Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τίτλοι τέλους για το Αμύνταιο από τη ΔΕΗ – Αποσύρει τις μονάδες για να πωληθούν Μελίτη και Μεγαλόπολη- Η απειλή από την Κομισιόν

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Με εισήγηση για την απόσυρση των μονάδων Ι και ΙΙ του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου κατεβαίνει στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ο πρόεδρος της εταιρίας Μανόλης Παναγιωτάκης (upd: 19:06 - Η προγραμματισμένη εισήγηση δεν ήρθε τελικά στο σημερινό Δ.Σ., ίσως λόγω των αντιδράσεων, ωστόσο η απόφαση της διοίκησης φέρεται να έχει ληφθεί).

Σύμφωνα με πληροφορίες θα καλέσει το Δ.Σ. της δημόσιας επιχείρησης να εγκρίνει το σβήσιμο των μονάδων όταν συμπληρωθούν και οι 32.000 ώρες λειτουργίας σε σχέση με το 2016, δηλαδή περίπου στο τέλος του 2020 με αρχές του 2021.  Την παράταση είχε δώσει τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση όταν ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα έπρεπε να είχε παύσει να λειτουργεί καθώς είχε συμπληρώσει τις 17.500 ώρες από το 2016. Το όριο αυτό είχε θεσπιστεί με βάση την κοινοτική οδηγία για τις ρυπογόνες με άνθρακα μονάδα.

Μάλιστα η τελευταία παράταση στις 32.000 ώρες λειτουργίας θεωρείται παράνομη καθώς θα έπρεπε να ζητηθεί η σχετική άδεια από την Ευρ. Επιτροπή για την κατά παρέκκλιση λειτουργία.

Η κίνηση του προέδρου της ΔΕΗ για την έκδοση απόφασης με την οποία οι μονάδες Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου αποσύρονται από το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής έχει να κάνει σύμφωνα με πληροφορίες με την προσπάθεια της εταιρίας να διαμορφώσει έναν πιο καθαρό επιχειρησιακό ορίζοντα για τους υποψήφιους επενδυτές των μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης. Με πιο απλά λόγια τους δίνει ένα ακόμη κίνητρο για την απόκτησή τους βγάζοντας εκτός αγοράς έναν ανταγωνιστικό λιγνιτικό σταθμό.

Το κίνητρο αυτό σε συνδυασμό με την απόπειρα της αποσαφήνισης του κόστους εφοδιασμού της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας δημιουργεί, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ακόμη πιο ξεκάθαρους όρους για τις αιτούμενες επενδύσεις των διεκδικητών.

Πέραν αυτού, με βάση τα όσα υποστηρίζει η δημόσια εταιρία, το ΕΣΕΚ δεν αφήνει κανένα περιθώριο περαιτέρω λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου ακόμη και στην περίπτωση της ενεργειακής του αναβάθμισης. Ένα project το οποίο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η ΔΕΗ επιδίωξε να τρέξει υποδεχόμενη προτάσεις από ιδιώτες επενδυτές για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων Ι και ΙΙ. Προτάσεις είχαν γίνει από τη «Μυτιληναίος», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζο και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η κάθε μία πλευρά ήταν διατεθειμένη να κάνει τις σχετικές επενδύσεις με διαφορετικό τρόπο ως προς τον τρόπο διοίκησης του ΑΗΣ και της αξιοποίησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως, η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει τη λήψη αυτής της απόφασης σήμερα επιδιώκοντας ταυτόχρονα να προλάβει ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες για την παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και αρμόδιου τομεάρχη για θέματα Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η Ευρ. Επιτροπή φέρεται να έχει κινήσει τις σχετικές σε βάρος της χώρας μας νομικές διαδικασίες.

Με τον τρόπο αυτό, η δημόσια εταιρία θέλει να δείξει προσπάθεια συμμόρφωσης και συμβιβασμού έναντι των κοινοτικών προθέσεων.

Πάντως, η απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο ενεργειακό κέντρο της Μακεδονίας. Η ΓΕΝΟΠ προετοιμάζει με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές κινητοποιήσεις καθώς με το σβήσιμο των μονάδων τίθεται ένα μείζον ζήτημα ως προς την τύχη 1.000 εργαζομένων, της τηλεθέρμανσης αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής.

Ήδη για μεθαύριο Κυριακή η Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου.

Ακούστε εδώ σχετική δήλωση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα