Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Περιστέρης: Η Τέρνα Ενεργειακή είναι στην κατάλληλη θέση για την επανάσταση της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα

Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του εγχώριου κλάδου των ΑΠΕ αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακής, Γιώργος Περιστέρης, κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας. Τόνισε σχετικά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, ενώ η ίδια η Τέρνα βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να ηγηθεί και στο μέλλον.

Αρχικά, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στις ευρύτερες παγκόσμιες εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας λέγοντας τα εξής:

"Η στρατηγική της εταιρείας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας. Κι η επανάσταση αυτή προχωρεί. Όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η εκλογή Τραμπ θα ανέτρεπε τον ρου της ιστορίας δοκίμασαν ένα σοκ όταν είδαν παγκόσμιους κολοσσούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ακόμα και το κάρβουνο, να προτρέπουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει την συμφωνία των Παρισίων. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις και οι καινοτομίες που  εξελίσσονται όλο και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς - αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο - διασφαλίζουν ότι η επανάσταση επιταχύνεται. Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης, αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις.

Μάλιστα, με την αναγκαία άρση των φανερών και κρυφών επιδοτήσεων που μειώνουν τεχνητά το κόστος των συμβατικών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας, όπως αποδεικνύουν άλλωστε μελέτες έγκυρων παγκόσμιων οργανισμών (ΔΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.), οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμη ταχύτερα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και θα μπορέσουν σε συνθήκες διαφανούς και ισότιμου ανταγωνισμού να προσπορίσουν σε αυτήν πλήρως τα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, απασχόλησης, ασφάλειας εφοδιασμού, κ.α.). Στην άρση των στρεβλώσεων αυτών, που διέπουν την ενεργειακή αγορά παντού, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει, πρέπει να προηγηθεί, για να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας".

Αναφορικά με το ρόλο της χώρας μας, σχολίασε πως “η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας. Έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). Δυναμικό που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Το παράδειγμα της επένδυσής μας στη βραχονησίδα του Αη Γιώργη δείχνει το δρόμο”.

Τέλος, ο κ. Περιστέρης ανέφερε πως αυτό δεν είναι τυχαίο. “Εμείς είδαμε την ευκαιρία αυτή από πολύ νωρίς, εδώ και κοντά δύο δεκαετίες και σήμερα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Είμαστε ταυτόχρονα στην κατάλληλη θέση στην σωστή στιγμή, για την επόμενη μέρα της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα”.

Νωρίτερα η γενική συνέλευση των μετόχων είχε εγκρίνει την διανομή μερίσματος ύψους 0,09 € ανά μετοχή το οποίο θα αποκοπεί στις 19 Ιουνίου , με δικαιούχους τους μετόχους της 20 Ιουνίου και θα διανεμηθεί  στις 26 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος, Μανώλης Μαραγκουδάκης, ανέφερε ότι προχωράει το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο ενώ η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά και είναι έτοιμη να υπογράψει τη σύμβαση για την διαχείριση της Πελοποννήσου. Επισης βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του μεγάλου πάρκου των 150 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μαραγκουδάκης τόνισε ότι μέχρι το 2018 η εταιρία θα έχει επιτύχει τον στόχο ορόσημο για εγκατεστημένη ισχύ ύψους 1 GW. Αυτό δεν θα είναι το τέλος, σύντομα  θα ανακοινώσουμε και τον επόμενο στόχο για επενδύσεις που θα περιλαμβάνουν τόσο έργα Αιολικής ενέργειας όσο και υδροηλεκτρικά έργα αποθήκευσης ενέργειας αλλά και διασύνδεσης νησιων. Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε ο ΛΑΓΗΕ  οφείλει στην εταιρεία πληρωμές ενέργειας οκτώ μηνών και αυτή τη στιγμή εξοφλείται ο Σεπτέμβριος 2016.

Το πρόβλημα είναι ταμειακό αφού μέχρι τέλος του έτους ο ειδικός λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ θα είναι ισοσκελισμένος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι έχει κατατεθεί αίτηση για την νεα ομολογιακή έκδοση που θα απευθύνεται σε έλληνες καταθέτες και οι εγκρίσεις αλλά και οι λεπτομέρειες της έκδοσης αναμένεται να διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα