Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τα 3 SOS για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η πιθανότητα καθυστέρησης

Χρήστος Στεφάνου

Δυσκολότερη του αναμενομένου αποδεικνύεται στην πράξη η πιστοποίηση του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, διαδικασία που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του διαχωρισμού της εταιρείας που σήμερα είναι 100% θυγατρική και ως γνωστόν περνά στον έλεγχο του Δημοσίου.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα για έγκαιρη εξασφάλιση της έγκρισης και άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, φαίνετια ότι θα υπάρξει καθυστέρηση, η οποία μεταθέτει, πιθανόν, το χρονικό στόχο. Η διαδικασία της πιστοποίησης θυμίζουμε ότι τρέχει παράλληλα με τις διαδικασίες για την εισαγωγή της εταιρείας συμμετοχών που ελέγχει το 51% των μετοχών του διαχειριστή στο ΧΑ.

Δύο είναι τα κομβικά σημεία της διαδικασίας πιστοποίησης.

Το πρώτο αφορά στην διαδικασία έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εδώ κατά πληροφορίες δεν κρίνεται ως επαρκής η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε και η οποία προβλέπει ότι ο έλεγχος επί του ΑΔΜΗΕ δε θα ασκείται από τον ίδο φορέα του Δημοσίου που ασκεί τον έλεγχο στη ΔΕΗ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούνται περισσότερες δικλείδες ασφάλειας και τείχη προστασίας ώστε να διασφαλιστεί η κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία πλήρης ανεξαρτησία του διαχειριστή.

Το δεύτερο θέμα που έχει εντοπιστεί αφορά στη σχολαστικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εδώ υπάρχει το γενικότερο ζήτημα που αφορά τις πιστοποιήσεις εταιρειών που διαχειρίζονται δίκτυα και στα οποία εισέρχονται μέτοχοι με δικαιώματα στο  μάνατζμεντ, που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η σχολαστικότητα της Επιτροπής άλλωστε ήταν εκείνη που οδήγησε στην πρώτη καθυστέρηση για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar. Το τελευταίο διάστημα όμως εκτός από τη γενική πολιτική, υπάρχουν φωνές κυρίως από τη Γερμανία αλλά εσχάτως από τη Γαλλία και την Ιταλία, για τις εκτεταμένες επιθετικές εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών στρατηγικής σημασίας από κινεζικές εταιρείες. Μάλιστα η Κομισιόν εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κυρίως για τους τομείς της τεχνολογίας και της αμυντικής βιομηχανίας. Κάποιες εκτιμήσεις μάλιστα ανέφεραν ότι το πρώτο crash test για την άσκηση της νέας πολιτικής των Βρυξελλών θα μπορούσε να είναι η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και της State Grid. Απομένει να φανεί στην πράξη και από τις αποφάσεις της DGComp εάν οι εκτιμήσεις – ανησυχίες αυτές θα επιβεβαιωθούν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο στόχος για ολοκλήρωση της απόσχισης εντός του Μαΐου καθίσταται πιο δύσκολος, εξέλιξη που θα σημάνει νέα καθυστέρηση για την καταβολή των χρημάτων που αναμένει διακαώς η ΔΕΗ για να τονώσει το ταμείο της. Εδώ και και το 3ο SOS της πιστοποίησης, δηλαδή η ανάγκη του μητρικού ομίλου για ρευστό, καθώς τα λεφτά του ΑΔΜΗΕ μπορεί να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας και σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης να ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης για την εταιρεία. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα