα.

Μεταξύ των οποίων δυστυχώς, είναι και η χώρα μας.

 

Προφανώς όλα αυτά θα αλλάξουν προς το καλύτερο γιατί ζούμε στην εποχή των ενεργειακών αλλαγών και η μετάβαση στην καθαρή παραγωγή ενέργειας δεν αμφισβητείται πλέον.

Επομένως, προφανώς θα συμμορφωθούν τα κράτη, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες με τις επιταγές της επιστήμης.

Άλλωστε, η καθημερινή πλέον επιβεβαίωση των επιστημονικών προβλέψεων για την καταστροφική κλιματική αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις.

 

Δυστυχώς παραμένει το ερώτημα αν θα προλάβουμε;

 

Όπως είπε κάποτε ο πρώην Πρόεδρος Ομπάμα (Αύγουστος 2015), με την κλιματική αλλαγή υπάρχει και η πιθανότητα να δράσουμε μεν, αλλά να είναι ήδη πολύ αργά. ("On this issue — of all issues —there is such a thing as being too late," Obama said. "And that moment is almost upon us.")

 

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το ζήσουμε αυτό.

 

Γιάννης Τσιπουρίδης

5/02/20118

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα