Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Νέα διοίκηση στα ΕΛΤΑ, ερωτήματα για τη νέα πολιτική στην ενέργεια - Το Σεπτέμβριο η ακρόαση στη ΡΑΕ

Γιώργος Φιντικάκης

Την πολιτική που θα ακολουθήσει στο ρεύμα, η καινούργια διοίκηση των ΕΛΤΑ, η οποία και πρόκειται να ανακοινωθεί στην αυριανή γενική συνέλευση της εταιρείας, αναμένει με ενδιαφέρον η αγορά ηλεκτρισμού.

Αν και από τους μικρούς του χώρου, τα ΕΛΤΑ έχουν καταφέρει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, να δεκαπλασιάσουν το μερίδιό τους, και από μόλις 0,09% τον Σεπτέμβριο του 2017, να φτάσουν στο 1% τον Ιούλιο του 2018.

Αυτό αναλογεί σε περίπου 750 εκατομμύρια κιλοβατώρες, με την αγορά να προσάπτει εδώ και καιρό στη κρατική εταιρεία ότι πουλά στο κόστος ή και κάτω από αυτό, ζήτημα που είχε μάλιστα πάρει έκταση τον περασμένο Απρίλιο, όταν και αποκαλύφθηκε ότι τα ταχυδρομεία παρακρατούν συστηματικά χρήματα της ΔΕΗ.

Το γεγονός είχε προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά, αφού τα ΕΛΤΑ είναι μια ζημιογόνος εταιρεία, και η λιανική ρεύματος απαιτεί ρευστότητα, και σημαντικά κεφάλαια, πολλώ δε μάλλον όταν κάθε εταιρεία που δραστηριοπείται στο χώρο, χρειάζεται να προπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Αν και για το θέμα αυτό η ΡΑΕ κάλεσε τον Ιούλιο σε ακρόαση τη ΔΕΗ - η τελευταία έχει καταθέσει υπόμνημα, που τελεί προς εξέταση από την Αρχή- δεν έχει συμβεί ακόμη το ίδιο με τα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", η ακρόαση προγραμματίζεται να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο Σεπτέμβριο, γεγονός που θα αποτελέσει και ευκαιρία για τη νέα διοίκηση, να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για τη πολιτική της εταιρείας στο ρεύμα.

Ταυτόχρονα εκκρεμεί έλεγχος της ΡΑΕ για την προέλευση των χρηματοροών των ΕΛΤΑ, προκειμένου να διαπιστώσει αν χρηματοδοτούσαν την εμπορική τους πολιτική με χρήματα τρίτων, εν προκειμένω της ΔΕΗ.

Τα ερωτήματα επομένως για τη πολιτική της νέας ηγεσίας είναι εύλογα, καθώς η πρακτική της παρακράτησης χρημάτων από τη ΔΕΗ, έχει στιγματιστεί τη μέχρι τώρα πορεία των ΕΛΤΑ στο ρεύμα, ζήτημα που συνέβαλε κι αυτό υπό μια έννοια στην απόφαση αντικατάστασης της διοίκησης Σταυράκη- Ζαριολάγκη.

Δίδυμο του οποίου οι συνολικές επιδόσεις στην προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας, κρίθηκαν ανεπαρκείς, κατόπιν της προγραμματισμένης αξιολόγησης της διοίκησης των ΕΛΤΑ απο το υπερ- Ταμειο, οπότε και αποφασίστηκε να αντικατασταθεί από νέα πρόσωπα. Αυτά, θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα ευρύτερο πλάνο αναδιοργάνωσης στην εταιρεία, από εθελουσία, και μείωση κόστους, μέχρι έμφαση στις ταχυμεταφορές, σε νέες τεχνολογίες (π.χ. αυτοματοποιημένα συστήματα διαλογής δεμάτων, smart parcel stations, smart mailboxes, υπηρεσίες web services, portals και applications).

Αγορά υψηλού ρίσκου

Σημειωτέον ότι στο στρατηγικό σχέδιο για την εξυγίανση των ΕΛΤΑ, που είχε ετοιμάσει και παραδώσει το υπερ-Ταμείο στη διοίκηση της εταιρείας στις αρχές του έτους, χαρακτήριζε το χώρο της ενέργειας ως αγορά υψηλού ρίσκου, που μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες, αλλά συνεπάγεται και κινδύνους.

Στο σκέλος που αφορούσε τις προτάσεις του Ταμείου προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, προκειμένου αυτή να περάσει σε φάση αναδιάταξης, υπήρχε ειδική αναφορά για τη δραστηριοποίηση των ταχυδρομείων στην αγορά ηλεκτρισμού.

Εκεί λοιπόν το Ταμείο συνιστούσε στη διοίκηση αφενός να παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές εξελίξεις, αφετέρου όμως τις επεσήμαινε και τους κινδύνους. Στη βάση δηλαδή ότι ναι μεν πρόκειται για μια αγορά που προσφέρει ευκαιρίες λόγω της απελευθέρωσης, των σχετικά χαμηλών ακόμη τιμών στη χονδρεμπορική, και των δημοπρασιών ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, αλλά από την άλλη, ενέχει και κινδύνους λόγω διακύμανσης των τιμών και δυσκολιών στην εισπραξιμότητα.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A