Skip to main content
Menu
English edition

Αναπτυξιακό πρόταγμα στο νέο business plan της ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Στη γεωθερμία ποντάρουν κυβέρνηση και Παναγιωτάκης

Δημήτρης Κοιλάκος

Σοβαρά σφάλματα στη μέχρι τώρα πορεία της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» εντοπίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, όπως άλλωστε ανέφερε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Δυστυχώς, τα μερίδια της «Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες», είναι πολύ χαμηλά. Γενικά, θα έχετε δει ό,τι δεν αναφέρομαι στο παρελθόν και κοιτάω το τι θα κάνουμε στο μέλλον, είναι το μόνο που αναφέρομαι. Από σφάλματα σοβαρά που έχουν γίνει η «Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες», έχει μόνον το 3% του μεριδίου της αγοράς των ανανεώσιμων», ήταν η χαρακτηριστική σχετική αναφορά του.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα, και, μετά από τις αλλαγές που έχουν γίνει, εκτιμά ότι πλέον μπορεί να ξεκινήσει μια ολότελα διαφορετική πορεία για τη θυγατρική της, με ευοίωνες προοπτικές για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Όπως, άλλωστε, έγραψε πρόσφατα το energypress, στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ανατεθεί ο φιλόδοξος στόχος να τριπλασιάσει την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ της επιχείρησης μέσα στην επόμενη τριετία.

Άλλωστε, αυτό το στίγμα προσπάθησε να δώσει και από τη Βουλή ο κ. Παναγιωτάκης: «Τώρα επεξεργάζεται ένα business plan, με το οποίο επιδιώκουμε σαν στρατηγικό στόχο, να γίνει ένας από τους βασικούς παίκτες και εάν όχι «ο leader» στη χώρα μας στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών. Γιατί, βέβαια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν σταματήσει εδώ, έγινε η πρώτη παρτίδα, αλλά το μέλλον είναι μπροστά μας».

Οι αναφορές αυτές του προέδρου της ΔΕΗ έρχονται και ως στήριξη της νέας διοίκησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εναντίον της οποίας βάλλουν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης για το ζήτημα των συμβάσεων εργασίας.

Μεγάλες οι προοπτικές για τη γεωθερμία στις Κυκλάδες

Ξεχωριστό ρόλο σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα έχει η γεωθερμία, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ να εκτιμά ότι είναι μεγάλα τα περιθώρια για την ανάπτυξή της στις Κυκλάδες.

Μιλώντας για τα σχέδια για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στις Κυκλάδες, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε τα εξής:

«Η ανάπτυξη της γεωθερμίας στα νησιά των Κυκλάδων, θα αλλάξει τελείως την αρχιτεκτονική της τροφοδοσίας της νησιωτικής Ελλάδας. Γιατί, όλα τα νησιά των Κυκλάδων και ίσως και πιο κάτω, εξαιτίας της γεωθερμίας, μπορούν να διασυνδεθούν με το διασυνδεδεμένο σύστημα και να απαλλαγούμε μαζί με άλλα μέτρα που ανέφερε ο κ. Υπουργός, από την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο, το ντίζελ και το μαζούτ».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως έχει γράψει το energypress, η σύμβαση με το στρατηγικό εταίρο που θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να έχει υπογραφεί ακόμα και το Σεπτέμβριο.

Βέβαια, η γεωθερμία αποτελεί μια παλιά και εν πολλοίς πονεμένη ιστορία για τη ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης «η Δ.Ε.Η. έχει ξοδέψει για έρευνες για την γεωθερμία, 62 εκατ. τις προηγούμενες δεκαετίες και γεωθερμία ακόμη δεν έχουμε».

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δείχνει αισιόδοξος: «Εγώ, πιστεύω, ότι και με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και με πιο προσεκτικές μεθοδεύσεις και βέβαια, σε πλήρη συνδιαλλαγή με τις τοπικές κοινωνίες, θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της γεωθερμίας και ειδικά στα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνον».

Η αναφορά αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς οι προηγούμενες απόπειρες της ΔΕΗ να αναπτύξει έργα γεωθερμίας είχαν "σκοντάψει", μεταξύ άλλων, και στις σοβαρές αντιδράσεις από τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες σχεδιάζονταν τα έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόπειρα εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου τη δεκαετία του '80.

Άλλωστε, το θέμα αυτό τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή στον πρόεδρο της ΔΕΗ από τον, εκλεγόμενο στις Κυκλάδες, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο, με τον κ. Παναγιωτάκη να απαντά: «Βέβαια, συμφωνώ και με τον κ. Συρμαλένιο, που είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας χωροταξικός σχεδιασμός, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να το κάνουν αυτό. Δεν μπορεί να προσβληθεί ούτε το περιβάλλον ούτε οι παραδόσεις, αλλά από την άλλη μεριά μην στρεφόμαστε και εναντίον των ΑΠΕ, πρέπει να βρούμε μια ισορροπία κάθε φορά. Αυτό είχα πει και σε ένα συνέδριο πέρυσι, που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο».

Επενδύσεις με κυβερνητικό ενδιαφέρον

Τις θετικές για την ανάπτυξη των έργων γεωθερμίας προοπτικές, πάντως, δείχνει το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον ισχυρών ομίλων και από το εξωτερικό, όπως η ENEL, η ORMAT, η MITSUBISHI κ.α.

Σε αυτό ποντάρει και η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνοντας την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας στη στρατηγική για την "παραγωγική ανασυγκρότηση", με την οποία ασχολήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο, σε μια απόπειρα με διττό στόχο. 

Αφενός να αντιστραφεί σε επικοινωνιακό επίπεδο το αρνητικό κλίμα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και αφετέρου να καταθέσει διαπιστευτήρια ότι έχει ρεαλιστικό σχέδιο για να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας της χώρας, σε μια περίοδο που φαίνεται ότι συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες. Άλλωστε, αρκετές είναι οι αναλύσεις που συντείνουν στο ότι το υπόλοιπο του έτους θα είναι πολιτικά ζοφερό.

Με τούτα και μ'εκείνα, πάντως, οι εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ αποκτούν κεντρικό ρόλο στην πορεία των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Εξάλλου, διαχρονικά η ΔΕΗ έχει, για προφανείς λόγους, αυξημένο βάρος για την οικονομία της χώρας και δη τη βιομηχανία.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ κλήθηκε να "πάρει πάνω του" ένα μέρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την ώρα που μέσα από τη ΔΕΗ περνά και ένα σημαντικό μέρος των επενδυτικών σχεδίων που θέλει να έχει να επιδείξει ως επιτεύγματα η κυβέρνηση, δείχνει ότι το "θέμα ΔΕΗ" αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Με το αναπτυξιακό αφήγημα να προτάσσεται στην αντιπαράθεση όσων διεκδικούν μερίδιο στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας, μένει να δείξει το μέλλον ποιός θα κερδίσει και ποιός θα χάσει (από) το στοίχημα αυτό.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα