Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Αποδίδει η χρέωση προμηθευτή - "Μπλόκο" σε πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς από τον κλάδο των ΑΠΕ

Η χρέωση προμηθευτών δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν, τονίζουν στο energypress πηγές από τον κλάδο των ΑΠΕ, με αφορμή το συζήτηση που ανακινήθηκε εκ νέου μετά τις σχετικές αναφορές κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ και την αντίδραση, μέσω επιστολής, του ΣΠΕΦ.

 Η χρέωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με «τέλος» ή  φόρο, ούτε και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ).

Όπως έχει τεκμηριωθεί από πλήθος έγκυρων και εξειδικευμένων μελετών τα τελευταία χρόνια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΟΒΕ, κ.ά.), δε χωράει αμφιβολία για το ότι οι ΑΠΕ μειώνουν σημαντικά την Οριακή Τιμή Συστήματος, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Όμως, όπως προσθέτουν,  η μείωση αυτή δεν μεταφέρονταν στα τιμολόγια των καταναλωτών για πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα δεν καταβάλλονταν   εμπρόθεσμα και στο σύνολό του στους δικαιούχους το συμβολαιοποιημένο τίμημα για την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια.

Με αυτό τον τρόπο, προέκυπταν διαρκώς διογκούμενα ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τα οποία για να αντιμετωπιστούν επιβάρυναν, αφ’ ενός μεν τους καταναλωτές με συνεχείς αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, και, αφ’ ετέρου, τις ΑΠΕ, κυρίως με αναδρομικές περικοπές στις συμβολαιοποιημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ανανεώσιμης ενέργειας, που έφτασαν να απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του κλάδου με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για την ενεργειακή αγορά, το περιβάλλον και την οικονομία.

Ο τρόπος υπολογισμού και πληρωμής του κόστους των ΑΠΕ επαναπροσδιορίστηκε τον Αύγουστο του 2016, με διάταξη του Ν.4414/16 που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή. Στόχος της διάταξης ήταν να επιστρέψει σταδιακά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ από την αγορά (δηλ. από τους προμηθευτές) η ως άνω οικονομική αξία που προσφέρουν οι ΑΠΕ. Μάλιστα, η νέα αυτή ρύθμιση εξειδικεύθηκε, μετά από δύο σχετικές ευρείες δημόσιες διαβουλεύσεις της ΡΑΕ, και ενσωματώθηκε στους Κώδικες Συναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής της ρύθμισης έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, καθώς έχει οδηγήσει ήδη σε σημαντική  μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ενώ αναμένεται και ο λογιστικός μηδενισμός του μέχρι το τέλος του 2017.

Αυτή η μείωση, με τη σειρά της, έχει ως αποτέλεσμα  την αποφυγή νέων αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια των καταναλωτών, ενώ συγκρατήθηκαν και οι καθυστερήσεις των πληρωμών των ΑΠΕ.

Βέβαια, όπως σημειώνουν οι συνομιλητές μας, αυτές παραμένουν βέβαια μεγάλες, στα επίπεδα των πέντε μηνών, και αποφεύχθηκαν και νέες αναδρομικές περικοπές των τιμών των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ.

Τα στελέχη του κλάδου των ΑΠΕ εκτιμούν ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνέχιση της εφαρμογής της νέας ρύθμισης καθώς αναμένεται να οδηγήσει στη  μόνιμη εξισορρόπηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, στην εξάλειψη των καθυστερήσεων των πληρωμών ΑΠΕ αλλά και στη συγκράτηση, και, πιθανότατα, στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι, η συνέχιση της εφαρμογής της νέας ρύθμισης θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ΛΑΓΗΕ, θα προστατεύσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την ασφάλεια των υφιστάμενων και των νέων επενδύσεων ΑΠΕ.

Βέβαια, για να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά η ρύθμιση, είναι πάντα απαραίτητη η άγρυπνη εποπτεία και ο έλεγχος των συναρμόδιων φορέων, δηλαδή της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ.

Η σκοπιμότητα ρυθμίσεων όπως η χρέωση προμηθευτών, απορρέει από το ότι συμβάλλει στην άρση χρόνιων στρεβλώσεων του παρελθόντος και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς, η οποία έτσι γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Είναι προφανές, όμως, όπως τονίζουν οι συνομιλητές μας, ότι τέτοιες ρυθμίσεις απαιτούν την προσαρμογή όλων των συμμετεχόντων σε αυτήν και την εγκατάλειψη πρακτικών που δεν συνάδουν με τους στόχους αυτούς.  ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα