Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σφικτά ως…. ανέφικτα πλέον τα χρονοδιαγράμματα για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ…

Ασφυκτικά, χαρακτηρίζουν άνθρωποι του ενεργειακού χώρου, τα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται για την πιστοποίηση από την Κομισιόν, και άρα για την έγκαιρη λειτουργία, του νέου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρισμού του ελληνικού εθνικού συστήματος, του λεγόμενου ΑΔΜΗΕ,  διαδόχου του σημερινού ΔΕΣΜΗΕ.

Κοινή παραδοχή όσων ασχολούνται με τα ενεργειακά είναι πως οι ημερομηνίες δεν «βγαίνουν», αφού χάθηκαν τέσσερις καθοριστικοί μήνες – από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο, διάστημα όπου το νομοσχέδιο είχε «παγώσει» λόγω των συζητήσεων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ- και πως όσο και αν συμπιεστούν οι χρόνοι, πολύ δύσκολα ο νέος φορέας θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ως το Μάρτιο του 2012, όπως απαιτεί η Κομισιόν, σύμφωνα με το 3ο Ενεργειακό Πακέτο.

Αν και βάσει των προδιαγραφών που θέτει η ίδια η κοινοτική οδηγία χρειάζονται 10 μήνες προετοιμασίας πριν ο νέος φορέας μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι μήνες που απομένουν από σήμερα μέχρι και τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου είναι μόλις… επτά.

Κανονικά, λένε τα ίδια στελέχη, η διαδικασία της πιστοποίησης θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου- ακόμη και στις αρχές Ιουλίου αν αυτό συνέβαινε κάποια διαδικαστικά θέματα θα μπορούσαν να συμπιεστούν. Αλλά, τα χρονοδιαγράμματα έχουν ανατραπεί εντελώς, διότι ακόμη νόμος δεν υπάρχει, αφού σήμερα μόλις ξεκινάει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή !

Και βάσει των όσων αναφέρει το ίδιο το νομοσχέδιο, η δημιουργία της νέας εταιρείας, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θα προκύψει εντός 3 μηνών από την ψήφισή του νόμου. Δηλαδή προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, αν ο νόμος ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο.

Από την άλλη βέβαια, όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή του 3ου Ενεργειακού πακέτου. Πολλές χώρες βρίσκονται πίσω από τα χρονοδιαγράμματα, γι’ αυτό και η Κομισιόν πιθανόν να είναι ελαστική όσον αφορά στη τήρηση τους. Με τη διαφορά βέβαια ότι οι άλλες χώρες δεν είναι Ελλάδα.

Και ακριβώς επειδή η Κομισιόν γνωρίζει τι σημαίνει ελληνική γραφειοκρατία, φρόντισε σε συνεργασία με την τρόικα, οι προβλέψεις του 3ου Ενεργειακού Πακέτου να ενσωματωθούν στο σκέλος των «ενεργειακών» υποχρεώσεων του Μνημονίου που πρέπει να τηρήσει η χώρα. 

Τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα

Αν δεν επιτευχθούν τα χρονοδιάγραμμα, και στις 3 Μαρτίου 2012, η απάντηση της Κομισιόν είναι ότι «δεν μπορείτε να πιστοποιηθείτε», τότε η οδηγία προβλέπει σαν εναλλακτικές, είτε το μοντέλο του ανεξάρτητου διαχειριστή (ISO, περίπου σαν αυτό που είναι σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ), είτε τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων από τη μητρική εταιρεία (γνωστό ως ownership unbundling). Ειδικά το τελευταίο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση ήθελε εξαρχής να αποφύγει πάση θυσία, ωστόσο λόγω ακριβώς των πολύμηνων καθυστερήσεων, ο κίνδυνος να το βρει μπροστά της είναι υπαρκτός. 

Τα τρία στάδια ως το Μάρτιο 2012

Ας δούμε όμως ποια είναι ακριβώς η δεκάμηνη διαδικασία πιστοποίησης που προβλέπει η οδηγία ως το Μάρτιο του 2012. Πρόκειται για μια καταληκτική ημερομηνία, που αποτελείται από τρία στάδια : Το πρώτο, μέγιστης διάρκειας 4 μήνες απαιτείται για την αρχική πιστοποίηση από τη ΡΑΕ. Το δεύτερο στάδιο, διάρκειας κατ’ εκτίμηση επίσης 4 μήνες αφορά στην έγκριση ή σε τυχόν τροποποιήσεις της πιστοποίησης που θα κάνει η Ε. Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής. Και το τρίτο στάδιο, διάρκειας γύρω στους 2 μήνες, αφορά στην ενσωμάτωση από τη ΡΑΕ όλων των αλλαγών που θα έχει κάνει στο φάκελο του ΙΤΟ η Ε.Ε. 

Τι πρέπει να κάνουν ΔΕΗ, και ΔΕΣΜΗΕ ;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, είναι ότι απαιτούνται μια σειρά από προπαρασκευαστικές ενέργειες, πριν να υποβληθεί ο φάκελος στη ΡΑΕ για πιστοποίηση. Ποιες είναι αυτές ; Η μεταφορά του προσωπικού (π.χ. πόσοι θα μείνουν στον ΙΤΟ- πόσοι στον market operator, δηλαδή το ΛΑΓΗΕ), η τροποποίηση των κωδίκων, τα χρονοδιαγράμματα), κ.ά.

 

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα