Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ανδριοσόπουλος: Ζωτικής σημασίας για το ενεργειακό σύστημα της χώρας μια υγιής ΔΕΗ

Τις δυνατότητες που ανοίγονται στην αγορά ηλεκτρισμού παρουσίασε σε συνέντευξή του στο insider.gr ο Πρόεδρος της ΗΑΕΕ Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος ενόψει του 4th Annual Symposium: Energy Transition IV SE Europe and beyond.

Όπως διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, πλέον υπάρχουν νέες συνθήκες στην εγχώρια αγορά και οι παίκτες ήδη προσαρμόζονται σε αυτές και ταυτόχρονα προετοιμάζονται για την επόμενη δεκαετία δίνοντας έμφαση σε νέες λύσεις και τεχνολογίες ώστε να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Κ. Ανδριοσόπουλε ποιες θεωρείτε εσείς τις σημαντικότερες φετινές εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού;

Χρειάστηκε πολύς καιρός, αλλά οι συνθήκες δείχνουν πλέον να αλλάζουν σημαντικά στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού μέσω ενός συνδυασμού ρυθμιστικών αποφάσεων, δεσμεύσεων της χώρας και πολιτικών επιλογών. Το ερώτημα είναι αν αλλάζουν προς το καλύτερο και αν οι μεταρρυθμίσεις θα κριθούν επιτυχημένες από τα αποτελέσματα.

Από τη μια έχουμε την επιβεβλημένη αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που “ταράζει τα νερά”, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές αν θα επιτύχει ο δεύτερος διαδοχικός διαγωνισμός και τι θα συμβεί σε περίπτωση αποτυχίας του. Οι συνέπειες για τον κυρίαρχο παίκτη είναι προφανείς και όπως γνωρίζουμε, όταν η ΔΕΗ φτερνίζεται, όλη η αγορά κρυολογεί.

Μέσα σε όλα αυτά, η ΔΕΗ είναι αναγκασμένη πλέον να έχει διαρκώς το ένα της μάτι επάνω σε ένα δείκτη, αυτόν της τιμής του CO2 που αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα. Η ΔΕΗ έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος της τα τελευταία χρόνια, αλλά θα χρειαστεί να κάνει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για να σημειώσει κερδοφορία στο εξής. Εξυπακούεται ότι μια υγιής ΔΕΗ είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της χώρας μας, δεδομένης της εκτενούς παρουσίας της μέσα σε αυτό.

Πέρα από τη ΔΕΗ, μια πολύ σημαντική εξέλιξη φέτος είναι η λειτουργία των νέων αγορών μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας, που θα δώσει τη δυνατότητα για εντονότερη δραστηριοποίηση στον χώρο της εμπορίας, αλλά και για ενισχυμένους ελιγμούς και ευελιξία στις εταιρείες ηλεκτρισμού. Η αγορά εξισορρόπησης προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η εκπαίδευση για τις υπόλοιπες αγορές με προοπτική να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους.

Τέλος, χαρακτηριστικό της παρούσας φάσης που διανύουμε είναι η έντονη διάθεση των ενεργειακών ομίλων για επέκταση σε νέες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες ηλεκτρισμού δραστηριοποιούνται πλέον και στο αέριο και το αντίθετο, ενώ ορισμένες επέλεξαν να γίνουν Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΦΟΣΕ) ώστε να επωφεληθούν και από αυτό το κομμάτι.

Πού εντοπίζετε εσείς περιθώρια για νέες δραστηριότητες που θα αποφέρουν καρπούς στο μέλλον;

Υπάρχει μια σειρά από νέες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση ενέργειας, η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, τα έξυπνα δίκτυα, η ψηφιοποίηση και το blockchain, όπου μπορεί κάποιος να “ποντάρει” σε όρους τεχνογνωσίας και ετοιμότητας έστω και αν το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι ακόμα πλήρες. Θυμίζω ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει π.χ. την εγκατάσταση εκατοντάδων μεγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2030, άρα αναμένονται εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά υπάρχει και μια σειρά από υπάρχουσες δραστηριότητες που μετεξελίσσονται, όπως η εμπορία ενέργειας και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας μονάδων ΑΠΕ, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Πώς θα συμβάλει φέτος η ΗΑΕΕ στην προώθηση του δημοσίου διαλόγου για την ενέργεια; Ποιες εκδηλώσεις και δράσεις προγραμματίζετε;

Η ΗΑΕΕ πραγματοποιεί ένα ευρύ φάσμα συνεδρίων, συναντήσεων, εκδηλώσεων και εκδόσεων με στόχο την πλήρη κάλυψη των εξελίξεων στο χώρο της ενέργειας, τη βελτίωση του δημοσίου διαλόγου και το να δώσει τα κατάλληλα εφόδια στα μέλη της, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος.

Ήδη ξεκινήσαμε τη φετινή χρονιά με το Ecomobility Conference, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα εναλλακτικά καύσιμα και την ηλεκτροκίνηση. Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε ένα Policy Brief για την ηλεκτροκίνηση με τα συμπεράσματα από το συνέδριο, ενώ προετοιμάσαμε και ένα νέο Policy Brief ειδικά για την αγορά ηλεκτρισμού, το οποίο μόλις δημοσιεύτηκε.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα εκπονήσαμε τη “Βίβλο της Ενέργειας”, μια ετήσια έκδοση όπου περιλαμβάνονται αναλύσεις για τις εξελίξεις και τα οικονομικά του κλάδου και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους επενδυτές.

Επιπλέον, η ΗΑΕΕ διοργάνωσε το τελευταίο δίμηνο ήδη τρεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα συναντήσεις, μια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μια στο ΑΠΘ και μια στο ΕΜΠ με αντικείμενο τις διεθνείς τάσεις και τη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Και φυσικά, πλέον, έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για το ετήσιο συνέδριό μας, το 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Μαΐου στην Αθήνα. Πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι περισσότεροι από 100 ομιλητές από πάνω από 40 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, 15 Οργανισμούς και Think Tanks, 10 κορυφαία ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα και πάνω από 15 θεσμικούς φορείς και ρυθμιστικές Αρχές, θα ρίξουν φως στα κρίσιμα ζητήματα ενέργειας της περιοχής μας, σε περίπου 25 συνεδρίες στη διάρκεια των 3 ημερών της διοργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, από το διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι, πρόκειται να δώσουν το παρών εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων όπως EBRD, World Bank/IFC, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΤΑΙΠΕΔ, US Congressional Research Service, καθώς και Πρέσβεις, Υπουργοί άλλων χωρών και διοικητικά στελέχη κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών επιχειρήσεων όπως οι Enagas, Fluxys, GE, Suntech Power, Total, Engie, Saipem, Enel, Naturgy, Scale Gas, Enedis, Akuo Energy, Snam, Energean, Siemens - Gamesa κ.α. και φυσικά υψηλόβαθμα στελέχη της Διεθνούς Ενωσης Ενεργειακής Οικονομίας (ΙΑΕΕ).

Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας όπως ο Υπουργός ΠΕΚΑ, ο Υπ. Εξωτερικών, η Υπ. Τουρισμού, αρχηγοί κομμάτων, τομεάρχες ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων, ρυθμιστικών Αρχών όπως η ΡΑΕ, ακαδημαϊκών, μελών της ΗΑΕΕ, στελεχών επιχειρήσεων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα όπως οι ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΔΕΥ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΠΑ Αττικής, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Φυσικό Αέριο Αττικής, Α+ Insurance Brokers, Nostira, Ζενίθ κ.α., ενώ ιδιαίτερη σημασία για την άρτια διοργάνωση του Συμποσίου έχει η στρατηγική συνεργασία με κορυφαία διεθνή think tanks και εταιρείες όπως το Global Gas Centre, το Atlantic Council, η S&P Global Platts, το REN21 και αναγνωρισμένους επιχειρηματικούς Συνδέσμους και Επιμελητήρια. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι η καλύτερη διοργάνωση μέχρις στιγμής του Συνδερίου – θεσμού στον τομέα της ενέργειας και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.

(Insider.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα