Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι στα ενεργειακά, παρά τις μεγάλες προκλήσεις του 2030

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ είναι πλέον μια πραγματικότητα και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τον ενεργειακό τομέα της χώρας μας την επόμενη δεκαετία. Οι στόχοι που υιοθετήθηκαν στις ΑΠΕ (35%), στην εξοικονόμηση (38%) και στους ρύπους (55% σε σχέση με το 2005) συνιστούν τεράστιες προκλήσεις και για την επίτευξή τους θα χρειαστούν πάνω από όλα επενδύσεις και συνεπείς πολιτικές.

Ένα πρώτο θετικό στοιχείο που καταγράφεται είναι ότι η κατάσταση δείχνει να είναι ελπιδοφόρος στον τομέα των ΑΠΕ αν κρίνουμε από τις πολυάριθμες αιτήσεις για έργα στη ΡΑΕ και από την πορεία των διαγωνισμών. Η πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησης να διευκολύνει την αδειοδοτική διαδικασία αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επενδυτική "όρεξη", καθώς αποτελούσε χρόνιο αίτημα των επιχειρήσεων και των συνδέσμων.
Μια κρίσιμη πρόκληση, όμως, είναι η μετεξέλιξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής που σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις των νησιών θα ξεκλειδώσουν ζωτικό χώρο για νέες ΑΠΕ και για τη δημιουργία ενός περισσότερο αποκεντρωμένου ενεργειακού συστήματος. Η καταλυτική απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028 θέτει ακόμη ένα ορόσημο που πρέπει να περάσει ο εγχώριος κλάδος μέσα στην επόμενη δεκαετία. Δεδομένου του ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρεία κλίμακα θα πραγματοποιείται με σχετικά αργούς ρυθμούς για τα επόμενα 3-5 χρόνια, θα χρειαστούν νέες μονάδες με καύσιμο το αέριο για να αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές και να παρέχουν ευστάθεια στο δίκτυο. Ήδη οι σχετικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει, όπως είδαμε φέτος.

Επιπλέον, το 2019 συνεχίστηκαν οι θετικές εξελίξεις για τον κλάδο του φυσικού αερίου στη χώρα μας, καθώς τα στοιχεία από τις εταιρείες προμήθειας δείχνουν άνοδο της κατανάλωσης και επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, ενώ ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν το συγκεκριμένο καύσιμο για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι επιτέλους μετά από χρόνια δείχνει να “ξεκλειδώνει” το θέμα της υπόγειας αποθήκης της Ν. Καβάλας που είναι σε θέση να αναβαθμίσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας ευελιξία και χαμηλότερο κίνδυνο σε περιπτώσεις ελλείψεων. Περισσότερες εξελίξεις αναμένονται σύντομα όταν η κυβέρνηση θα εκδόσει τη νέα υπουργική απόφαση που θα διέπει το καθεστώς λειτουργίας της αποθήκης, ενώ θα διεξαχθεί και ο σχετικός διαγωνισμός. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και το σχεδιαζόμενο τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, τα  έργα αυτά αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς αερίου και να θέσουν την Ελλάδα σε τροχιά να γίνει πραγματικός κόμβος στην περιοχή.

Επίσης, κρίσιμης σημασίας είναι η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού IGB με τη Βουλγαρία, η οποία πλέον έχει πάρει μπρος με πλήρεις ρυθμούς. Ο IGB θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για το λεγόμενο κάθετο διάδρομο στο φυσικό αέριο, ώστε να βελτιωθούν κατά πολύ οι δυνατότητες εισαγωγής και εξαγωγής από/ προς τη Βουλγαρία, τις γείτονες χώρες αυτής, έως και την Ουκρανία. Από κοινού με τα υπόλοιπα μεγάλα διεθνή έργα, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο Turkish Stream, και τις δυναμικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές του LNG, δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα στο φυσικό αέριο με περισσότερο ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών, με διαφοροποίηση πηγών και οδών και με νέες προκλήσεις.

Πέρα από τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το φυσικό αέριο θα περάσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες μια φάση μετασχηματισμού, καθώς θα κληθεί να γίνει πιο “πράσινο” με τη συμμετοχή τεχνολογιών Power to X, όπως το υδρογόνο, το βιοαέριο κτλ. Αυτός, άλλωστε, είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει τη σημασία του σε ένα μέλλον χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, όπως αυτό που οραματίζεται ο ενεργειακός σχεδιασμός για το 2050. Κατ' επέκταση, τόσο η Πολιτεία, όσο και οι παίκτες της αγοράς δεν θα πρέπει να κλείσουν τα μάτια τους στην καινοτομία ώστε να μπορέσουν οι τεχνολογίες αυτές να κάνουν κάποια στιγμή μια αρχή και στη δική μας χώρα. Αν μη τι άλλο, η συμμετοχή πλέον μεγάλων ξένων ομίλων στο γίγνεσθαι του φυσικού αερίου της ελληνικής αγοράς αποτελεί σύμμαχο για τα στοιχήματα που έχει βάλει η χώρα μας. Το μέγεθος, η τεχνογνωσία και οι επενδύσεις τους σε συνδυασμό με το δυναμισμό των εγχώριων ομολόγων τους θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι ο εγχώριος ενεργειακός κλάδος έχει λόγους να αισιοδοξεί, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί ένα σταθερό και διαφανές θεσμικό πλαίσιο χωρίς τα παραδοσιακά “σκαμπαναυάσματα”, ώστε να διευκολυνθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, καθώς και διαρκής διάλογος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.

* Ο Κώστας Ανδριοσόπουλος είναι Καθηγητής του ESCP Business School, Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ και Ιδρυτικός τ. Πρόεδρος της ΗΑΕΕΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα