Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μετά από έντονο παρασκήνιο, παραμένει στον κατάλογο PCI η υπόγεια αποθήκη Ν. Καβάλας - Εντός και το FSRU Αλεξανδρούπολης

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 14:25) Μετά από προσπάθειες της τελευταίας στιγμής και έντονο παρασκήνιο, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι ενίσχυσε το φάκελο της υποψηφιότητας του έργου της υπόγειας αποθήκης στη Νότια Καβάλα και κατάφερε να παραμείνει στον κατάλογο των PCI, Αυτό υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το energypress. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα έργα PCI της Ε.Ε. εντάσσεται και το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

(upd: 12:00) Τη βεβαιότητά τους ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και το έργο της υπόγειας αποθήκης της Ν. Καβάλας θα παραμείνει ενταγμένο στα έργα PCI της Ε.Ε. διατυπώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ οι οποίοι αναγνωρίζουν ωστόσο ότι έχει υπάρξει αρνητική εισήγηση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

"Ναυάγιο" στη Νότια Καβάλα – Η Ε.Ε. βγάζει έξω από τον κατάλογο των έργων PCI το έργο της υπόγειας αποθήκης αερίου

Θύμα των πρόωρων εκλογών και φυσικά των καθυστερήσεων πέφτει, όπως φαίνεται, το έργο της κατασκευής υπόγειας αποθήκης αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το έργο, το οποίο ήταν ενταγμένο στον ευρωπαϊκό κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), βαίνει προς απένταξη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. το έχουν αξιολογήσει αρνητικά, κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου καταλόγου 2020-2021.

Βεβαίως οι οριστικές αποφάσεις για τον νέο κατάλογο θα ληφθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου έχουν λόγο και οι υπουργοί, και συνεπώς υπάρχουν κάποια περιθώρια για προσπάθειες της χώρας μας να το εντάξει. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση δεν περνάει, κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα.

Σημειωτέον ότι η ένταξη ενός έργου στα PCI  δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις υλοποίησης καθώς καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, όπως η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και πρόσθετες επιχορηγήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περάσει η ιδιοκτησία του εξαντλημένου κοιτάσματος αλλά και η ευθύνη για τους χειρισμούς αξιοποίησής του, έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς, προφανώς, δεν θεωρούσε την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση ως project αιχμής.

Καθυστέρηση ωστόσο υπήρξε και στην έκδοση της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της αποθήκης, θα προβλέπει τη διαμόρφωση από τη ΡΑΕ της απόδοσης κεφαλαίων (WACC) του έργου, αλλά και θα προσδιορίζει τα ελάχιστα επίπεδα υποχρεωτικής ελεύθερης διαθέσιμης χωρητικότητας που πρέπε να τηρεί ο επενδυτής, για λόγους διασφάλισης της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας.

Στα μέσα Μαΐου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η όλη διαδικασία επισπεύδεται, ωστόσο η Υπουργική Απόφαση δεν βγήκε ποτέ, μεσολαβούσης βεβαίως και της ευρωκάλπης, αλλά και της πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές.

Τέτοιες υποδομές, όπως η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό την επάρκεια εφοδιασμού, ωστόσο σήμερα η Ελλάδα αποτελεί και σε αυτόν τον τομέα, από τις εξαιρέσεις στην Ευρώπη, δίχως παρόμοιο έργο. Στον αντίποδα, πληθώρα ευρωπαικών χωρών διαθέτουν αποθήκες που καλύπτουν πάνω από το 20% της ετήσιας κατανάλωσής τους σε φυσικό αέριο, ενώ αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται παρόμοια έργα σε αρκετές περιοχές.

Το ύψος της επένδυσης στο εξαντληθέν κοίτασμα της Καβάλας υπολογίζεται στα 300-400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η χωρητικότητα της αποθήκης θα ανέρχεται στα 360-720 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (όσο δηλαδή περίπου το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας σε φυσικό αέριο).

Ας σημειωθεί τέλος ότι, όπως είχε αποκαλύψει το energypress, τρία δυνατά ονόματα, κάθε ένα στον τομέα του, έχουν προχωρήσει στην δημιουργία κονσόρτσιουμ, (η Γαλλική ENGIE, η ΤΕΡΝΑ και η ENERGEAN) προκειμένου να διεκδικήσουν το έργο, όταν και όποτε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα