Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Συνέδριο για τη μεταφόρτωση πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ναυτιλιακού Συνεδρίου ΙFSTS 2019 sponsored by Tsakos Group το οποίο διοργανώθηκε στις 4 Ιουνίου 2019, στην Αίγλη του Ζαππείου από την Dynamarine. Το φετινό Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 130 ανώτερα στελέχη της διεθνούς και εγχώριας ναυτιλιακής αγοράς, ενώ στα πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρουσίασαν τις διεθνείς εξελίξεις και τις βέλτιστες πρακτικές στη μεταφόρτωση πετρελαίου μεταξύ δεξαμενοπλοίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κκ. Στέλιος Περισσάκης, Director, Dynamarine, Δημήτρης Ματθαίου, Chairman , Green Award & CEO, Arcadia, Γιάννης Γλυκής, Operation & Marine Μanager, Tsakos Group και Δημήτρης Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής, HELMEPA.

H «αυλαία» του Συνεδρίου άνοιξε με το πρώτο πάνελ το οποίο πραγματεύτηκε το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο της μεταφόρτωσης πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο. Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Στέλιου Περισσάκη, Director, Dynamarine, βρέθηκε η σημαντικότητα των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και τονίστηκε πως μόνο η ύπαρξη των κατάλληλων συστημάτων, από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεταφόρτωσης (STS Service Providers), μπορεί να εγγυηθεί, τόσο τη μέγιστη ποιότητα, όσο και το ελάχιστο ρίσκο κατά τη διενέργεια της επιχείρησης αυτής.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η κα Jessica Maitra, Partner, Clyde & Co, αναπτύσσοντας τη νομική σύνδεση μεταξύ των συστημάτων ποιότητας και της απαιτούμενης ασφάλειας κατά τη μεταφόρτωση πετρελαίου. Επισφραγίζοντας τα λεγόμενα του κ. Περισσάκη, η ομιλήτρια υπερτόνισε τη σημαντικότητα του κατάλληλου συστήματος διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας κατά την μεταφόρτωση πετρελαίου, καθώς και τον καταλυτικό ρόλο του ναυλωτή στην επιλογή των κατάλληλων προμηθευτών ανάλογων υπηρεσιών.

Το πρώτο πάνελ ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Capt. Gordon Ghirxi, Mooring Master & Consultant, QKeymarine Ltd, ο οποίος εστίασε στη δύναμη του ανθρώπινου κεφαλαίου για τη διασφάλιση ποιότητας κατά την επιχείρηση μεταφόρτωσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως τα συστήματα διαχείρισης, όσο οργανωμένα και αν είναι, δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα αν δεν υποστηρίζονται από τους κατάλληλους ανθρώπους, ενώ παρουσίασε παραδείγματα από τη δική του, μακρά, εμπειρία ως υπεύθυνος ασφαλείας σε ποικίλες μεταφορτώσεις.

Το δεύτερο πάνελ εστίασε στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα των τοποθεσιών μεταφόρτωσης πετρελαίου. Στην ομιλία του Κάπταιν Γιάννη Φράγκου, Instructor, Maria Tsakos Academy, παρουσιάστηκαν οι προσομοιώσεις εναλλακτικών σεναρίων μεταφόρτωσης -τις οποίες διεξήγαγε η Ακαδημία «Μαρία Τσάκος» σε συνεργασία με τη Dynamarine- και κατά τις οποίες αναδείχθηκαν οι κατάλληλες πρακτικές διεξαγωγής μεταφόρτωσης πετρελαίου, αλλά και η μεγάλη αξία των προσομοιωτών πλοίου.

Στη συνέχεια, ο Capt. Robert Sint Jago, Operations Manager, OTS-I, στη δική του ομιλία, παρουσίασε τις επιχειρήσεις που ανέπτυξε η εταιρεία του στο Αmuay Bay της Βενεζουέλας και τις μεθόδους αντιμετώπισης των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής αυτής.

Το δεύτερο πάνελ έκλεισε τις εργασίες του με την ομιλία του κ. Αλέξανδρου Γλύκα, Director, Dynamarine, ο οποίος, ως γνωστόν, διαθέτει τεράστια εμπειρία στη συμβουλευτική διαχείρισης επιχειρήσεων μεταφόρτωσης πετρελαίου. Ο ομιλητής παρουσίασε τη μεγάλη αύξηση του όγκου των μεταφορτώσεων το τελευταίο διάστημα, το οποίο έχει συντελέσει και στην παράλληλη αύξηση των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, κάποιες από τις οποίες, δυστυχώς, χαρακτηρίζονται από ανωριμότητα και αμφιβόλου επιπέδου στάνταρ ποιότητας.
Το τρίτο πάνελ του Συνεδρίου, το οποίο εστίασε στους εξοπλισμούς των STS, ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Νίκου Ξυνόπουλου, Chemical/Petroleum Engineer,Ship Safe Marine Equipment. Ο ομιλητής ανέπτυξε τις κατάλληλες κατευθύνσεις και τα απαραίτητα στάνταρ ποιότητας και ασφαλείας που πρέπει να πληρούν τα ελαστικά προσκρουντήρων και οι σωλήνες μεταφόρτωσης, με στόχο την ομαλή και ασφαλή διενέργεια ενός STS.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο κ. Shunichi Ono, Manager of Business & Product development, Yokohama, ο οποίος παρουσίασε τη νέα πρωτοποριακή μάνικα “Seaflex Grade Ω STS hose‘’ που συνδυάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ηλεκτρικής αγωγιμότητας, επιτρέποντας την ευκολότερη συναρμολόγηση του τελικού σωλήνα μεταφόρτωσης φορτίου (hose), αποκλειστικά και μόνο από αυτό το είδος μάνικας και όχι από δυο διαφορετικά είδη (discontinuous hose & continuous hose), όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα.

Η ομιλία τους κ. Κωνσταντίνου Κορωνάκη, CEO, D. Koronakis S.A, επικεντρώθηκε στην κατασκευή σχοινιών, συρματόσχοινων καθώς και στην κατάλληλη διάταξη και πρόσδεσή τους κατά τη διάρκεια μίας μεταφόρτωσης πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο. Σημαντικό σημείο της ομιλίας αποτέλεσε η παρουσία συγκεκριμένου τύπου σχοινιών τα οποία προσδίδουν μέγιστη αντοχή και ασφάλεια σε απαιτητικές επιχειρήσεις.

Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με το πάνελ που ανέλυσε πραγματικά case studies και διδάγματα αυτών.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα