Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Πρώτης τάξεως ευκαιρία η απεργία για τους traders…

Ευκαιρία για επικερδείς εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές χώρες, προσφέρει η απεργία διαρκείας της ΓΕΝΟΠ, που εισέρχεται σήμερα στη δεύτερη ημέρα της.

Κοιτάζοντας κανείς τα στοιχεία για το πώς καλύφθηκε χθες η ζήτηση, διαπιστώνει πως είχαμε γύρω στα 500- 600 μεγαβάτ εισαγωγών από γειτονικές χώρες, έναντι πολύ λιγότερων υπό κανονικές συνθήκες. Σήμερα, που οι traders κατάλαβαν πόσο ανάγκη θα έχει τα επόμενα 24ωρα το σύστημα από εισαγωγές, αυτές αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, να αυξηθούν. Και να φτάσουν στα 700 μεγαβάτ, και ίσως σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τις προσεχείς ημέρες, αναλόγως και των μονάδων που θα τίθενται εκτός λειτουργίας.

Πόσο μάλλον, όταν με βάση τις πληροφορίες για τις διαθέσεις της ΓΕΝΟΠ, τα επόμενα 24ωρα οι διακοπές ρεύματος μαζί με την ταλαιπωρία των καταναλωτών, ενδέχεται να διαρκούν μέχρι και… τρεις ώρες, αντί για τη μία ώρα της πρώτης ημέρας.

Το συνδικάτο δείχνει αποφασισμένο να κλιμακώνει ημέρα με την ημέρα τις κινητοποιήσεις του, με ορίζοντα την άγνωστη, προς το παρόν, ημερομηνία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. Τις προθέσεις του, το συνδικάτο, τις έκανε σαφείς από το πρώτο 24ωρο της απεργίας, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθούν οι προγραμματισμένες ωριαίες περικοπές ρεύματος, σε εκατοντάδες περιοχές ανά την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τα Ιωάννινα.

Κράτησαν εκτός 17 μονάδες…

Συνολικά, εκτός μάχης τέθηκαν 17 μονάδες παραγωγής με ισχύ 3.900 MW, οι 9 επειδή «έσβησαν» από τους απεργούς, και άλλες 7 επειδή δεν είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν. Το, δε, μεσημέρι τέθηκε εκτός το μεγαλύτερο τμήμα άλλης μιας μονάδας, στο Λαύριο λόγω βλάβης.

Δημιουργήθηκε έτσι από νωρίς, μια «μαύρη τρύπα» ισχύος στις θερμικές μονάδες, και από τα περίπου 9.000 μεγαβάτ που είναι η εγκατεστημένη τους ισχύ (της ΔΕΗ και των ιδιωτών), η διαθέσιμη έπεσε στα 5.000 μεγαβάτ. Όσον αφορά στα υδροηλεκτρικά, από τα 3.000 μεγαβάτ της εγκατεστημένης τους ισχύος, επετράπη να χρησιμοποιηθούν μόνο τα 1.600 μεγαβάτ. Κι αυτό, καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ αποφάσισαν να βάλουν περιορισμούς στη χρήση τους, ούτως ώστε αυτά να μην εξαντληθούν μέσα στις ημέρες της απεργίας, ενόψει και του καλοκαιριού που μόλις τώρα αρχίζει. Αν στα παραπάνω νούμερα, προσθέσουμε τα 500-600 μεγαβάτ των εισαγωγών, συν 200-300 μεγαβάτ από ΑΠΕ, είχαμε ένα σύνολο διαθέσιμης ισχύος, γύρω στα 7.500 μεγαβάτ.

Τόσο δηλαδή, όσο και η πρωινή εκτίμηση του ΔΕΣΜΗΕ για τη μέγιστη αιχμή της ημέρας ! Σαν αποτέλεσμα, ο διαχειριστής, φοβούμενος δυσάρεστες εκπλήξεις, έδωσε εντολή στη ΔΕΗ για εκ περιτροπής περικοπές το πρωί και το μεσημέρι συνολικά 250 μεγαβάτ. Έτσι μόνο, κατέστη δυνατό η μέγιστη αιχμή της ημέρας να περιοριστεί στα 7.250 μεγαβάτ, και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι περικοπές ρεύματος διάρκειας μιας ώρας κράτησαν από τη μια μέχρι και τις 3 το μεσημέρι και από τις 8.30 μέχρι τις 10.30 το βράδυ σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας.

Κρίσιμα 24ωρα

Δεδομένου ότι η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να κυμανθεί στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, η κατάσταση ενδέχεται να δυσκολέψει, καθώς η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει να θέσει εκτός λειτουργίας περισσότερες μονάδες, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε μπλακ-άουτ. Αν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να ανεβαίνουν και συνεπώς η ζήτηση να αυξάνεται, οι περικοπές φορτίων στις οποίες θα αναγκαστεί να προχωρήσει ο ΔΕΣΜΗΕ θα είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα η διάρκειά τους να ξεπεράσει τη μια ώρα. «Αν για παράδειγμα τα επόμενα 24ώρα βγουν εκτός, συνολικά 5.000 MW από το σύστημα, τότε οι πολύωρες διακοπές δεν θα αποφευχθούν», λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι του ενεργειακού χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (www.dei.gr) καθώς και στην ειδική τηλεφωνική γραμμή της επιχείρησης, 210-9298100.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα