Skip to main content
Menu
English edition

Τι αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ για τους νέους διακανονισμούς - Δόσεις πολλών ταχυτήτων και έκπτωση 6% για ετήσια προπληρωμή

Χρήστος Στεφάνου

(upd: 16:26) Δόσεις πολλών ταχυτήτων για την εξόφληση των οφειλών ρεύματος αλλά και εκπτώσεις, αποφάσισε η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον μεγάλο βραχνά των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το νέο σύστημα που αντικαθιστά το τρέχoν πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, προβλέπει κίνητρα ανάλογα με το ύψος του χρέους του πελάτη, ως εξής :

  • Οσοι χρωστούν ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, θα μπορούν να διακανονίσουν το χρέος τους σε 24 δόσεις.
  • Οσοι χρωστούν από 1.000 ευρώ και πάνω, έχουν δύο δυνατότητες : Είτε να δώσουν προκαταβολή το 10% και να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 18 δόσεις. Είτε να πληρώσουν ως προκαταβολή το 20% και να διατηρήσουν την ευνοική σήμερα ρύθμιση των 36 δόσεων.
  • Οσοι χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ, τους δίνεται το δικαίωμα να παγώσει για ένα χρόνο η οφειλή τους. Πρόκειται για την πλειοψηφία των οφειλετών, δηλαδή κοντά στο 1,2 εκατ. πελάτες. Εφόσον δε, ο πελάτης είναι συνεπής, εξοφλεί δηλαδή κανονικά τις δόσεις του, τότε θα έχει έκπτωση 10%.
  • Οσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων, αλλά δεν εξόφλησαν δύο δόσεις- και επομένως την έχασαν για δύο μήνες- έχουν δικαίωμα να την αποκτήσουν ξανά. Προυπόθεση είναι να πληρώσουν μαζί με την επόμενη δόση και τα ποσά των δόσεων που δεν εξυπηρέτησαν.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ αναφέρει αναλυτικά:

1.Το Πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, που διήρκεσε 9 μήνες, από 01.04.2016, ολοκληρώθηκε σήμερα με σημαντική επιτυχία.

Συνολικά διακανόνισαν τις οφειλές τους 625.000 καταναλωτές, με συνολικό διακανονισθέν ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ (αφορά μόνο  χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ποσά υπέρ τρίτων). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 75% περίπου του συνολικού ποσού που οφείλουν οι πελάτες Μέσης και Χαμηλής Τάσης και το οποίο αφορούσε το Πρόγραμμα.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει κατ’ αρχάς την ικανοποίηση της, και παράλληλα επισημαίνει το γεγονός της μη ρύθμισης του υπόλοιπου 25% για το οποίο θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

2. Για τους πελάτες, οι οποίοι την 31.01.2017 θα έχουν οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ το ΔΣ αποφάσισε την αναστολή πληρωμής του χρέους αυτού μέχρι 31.12.2017 και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα.  Η ρύθμιση αυτή αφορά 1.150.000 πελάτες περίπου με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ. Για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από 01.02.2017 μέχρι και 30.04.2017.

3. Παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής με σχετική αίτηση τους μέχρι τις 28.02.2017.

4. Πέραν της διατήρησης της γενναίας έκπτωσης του 15%, συνδεδεμένης, βέβαια, με τη συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών και των δόσεων, από 10.01.2017 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα  νοικοκυριά θα ισχύσουν τα εξής:

Α.   για οφειλή έως 1.000€ θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση θα καταβάλλεται άμεσα.

Β.   για οφειλή άνω των 1.000€ θα υπάρχουν δύο επιλογές:

1η :  Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις ή

2η:  Άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει, 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
  • Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες πελατών: οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι Αγροτικοί για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν οι σημερινές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

5. Τέλος το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την παροχή νέων κινήτρων για πελάτες συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Συγκεκριμένα, επιβραβεύει με έκπτωση 6%, πλέον της γενναίας έκπτωσης του 15%, όσους πελάτες προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή του Προγράμματος "Προπληρωμή Λογαριασμού", ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο του 2017, θα εφαρμοστεί και για τα νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ καλεί όλους τους πελάτες της με ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανταποκριθούν στις νέες προτάσεις ρύθμισης και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης. Η συνέπεια και η δέσμευση όλων είναι προαπαιτούμενο τόσο για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ όσο και για τη διατήρηση του κοινωνικού της χαρακτήρα και του αναπτυξιακού της ρόλου, με ανταποδοτικά οφέλη για όλους.

 

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Μια τεράστια δεξαμενή από περίπου 1,52 εκατ. πελάτες με ανεξόφλητες μη ρυθμισμένες οφειλές έως 1000 ευρώ, μπαίνει στο … «στόχαστρο» του νέου προγράμματος διακανονισμών που αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Ο μεγαλύτερος όγκος από τους οφειλέτες αυτούς – περίπου 1,23 εκατ. –  διατηρεί οφειλές έως 500 ευρώ και για αυτό το λόγο εκτιμάται ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος να υπαχθούν σε ρύθμιση και να διακανονιστούν τα περίπου 146 εκατ. ευρώ που οφείλουν. Το ίδιο ισχύει και για τους 298 χιλιάδες οφειλέτες με χρέη από 500 έως 1000 ευρώ, συνολικού ύψους 153 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το τρέχον των 36 δόσεων, ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής αλλά και το ύψος της μηνιαίας δόσης, θα υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες δόσεων ενώ επίσης εξετάζεται πάγωμα των χρεών χαμηλού ύψους. Το βασικό όπλο πάντως που θα χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ στην προσπάθειά της να πείσει τους οφειλές να υπαχθούν σε ρύθμιση είναι η έκπτωση του15% για τους καλοπληρωτές, η οποία θα ισχύσει και για τους πελάτες με οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του 9μηνου, στο τρέχον πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 580 χιλ. πελάτες, εντάσσοντας σε διακανονισμό οφειλές ύψους 1,15 δις ευρώ.

Έκπτωση

Εκτός όμως από το νέο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, η ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει την παροχή έκπτωσης σε όσους πελάτες της προχωρήσουν σε προεξόφληση του ετήσιου λογαριασμού τους, με βάση το ύψος της κατανάλωσης της προηγούμενης χρονιάς. Το μέτρο που εφαρμόστηκε με επιτυχία για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, εξασφαλίζοντας ένεση ρευστότητας ύψους 100 εκατ., εκτιμάται ότι μπορεί να τύχει θετικής υποδοχής κυρίως από μεγάλους πελάτες όπως βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες με μεγάλες καταναλώσεις. Σε αυτούς τους πελάτες άλλωστε όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλό, μια έκπτωση της τάξης του 6% μεταφράζεται σε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.Εξάλλου να σημειωθεί ότι στο σημερινό Δ.Σ. της εταιρείας θα γίνει ενημέρωση και για το θέμα της απομάκρυνσης 200 εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ωστόσο δεν έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία. Για το ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τη ΓΕΝΟΠ και γιαυτό δεν αναμένεται σήμερα να ληφθούν αποφάσεις.  

Τέλος όπως έχει αποκαλύψει το Energypress, η εταιρεία προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα έκδοσης μηνιαίων λογαριασμών για τους πελάτες που επιθυμούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα