Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κριτική Παναγιωτάκη στη διαδικασία των διαγωνισμών για ΑΠΕ που "έβγαλαν εκτός" τη ΔΕΗ – Ζητάει να επανεξεταστεί

Τα σχέδια της ΔΕΗ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα πλαίσια της στρατηγικής της ενεργειακής μετάβασης, ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου της HAEE, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας που μπορούν να αναπτυχθούν στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ το 2019 ανέρχεται στα 105 εκατομμύρια ευρώ για εγκατάσταση 137MW, ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ομίλου που περιλαμβάνει 2 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 και 600 MW  ΑΠΕ μέχρι το 2022.

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει έργα όλων των τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων πλωτών φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων ανοικτής θαλάσσης, καθώς και έργα αντλισιοταμίευσης για την αποθήκευση ενέργειας και έργα ενεργειακής εξοικονόμησης. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι κακώς δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες ρυθμίσεις και δεν έχουν δοθεί κίνητρα που να ευνοούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη περισσότερων έργων στην αντλησιοταμίευση.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανήγγειλε ότι μέσα στο μήνα θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις που θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για την απορρόφηση της δραστηριότητας που είχε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 

Επιπρόσθετα, τόνισε πως ένα μέρος των έργων ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της ΔΕΗ θα γίνει αυτόνομα από την επιχείρηση, ένα άλλο μέσω επιχειρηματικών συμπράξεων (όπως η πρόσφατη με την Volterra), ενώ αποκάλυψε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή  με διεθνείς παίκτες για επικείμενες συνεργασίες.

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για εγκατάσταση νέων ΑΠΕ άσκησε κριτική στη διαδικασία των διαγωνισμών λέγοντας ότι έχει κενά και πρέπει να επανεξαταστεί όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, αφενός μεν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του Νοεμβρίου για τα φωτοβολταϊκά όπου η ΔΕΗ είχε κερδίσει δύο έργα 30MW, αφετέρου δε στον τελευταίο διαγωνισμό αποκλείστηκε φωτοβολταϊκό 200 MW της ΔΕΗ παρότι έδωσε χαμηλότερες τιμές από άλλα έργα που τελικά εγκρίθηκαν.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του τμήματος της ομιλίας Παναγιωτάκη που αναφέρθηκε στις ΑΠΕ

Και τώρα, κυρίες και κύριοι, έρχομαι στο κυρίως θέμα που είναι η ΔΕΗ και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Υπενθυμίζω το όραμά μας: η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα είναι για τη ΔΕΗ στο εξής η ατμομηχανή της ανάπτυξής της, όπως τα προηγούμενα χρόνια ήταν η συμβατική παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, με επενδεδυμένα κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων που στήριξαν τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρα μας.

Μέχρι το 2030 η στρατηγική μας είναι η κατασκευή και απόκτηση ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 2 GW, που μεταφράζεται σε δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος που θα έχουμε σε σχέση με σήμερα. Μέχρι το 2022 σύμφωνα με το business plan μας θα έχουμε νέα ισχύ 600 MW.

Αποτέλεσμα αυτού του στόχου θα είναι ότι θα τριπλασιαστεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά: από το 3% που δυστυχώς είναι σήμερα θα πάμε στο 9%. Θα έχουμε πρόσθετη λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των 85-90 εκατομμυρίων τον χρόνο.

Η ΔΕΗ θα έχει την 1η θέση στα φωτοβολταϊκά, την 3η θέση στα αιολικά, την 1η στα μικρά υδροηλεκτρικά, την 1η στη βιομάζα και στη γεωθερμία και την 1η θέση στην αποθήκευση.

Για το 2019 ο προϋπολογισμός μας για τις ΑΠΕ είναι 105 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε νέα έργα 137 MW.

Πέραν αυτών, η ΔΕΗ θα ασχοληθεί με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες ΑΠΕ που είναι πρόσφορες για τις συνθήκες της χώρας μας. Αναφέρομαι, εκτός από τις ήδη γνωστές κλασικές μορφές, στα πλωτά φωτοβολταϊκά και στα παράκτια αιολικά. Η ΔΕΗ θα ασχοληθεί συστηματικά με την αποθήκευση με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της αντλησιοταμίευσης, για την οποία κακώς-κάκιστα δεν έχουν δοθεί ακόμη κίνητρα, δεν έχουν υπάρξει σχετικές ρυθμίσεις. Και έτσι ένα δυναμικό που υπάρχει, μια ικανότητα που μπορεί να υπάρξει παραμένει ανενεργή, και δεν δίνονται κίνητρα για νέες επενδύσεις.

Η ΔΕΗ θα ασχοληθεί συστηματικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η χώρα μας βρίσκεται, όπως ξέρουμε, στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτόν τον τομέα.

Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να εξοικονομήσουμε το 32% της καταναλισκόμενης ενέργειας. Για τον στόχο αυτό απαιτείται σχεδιασμός, κατάλληλες πολιτικές, κίνητρα και βέβαια υπευθυνότητα και επιστημονική και τεχνική επάρκεια.

Η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις και επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στον τομέα αυτό. Πιστεύουμε δε ότι η έντονη και η ενεργός εμπλοκή της θα βοηθήσει ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι κανόνες του παιχνιδιού.

Για να υλοποιηθεί αυτή η φιλόδοξη, αλλά κατά τη γνώμη μας απολύτως ρεαλιστική στρατηγική μας, προϋπόθεση είναι η ένταξη σε αυτή όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του δυναμικού μας, η αξιοποίηση της τεράστιας εμπειρίας, τεχνογνωσίας και ικανότητας της ΔΕΗ στην υλοποίηση μεγάλων έργων και λειτουργίας σύνθετων εγκαταστάσεων.

 Έτσι, ήδη προχωρήσαμε σε ευρείες οργανωτικές αλλαγές ώστε η ΔΕΗ να αναλάβει άμεσα την υλοποίηση του μεγάλου έργου με αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων τους στον μέγιστο βαθμό.

Θα υποδεχτούμε δηλαδή τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την οποία έχουμε πάρει ως γνωστόν τη στρατηγική απόφαση της απορρόφησης. Για το θέμα αυτό και επειδή ξέρετε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, μέσα στον μήνα θα έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις, ώστε η στρατηγική μας αυτή απόφαση να υλοποιηθεί το ταχύτερο και η ΔΕΗ να αναλάβει την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Όπως έχω αναφέρει κατ’ επανάληψη, για την εκπλήρωση των στρατηγικών μας στόχων θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα επιχειρηματικά εργαλεία. Ένα σημαντικό μέρος των έργων θα τα υλοποιήσουμε αποκλειστικά ως ΔΕΗ. Διαβεβαιώνω ότι η χρηματοδότηση και μάλιστα με όρους ευνοϊκούς, είναι διασφαλισμένη.

Ωστόσο ένα άλλο μέρος θα το υλοποιήσουμε με επιχειρηματικές συμπράξεις. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της απόκτησης του 45% των δύο SPV της εταιρείας Volterra με αιολικά πάρκα ισχύος περίπου 70 MW.

Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με διάφορες μεγάλες εταιρείες του κλάδου κυρίως διεθνείς, και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε πριν λίγο, η υπογραφή της συμφωνίας μας με την έγκριτη εταιρεία Akuo.

 Είναι μεγάλη μας τιμή –και τον ευχαριστώ γι’ αυτό– που ο εξοχότατος Πρέσβης της Γαλλίας παρευρέθηκε σε αυτήν τη σημαντική στιγμή της έναρξης συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους διαγωνισμούς που κάνει η ΡΑΕ, οι οποίοι είναι το εργαλείο ή το διαβατήριο για τη δημιουργία νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, αναγνωρίζω τις δυσκολίες –ιδιαίτερα τις πρώτες φορές– από την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας.

Ωστόσο, θεωρώ μεγάλο σφάλμα εκ μέρους της Αρχής την ακύρωση του αποτελέσματος της διαδικασίας του περασμένου Νοεμβρίου, από την οποία η ΔΕΗ αποστερήθηκε την κατασκευή δυο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 30 MW.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό αποκλείστηκε έργο 200 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με τιμή προσφοράς 57 € ανά μεγαβατώρα, ενώ αντίθετα προκρίθηκαν έργα φωτοβολταϊκών και αιολικών με τιμές 64,72 €, 60 € και 58 € ανά μεγαβατώρα. Κατά τη γνώμη μας η διαδικασία έχει κάποια κενά και πρέπει να επανεξεταστεί.

Κυρίες και κύριοι, ολοκληρώνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι με τα έργα ΑΠΕ που προγραμματίζουμε, σε συνδυασμό με τις αποσύρσεις των λιγνιτικών μονάδων που έχουν προγραμματιστεί, το 2022 θα μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 57%.

Μάλιστα ο συντελεστής εκπομπών, δηλαδή οι εκπεμπόμενοι τόνοι διοξειδίου προς καθαρή παρεχόμενη ενέργεια, θα μειωθεί το 2022 σε σχέση με το 2017 κατά 69%. Η ΔΕΗ θα είναι πρωταγωνιστής και στο αύριο του ενεργειακού συστήματος της χώρας.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα