Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Στον αέρα ο νέος διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ)

Πλήρη αβεβαιότητα για το αν και πότε θα λειτουργήσει η αγορά ηλεκτρισμού με τις νέες διατάξεις που προβλέπει ο ενεργειακός νόμος, δημιουργεί το γεγονός ότι η ίδρυση και κυρίως η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ (διαδόχου του ΔΕΣΜΗΕ) δεν φαίνεται ότι μπορούν να επιτευχθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Αρκεί να αναφερθεί ότι στις 3 Μαρτίου 2012 θα πρέπει, με βάση τις δεσμεύσεις της κοινοτικής οδηγίας αλλά και του μνημονίου, να έχει πιστοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, όταν η διαδικασία που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία απαιτεί 10 μήνες, ενώ ακόμα δεν έχει ιδρυθεί καν ο φορέας και δεν έχει καταρτιστεί κανονισμός λειτουργίας του.

Η καθυστέρηση ξεκίνησε με την αργοπορία στην ψήφιση του νόμου και συνεχίστηκε κατά τη συνήθη πρακτική,( γνωστή και από την ασυνέπεια της χώρας όσον αφορά την υλοποίηση των όσων ψηφίζει για τη δημοσιονομική της προσαρμογή) σύμφωνα με την οποία, μετά την ψήφιση ενός νόμου επέρχεται επανάπαυση και κανείς δεν φροντίζει για την εφαρμογή του.

Γεγονός πάντως είναι, ότι οι ιθύνοντες γνωρίζουν πλέον ότι θα βρεθούν ενώπιοι μιας νέας ασυνέπειας, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα στον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, με τον έναν να ρίχνει τις ευθύνες της καθυστέρησης στον άλλο. Σχετικές επιστολές που έχουν ανταλλάξει οι δύο εταιρείες έχουν κοινοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς, γεγονός που σημαίνει ότι και εκείνοι γνωρίζουν τι θα επακολουθήσει.

Ως γνωστόν ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρισμού του ελληνικού εθνικού συστήματος. Η πιστοποίησή του από την ελληνική και την ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι υποχρεωτική και κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς συναρτάται με το κατά πόσον θα είναι πράγματι ανεξάρτητος από το καθετοποιημένο μονοπώλιο της ΔΕΗ (της οποίας θα είναι θυγατρική).

Για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα η προετοιμασία για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να ξεκινήσει πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος, καθώς οι υποχρεώσεις ήταν δεδομένες: Η ΔΕΗ είχε στα χέρια της από τον Μάρτιο τον οδηγό που έχει εκδώσει η Ομάδα Εργασίας των Ευρωπαίων Ρυθμιστών. Ο αναλυτικός αυτός Οδηγός «Διαδικασία Πιστοποίησης των Διαχειριστικών Συστημάτων Μεταφοράς», θα αποτελέσει και επίσημα απόφαση της ΡΑΕ εντός των επόμενων ημερών και θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις διαδικασίες και τα απαιτούμενα στοιχεία.

Γιατί δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες

Όπως αναφέραμε, μέχρι τις 3 Μαρτίου, με βάση την κοινοτική οδηγία θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να έχει ήδη πιστοποιηθεί. «Αμφίβολο είναι ακόμα και αν θα έχει υποβάλλει μέχρι τότε έναν αξιόπιστο φάκελο» εκτιμούν παράγοντες του χώρου. Ιδού γιατί: Βάσει των όσων αναφέρει ο νόμος, η δημιουργία της νέας εταιρείας, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θα προκύψει εντός 3 μηνών από την ψήφισή του νόμου. Δηλαδή μέχρι 22 Νοεμβρίου. Ακολουθεί μια 10μηνη διαδικασία για την πιστοποίηση, που αποτελείται από τρία στάδια: Το πρώτο, μέγιστης διάρκειας 4 μήνες απαιτείται για την αρχική πιστοποίηση από τη ΡΑΕ. Το δεύτερο στάδιο, διάρκειας κατ’ εκτίμηση επίσης 4 μήνες αφορά στην έγκριση ή σε τυχόν τροποποιήσεις της πιστοποίησης που θα κάνει η Ε. Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής. Και το τρίτο στάδιο, διάρκειας γύρω στους 2 μήνες, αφορά στην ενσωμάτωση από τη ΡΑΕ όλων των αλλαγών που θα έχει κάνει στο φάκελο του ΙΤΟ η Ε.Ε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική εφευρετικότητα έχει προβλέψει την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και έτσι ο κ. Παπακωνσταντίνου στο νόμο που έφερε στη Βουλή έβαλε και μια διάταξη σύμφωνα με την οποία ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει τη δυνατότητα να δώσει 6μηνη παράταση στην προθεσμία για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο πρόκειται, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, για μια «τρύπα στο νερό» καθώς οι προθεσμίες έχουν τεθεί από την κοινοτική οδηγία και δεν μπορούν να αλλάξουν επειδή έχει προβλέψει ο έλληνας νομοθέτης…

Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από την πίσω πόρτα

Αν δεν επιτευχθούν τα χρονοδιάγραμμα, όπως θεωρείται πλέον δεδομένο, και στις 3 Μαρτίου 2012, η απάντηση της Κομισιόν είναι ότι «δεν μπορείτε να πιστοποιηθείτε», τότε η οδηγία προβλέπει σαν εναλλακτικές, είτε το μοντέλο του ανεξάρτητου διαχειριστή (ISO, περίπου σαν αυτό που είναι σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ), είτε τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων από τη μητρική εταιρεία (γνωστό ως ownership unbundling). Ειδικά το τελευταίο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση ήθελε εξαρχής να αποφύγει πάση θυσία, ωστόσο λόγω ακριβώς των πολύμηνων καθυστερήσεων, ο κίνδυνος να το βρει μπροστά της είναι υπαρκτός.

Απειλή και από το μνημόνιο

Από την άλλη βέβαια, όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή του 3ου Ενεργειακού πακέτου. Πολλές χώρες βρίσκονται πίσω από τα χρονοδιαγράμματα, γι’ αυτό και η Κομισιόν πιθανόν να είναι ελαστική όσον αφορά στη τήρηση τους. Με τη διαφορά βέβαια ότι οι άλλες χώρες δεν είναι Ελλάδα. Και ακριβώς επειδή η Κομισιόν γνωρίζει τι σημαίνει ελληνική γραφειοκρατία, φρόντισε σε συνεργασία με την τρόικα, οι προβλέψεις του 3ου Ενεργειακού Πακέτου να ενσωματωθούν στο σκέλος των «ενεργειακών» υποχρεώσεων του Μνημονίου που πρέπει να τηρήσει η χώρα.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα