Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Η Κύπρος χρειάζεται επενδύσεις €300 εκ. στην εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2019

Επενδύσεις συνολικού ύψους €300 εκ. θα χρειαστούν μέχρι το τέλος του 2019 για την επίτευξη του εθνικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υπουργείου ενέργειας Γιαννάκη Οικονομίδη.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου για τη διοργάνωση της έκθεσης εξοικονόμησης ενέργειας (Save Energy 2018), ο κ. Οικονομίδης είπε ότι για την επίτευξη των εθνικών στόχων εξοικονόμησης, η υπηρεσία εκτιμά ότι θα χρειαστούν μέχρι το 2019 να πραγματοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου €150 εκ. πέραν εκείνων που θα απαιτηθούν για την έλευση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα σχέδια δράσης για την επίτευξη των στόχων, η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας το έτος 2020 δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 2,2 εκ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου και το ποσοστό ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας να ξεπεράσει το 13%.

Η υφιστάμενη κατάσταση στην κατανάλωση ενέργειας στο τέλος του 2016 ήταν 2,4 εκ. ιτπ (toe) παρουσιάζοντας κάποια αναμενόμενη υστέρηση στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου για την ΕΞΕ.

Το ποσοστό ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας ήταν 9,3% και έχει ξεπεράσει τον τρίτο ενδιάμεσο στόχο για ποσοστό 7,45% που καθορίζει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ο κ. Οικονομίδης είπε ότι κύρια μέτρα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας, είναι η θεσμοθέτηση και εφαρμογή υποχρεωτικών κανονισμών για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων και η προώθηση της αγοράς προϊόντων ή εξοπλισμού που θα καταναλώνουν ενέργεια με υψηλότερη αποδοτικότητα.

Επίσης, περιλαμβάνονται σχέδια χορηγιών για την προώθηση μέτρων θερμομόνωσης του κελύφους και κυρίως των οροφών και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για σκοπούς ιδιοκατανάλωσης, προώθηση της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης.

Κύρια μέτρα που προωθούνται για την επίτευξη των στόχων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ανέφερε είναι καθεστώτα στήριξης για αποκέντρωση παραγωγή (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αξιοποίησης βιομάζας για σκοπούς ιδιοκατανάλωσης), καθεστώτα στήριξης για την προώθηση μεγάλων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με απώτερο σκοπό την ένταξη τους στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και υποχρεωτική αντικατάσταση πετρελαίου με βιοντίζελ στα καύσιμα κίνησης.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου είπε ότι εκτός από το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Τσέρι, η ΑΗΚ προγραμματίζει την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Κύπρο, ισχύος 20MW στην περιοχή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. 

Πρόκειται πρόσθεσε για ένα έργο εθνικών διαστάσεων και ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στη διατήρηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα και στη σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων. Παράλληλα είναι έργο κρίσιμο για την επίτευξη των εθνικών στόχων του 2020 για παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω ΑΠΕ.

Μία επιπλέον ουσιαστική κίνηση, είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια πρωτοβουλία του υπουργείου παιδείας. Μέχρι σήμερα, είπε, έχουν εγκατασταθεί σε πάνω από 400 σχολεία φωτοβολταϊκά συστήματα ενώ στόχος είναι να εγκατασταθούν στις οροφές όλων των σχολείων με συνολική ισχύ 4ΜW. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστος Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στη διοργάνωση της 14ης στη σειρά εξειδικευμένης έκθεσης εξοικονόμησης ενέργειας “SAVENERGY 2018”, είπε ότι στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας της ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός στην Κύπρο που καταπιάνεται με την προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουν και εξοικονομούν ενέργεια. Συνέβαλε ώστε χιλιάδες συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες ΑΠΕ και ΕΞΕ και να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. 

Η ΟΕΒ εκτιμά πως ο κλάδος ΑΠΕ και ΕΞΕ μπορεί έμπρακτα και ουσιαστικά να στηρίξει την Κυπριακή οικονομία γι’ αυτό έχουμε συστήσει ειδική υπηρεσία στη γραμματεία της ΟΕΒ με έμπειρους τεχνοκράτες και ενισχύουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του κλάδου, αυτού αλλά και της οικονομίας ευρύτερα.

Στην Savenergy 2018, οι εκθέτες θα παρουσιάσουν προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας και υπηρεσίες που κάθε επισκέπτης θα μπορεί να αξιοποιήσει για να μειώσει το ενεργειακό κόστος της επιχείρησής του ή και του σπιτιού του.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα τελέσει ο υπουργός ενέργειας εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.

(Η. Ευθυμίου, stockwatch.com.cy)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα