Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Στρατηγείο στην Αθήνα και νέες δραστηριότητες για την EREN του Πάρη Μουράτογλου

Σε Όμιλο Εξοικονόμησης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων εξελίσσεται και στη χώρα μας η EREN του Πάρη Μουράτογλου (foto). Κατά τα πρότυπα που εφαρμόζει διεθνώς, η εταιρεία πέραν της γνωστής ενασχόλησης με τις ΑΠΕ, τομέας στον οποίο ο ιδιοκτήτης έχει παρουσιάσει μια εντυπωσιακή πορεία τα τελευταία χρόνια, προχωρά στην δημιουργία θυγατρικών μέσω των οποίων θα προωθηθούν στην ελληνική αγορά οι υπόλοιπες δραστηριότητες της EREN. Οι εταιρείες που έχει πλέον στο χαρτοφυλάκιο του ο κ. Μουράτογλου, όπως εξηγεί μιλώντας στο energypress ο κ. Κοσμάς Φέσσας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΕΝ ΕΛΛΑΣ, είναι οι εξής:

·         η γαλλική OSMOS, η οποία δραστηριοποιείται στον έλεγχο της δομικής ασφάλειας των υποδομών (κτήρια, γέφυρες, φράγματα κ.λπ.), με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία των οπτικών ινών. Ουσιαστικά, πρόκειται για συστήματα που προσφέρουν απόλυτη παρακολούθηση των δομικών στοιχείων ώστε να παρατηρούνται τυχόν αστοχίες, ελαχιστοποιώντας τους σχετικούς κινδύνους και προλαμβάνοντας ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η ελληνική θυγατρική OSMOS HELLAS έχει ήδη εφαρμόσει το σύστημα σε σημαντικές υποδομές στην Ελλάδα.

·         η γαλλική εισηγμένη OREGE, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών μέσω τεχνολογίας που συμβάλλει στην βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Στην χώρα μας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η αδειοδοτική διαδικασία, για να αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή τους σε μικρά περιφερειακά έργα και στην συνέχεια σε μεγαλύτερα έργα.

·         η ελβετική FAFCO, η οποία δραστηριοποιείται στα συστήματα ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης, βασισμένο στην λογική της δεξαμενής πάγου. Δηλαδή αξιοποιώντας το οικονομικό τιμολόγιο ενέργειας (νυχτερινό) για την ψύξη της δεξαμενής, αποθηκεύει ενέργεια την οποία χρησιμοποιεί τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, για την ψύξη κυρίως μεγάλων κτηριακών συγκροτημάτων υψηλής ενεργειακής δαπάνης, όπως ξενοδοχεία, αεροδρόμια κ.λπ.

·         η γαλλική VOLTALIS, η οποία δραστηριοποιείται σε συστήματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σε κτήρια. Η εξοικονόμηση, σε επίπεδα του 15%, επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο του κτηρίου. Έχει σημαντική παρουσία στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ κ.λπ. Στη χώρα μας θα ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή του συστήματος σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Σύγχρονο στρατηγείο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, ο Ελληνο-Γάλλος ιδρυτής της EREN «βλέπει» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάπτυξη του στην ελληνική αγορά. Ενδεικτική είναι η απόφασή του να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «στρατηγείο» σε ιδιόκτητο κτήριο στην περιοχή της Ακρόπολης για να στεγάσει το εγχώριο στελεχιακό δυναμικό του.

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, την περίοδο αυτή η EREN κατασκευάζει δύο αιολικά πάρκα, ισχύος 82 MW, που εξαγόρασε από την GAMESA, ενώ υπάρχει προγραμματισμός για ένα ακόμα αιολικό πάρκο στην Βοιωτία, ισχύος 40 MW. Τα νέα έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015. Η χρηματοδότηση τους γίνεται με ίδια κεφάλαια καθώς και με δανεισμό από την Εθνική Τράπεζα. Η εταιρεία έχει ήδη σε λειτουργία στην Ελλάδα μονάδες ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), συνολικής ισχύος 70 MW.

Πάντως η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα της EREN, θα εξαρτηθεί προφανώς από την εξέλιξη του γενικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και του ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου, αλλά και την πρόοδο στην ανάπτυξη των δικτύων, όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι της εταιρείας

Από την EDF στην EREN

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2011, ο Πάρης Μουράτογλου ήταν συνέταιρος της EDF στην θυγατρική της στον κλάδο των ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο. Με την αποχώρηση του δημιούργησε τον δικό του όμιλο, την εξαιρετικά δραστήρια EREN, η οποία, στα λίγα χρόνια λειτουργίας της, καταγράφει σημαντικές εξαγορές παγίων αλλά και υλοποίηση νέων επενδύσεων ανά την υφήλιο. Μάλιστα, όπως παρατηρούν πηγές του κλάδου, την τελευταία διετία η εταιρεία ήταν από τους ελάχιστους που εισέφεραν «νέο χρήμα» στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, η οποία είχε «βαλτώσει» υπό το βάρος της κρίσης αλλά και των στρεβλώσεων στον ελληνικό κλάδο της πράσινης ενέργειας.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα