Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι της Ασίας αφήνουν πίσω τον άνθρακα και ιεραρχούν τις πράσινες επενδύσεις

Μιχάλης Μαστοράκης

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η ραγδαία πτώση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις και καινοτομίες, καθώς και ενδεχόμενα ρίσκα και κίνδυνοι οδηγούν ολοένα και περισσότερους παίκτες να επιλέγουν να «γυρίσουν» την πλάτη στη χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα. Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, πέντε βασικά πιστωτικά ιδρύματα στην Ασία ανακοίνωσαν τα σχέδια τους να «λυτρώσουν» το χαρτοφυλάκιό τους από την χρηματοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα, σηματοδοτώντας μια επιταχυνόμενη τάση μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο ανάλυσης του energypost.eu.

Ειδικότερα, τρεις μεγάλες τράπεζες της Σιγκαπούρης – DBS Group Holdings (DBS), United Overseas Bank (UOB) και Oversea-Chinese Banking Corporation (OCBC), ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοίνωσαν τον προηγούμενο μήνα πως παύουν την παροχή χρηματοδότησης σε νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται ως συνέχεια της ειλημμένης από τον Μάρτιο του 2019 απόφασης της State Development & Investment Corporation (SDIC) – το βασικό εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα της Κίνας – να εγκαταλείψει τον άνθρακα. Ανάλογη απόφαση είχαμε τον Απρίλιο του 2019 και από την γιαπωνέζικη Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG).

Ακολουθώντας την μέχρι πρότινος ευρωπαϊκή κυρίως τάση, η πρόσφατη «εξόδιος ακολουθία» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ασίας υπογραμμίζει τις αυξανόμενες περιφερειακές ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων και του περιβαλλοντικού κόστους στη βιομηχανία θερμικών μονάδων άνθρακα.

Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται η μετατόπιση θέσεων από πλευράς κυβερνήσεων στις βασικές ασιατικές οικονομίες, όπου και αναγνωρίζεται ως αναγκαιότητα η μετάβαση από τον άνθρακα σε φθηνότερες, εγχώριες και βιώσιμες εναλλακτικές που επιτρέπουν την κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών που προκύπτουν από μια ανάλογη ανοδική τάση του πληθυσμού.

Παραμένει σημαντικός παράγοντας η αρωγή των κυβερνήσεων

Ταυτόχρονα, ανώτατα τραπεζικά στελέχη, σχολιάζοντας την τάση που σκιαγράφεται στο ενεργειακό τοπίο, σημείωνουν πως οι συγκεκριμένες «πράσινες» αποφάσεις των χρηματοπιστωτικών ομίλων χρειάζεται να συνοδευτούν από ανάλογες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ούτως ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία του Παρισιού.

Στην περίπτωση της Ινδίας, η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο για 275 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2027, σε μια προσπάθεια απανθρακοποίησης της οικονομίας με βασικούς άξονες το περιορισμό της εξάρτησης από τον εισαγόμενο άνθρακα και την προώθηση βιομηχανικών επενδύσεων σε ΑΠΕ, επιβάλλοντας παράλληλα φόρους στις εξωτερικές παρενέργειες που προκύπτουν από την χρήση άνθρακα.

Για παράδειγμα, η Tata Power, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, συνιστά έναν εκ των κορυφαίων επενδυτών της Ινδίας σε ΑΠΕ, υποστηρίζοντας την μετάβαση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της πρόσφατης απόφασής της να αποσυρθεί από την κατασκευή νέων μονάδων άνθρακα.

Αντίστοιχα παραδείγματα, μπορεί κανείς να δει και στην περίπτωση της Ιαπωνίας όπου μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, ηγετικοί εμπορικοί οίκοι της χώρας (Marubeni, Sojitz, ITOCHU, Mitsui και Mitsubishi) δήλωσαν πως πλέον δεν θα κατέχουν ούτε θα επενδύσουν σε νέα θερμικά εργοστάσια άνθρακα. Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, όπου αναθεωρούν σε κατεύθυνση απανθρακοποίησης τα χαρτοφυλάκιά τους, ενσωματώνοντας εν μέρει ή εξ ολοκλήρου περιορισμούς σε τέτοιες επενδύσεις.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη να αναφέρουμε πως σε μια πρόσφατη έκθεση του IEEFA (Institute For Energy Economics and Financial Analysis) με τίτλο : “Over 100 Global Financial Institutions Are Exiting Coal, With More to Come”, υπολογίζεται ο αριθμός βασικών τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων (με assets υπό διαχείριση με αξία που ξεπερνάει τα 10 δις δολάρια) που έλαβαν τέτοιες αποφάσεις και ο οποίος ξεπερνούσε τους 100 στα τέλη Φεβρουαρίου 2019.

Δέκα εβδομάδες αργότερα, ανέρχονταν τα 112 τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν ανακοινώσει κάτι ανάλογο περί απόσυρσης του άνθρακα.

Σε μια προοπτική, κάθε εβδομάδα το 2019, τουλάχιστον ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παγκοσμίως θα ανακοινώνει την αποδέσμευσή του από τον άνθρακα.  

Συμπεράσματα - Στην πρώτη γραμμή πλέον οι επιπτώσεις χρήσης άνθρακα

Στα συμπεράσματα της έκθεσης, η IEEFA σημειώνει πως ενώ τα αρχικά μέτρα για την απόσυρση του άνθρακα εμφανίστηκαν με μεγάλη ποικιλία από χώρα σε χώρα, η τάση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι, με την πάροδο του χρόνου, να εντείνουν τις πολιτικές που θέτουν επί τάπητος την απανθρακοποίηση σε μεγαλύτερη συμμόρφωση με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο πως τα σύννεφα πυκνώνουν γύρω από τον άνθρακα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αναδύονται ως η χαμηλού κόστους βιώσιμη λύση. «Οι τεχνολογίες ΑΠΕ και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει, ενώ οι μετατοπίσεις σε ενεργειακές πολιτικές φιλικές για το κλίμα πολλαπλασιάζονται διαρκώς».

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι, επίσης, παράγοντες που οδηγούν το κεφάλαιο να εγκαταλείπει τον άνθρακα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, και μάλιστα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η Ασία όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί εκ των βασικών πτυχών.

Με τις φθηνότερες ΑΠΕ να εξαπλώνονται ταχύτατα σε ολόκληρη την Ασία, η πιθανότητα επενδυτές να απομείνουν με δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκαταλελειμμένα περιουσιακά στοιχεία σε ορυκτά καύσιμα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να παραβλεφθεί.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα