Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα κατά του κλεισίματος των μονάδων: Η χρυσοτόκος όρνιθα που δεν δίνει πια χρυσά αυγά

Ηχηρό μήνυμα κατά της βίαιης απολιχνιτοποίησης έστειλε ο λαός , οι εργαζόμενοι και ο κλήρος από την Πτολεμαΐδα στο συλλαλητήριο κατά της διάλυσης της ΔΕΗ. Παρά την κακοκαιρία και την βροχόπτωση τα μηνύματα στάλθηκαν προς πάσα κατεύθυνση.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς τόνισε ότι στην Πτολεμαΐδα ανάβει ξανά η ελπίδα. «Η ώρα του αγώνα έφτασε για να μην περάσουν τα σχέδια που θέλουν την χώρα μας και τον τόπο εξαρτημένη ενεργειακά και βυθισμένη στην ανέχεια .’ Έτσι ξεκινήσαμε τη μικρή η ΔΕΗ και απέτυχαν , έτσι ξεκίνησαν με την αποεπένδυση κι ο λαός ανέτρεψε τα δεδομένα. Έτσι αποφάσισαν για την απολιγντιτοποίηση χωρίς εμάς για εμάς με μια δήλωση του πρωθυπουργού μίλια μακριά. Ανακοινώθηκε το τέλος των μονάδων το 2028 , όταν όλοι τις κλείνουν το 2038. Είπαν 2028 και εννοούν 2023.Τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα 5 , τις αποκαταστάσεις και τις μετεγκαταστάσεις ;αναρωτήθηκε ο δήμαρχος ανακοινώνοντας ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει και επιστημονική ημερίδα για το λιγνίτη .

Το 2028 είναι σήμερα  

Ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης τόνισε ότι η Φλώρινα είναι εδώ στον κοινό αγώνα για τα παιδιά μας. «Δίνουμε τη σκληρότερη μάχη απέναντι στα συμφέροντα που βάζουν  ταφόπλακα στην οικονομίας μας και απαξιώνουν τα εθνικά μας καύσιμα για χάρη του φυσικού αερίου .Νομίζουν πως είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Μπορούμε να ανατρέψουμε την απόφαση για το κλείσιμο των μονάδων. Χρειάζεται σχέδιο και δράση , το 2028 είναι σήμερα .Πρέπει να παλέψουμε» .

 Η χρυσοτόκος όρνιθα , η Εορδαία 

Ο Πρωτοσύγκελος Ι.Μ. Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας π. Νικηφόρος μίλησε για την χρυσοτόκο όρνιθα που τη δεκαετία του 50 βρήκε η Αθήνα και έβγαζε χρυσά αυγά. Αυτή ήταν η Εορδαία .Αυτό σήμερα απαξιώνουν με την ευχή του Μητροπολίτη να πετύχει ο αγώνας .

Αυτός ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή ΔΕΗ

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανάφερε ότι αυτοδιοίκηση και εργαζ’όμενοι σε μια κοινή πορεία για να δώσουμε ενωμένοι τις απαντήσεις που πρέπει Αυτός ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή ΔΕΗ. Γιατί απομένει πολύ έργο τις αποκαταστάσεις, τις μετεγκαταστάσεις, την απόδοση του τοπικού πόρου, τις τηλεθερμάνσεις , την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μέχρι την Κοζάνη, η οποία  δεν μπορεί να γίνει με απούσα τη ΔΕΗ .Η μετάβαση δεν θα είναι δίκαιη κάτω από αυτές τις συνθήκες συνέχισε .

Πόλεμος λιγνίτη-φυσικού αερίου 

Ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ είπε ότι η μείωση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα έχει μεγάλη σχέση με τα ιδιωτικά συμφέροντα και την αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής . «Μιλάμε για έναν πόλεμο του λιγνίτη με φυσικό αέριο και δεν έχει καμία σχέση δεν έχει με τις ανανεώσιμες πηγές» με έναν αγώνα που δίνεται χωρίς συμμάχους.

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος εκ μέρους της Αγωνιστικής Συνεργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την μη υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει της ΔΕΗ ως ΑΕ, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την ανάπτυξη.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μίλησε για αναγκαιότητα ανάληψης ευθυνών απέναντι στις απαιτητικές διαδικασίες μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας με βίαιο τρόπο. Η παντελής έλλειψη ενός σχεδίου ομαλής μετάβασης δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Η σημερινή συγκέντρωση κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι μια απάντηση στα κέντρα των αποφάσεων, όταν η απολιγνιτοποίηση θα φέρει δραματική απώλεια εισοδημάτων εκτίναξη ανεργίας , απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας , 1, 5- 2 δις εκ ευρώ απώλεια πλούτου και θα επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα .

Εργαζόμενοι , λαός μαζί με τον κλήρο είπαν κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός μαζί με τον κλήρο είπαν κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ .Πριν από μερικές ώρες η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μαζί με  τα σωματεία ανέστειλαν την απεργία για να κρατηθεί η ηλεκτροδότηση της χώρας με τον ΔΕΔΔΗΕ να δίνει μάχη με την κακοκαιρία. Το νομοσχέδιο διαλύει τις εργασιακέ σχέσεις , δημιουργεί εργαζόμενους δύο και τριών ταχυτήτων , καταργεί τον ΑΣΕΠ .Στη δική μας συγκέντρωση πάντα συμμετείχε η Αγωνιστική Συνεργασία γιατί δεν μας χωρίζει τίποτα. Εμείς είμαστε εδώ με όλους τους εργαζομένους για να δώσουμε την μάχη στα συμφέροντα .Το μόνο που μας χωρίζει είναι τα συμφέροντα. 22 χρόνια νωρίτερα αποφάσισε η κυβέρνηση να σταματήσει το λιγνίτη σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες .Για ποιον λόγο είναι ακριβοί οι λιγνίτες; διερωτήθηκε με τον φόρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία από 30 λεπτά σε 26 ευρώ.

(Πρωινός Λόγος)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα