Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Πούτιν: Παραμένει στο παιχνίδι η Ελλάδα για τη συνέχιση του Turkish Stream προς Ευρώπη - Ρεαλιστικό να μεταφερθεί ρωσικό αέριο και από τον ΤΑΡ

Έμφαση στις διμερείς επαφές στον χώρο της ενέργειας έδωσε σήμερα στις δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είπε ότι η χώρα του προμηθεύει την Ελλάδα με πάνω από 50% του φυσικού αερίου και 10% του πετρελαίου.

"Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε μαζί με την Ελλάδα μεγάλα ενεργειακά έργα. Το ίδιο ισχύει για την πιθανότητα σύνδεσης της Νότιας Ευρώπης με τον Turkish Stream μέσω της Ελλάδας", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, δεν απέκλεισε την ελληνική όδευση για το ρωσικό αέριο, παρά τα όσα ισχυρίστηκαν πρόσφατα οι Βούλγαροι περί επιλογής της δικής τους όδευσης από τη Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Μόσχα συζητά αυτό το ζήτημα με τους Τούρκους και την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι έχει κατασκευαστεί αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας [ΤΑΡ], αλλά δεν έχει γεμίσει ακόμη με αέριο. "Μπορούμε να δούμε μαζί πως θα γεμίσουμε αυτή τη διαδρομή με προϊόν. Είναι ζήτημα που απαιτεί ξεχωριστή αντιμετώπιση κυρίως σε όρους οικονομικής βιωσιμότητας για τους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων. Όμως, είναι αρκετά εφικτό και δεν το αποκλείω. Αντιθέτως, το θεωρώ πολύ ρεαλιστικό".

Για το συγκεκριμένο θέμα, αξίζει να αναφερθεί η απάντηση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συνέντευξή της στο energypress η Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή. Στο ερώτημα αν θεωρεί πιθανό να μεταφέρει κάποια στιγμή ο TAP και αέριο από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως από τη Ρωσία απάντησε: "Σε πρώτη φάση, ο ΤΑΡ πρόκειται να μεταφέρει 10 bcm/a (δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά το χρόνο) φυσικού αερίου από το Shah Deniz ΙΙ στην Ευρώπη, ποσότητες που είναι συμβολαιοποιημένες ήδη από το 2013 με 25ετείς συμφωνίες. Κι επιπλέον, ο αγωγός είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε η χωρητικότητά του να μπορεί διπλασιαστεί, απλώς με την προσθήκη επιπλέον επίγειων εγκαταστάσεων. Το αν και πότε θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση για περαιτέρω μεταφορική δυναμικότητα. Η όλη διαδικασία καθορίζεται από το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον ΤΑΡ αφενός, και την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αερίου αφετέρου".

Τσίπρας: Δύο μέτρα και σταθμά

Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή, το ρόλο της Ρωσίας και τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ότι αφορά τον ενεργειακό χάρτη είπε ότι συζητήθηκαν North Stream αλλά και η προοπτική του Turkish Stream που θα μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς Ιταλία και Ευρώπη. «Ένα έργο που σε συνδυασμό με άλλους αγωγούς αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής:

"Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή διαφοροποίησης πηγών και διόδων ενέργειας, η αρχή της διαφοροποίησης σημαίνει πολλαπλασιασμό πηγών και διόδων και όχι αποκλεισμός.

Εντός της Ε.Ε. υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρίως όταν προωθείται ο North Stream 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish Stream προς την Ε.Ε. διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας. Εκεί με την Ιταλία κρατάμε μία σταθερή στάση εντός της Ε.Ε.

Θεωρούμε οτι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οτι δε μπορούν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς έχουμε προχωρήσει ήδη στην κατασκευή του 80% του TAP. Ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο αέριο. Θεωρώ ότι μία βέλτιστη λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο. Αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή. Είναι μία θέση που στηρίζουμε".  ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα