Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χρ. Κολώνας: ΔΕΗ - Με «μπροστάρη» την Qualco αρχίζει κυνήγι για τα ληξιπρόθεσμα

Πιάνουν δουλειά οι ειδικοί των "κόκκινων" δανείων και στη ΔΕΗ με την Qualco επικεφαλής κοινοπραξίας εταιριών, στις οποίες φέρεται να βρίσκεται και η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔEΗ τον περασμένο Μάιο για την πρόσληψη ειδικών στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ανέδειξε ως νικητή την Qualco.

Πρόκειται για ελληνική εταιρία με διεθνή παρουσία σε 15 χώρες και 70 πελάτες κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία είναι ειδικός πάροχος συστημάτων διαχείρισης χαρτοφυλακίου χρέους και υπηρεσιών με τεχνολογία που καλύπτει όλες τις πτυχές της συλλογής χρεών. Η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου - ξάδελφου του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου- έγινε ευρέως γνωστή όταν μαζί με τη PwC Business Solutions Α.Ε. και την Hoist Kredit Aktiebolag σύστησαν την PQH η οποία ανέλαβε την εκκαθάριση των bad banks των 16 τραπεζών.

Όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, η Qualco είναι ο διαχειριστής της κοινοπραξίας εταιριών - με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να θέλουν σε αυτές να συμμετέχει και η Deutsche Bank - που θα παρέχουν "εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης της ΔEΗ Α.Ε. στην αποτελεσματική διαχείριση του πελατολογίου της με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές", όπως τιτλοφορούταν και ο σχετικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔEΗ εδώ και δύο χρόνια παραμένουν σταθερά στο ύψος των 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα ρυθμιζόμενα χρέη. Με αυτά κατά πάσα πιθανότητα οι απλήρωτοι λογαριασμοί αγγίζουν και τα 3 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας, αδυνατώντας προφανώς να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το τεράστιο βουνό... των ληξιπρόθεσμων χρεών, που προκαλεί ντόμινο χρηματοδοτικής ασφυξίας και απλήρωτων προμηθευτών της, προχώρησε στην προκήρυξη του προαναφερόμενου διεθνούς διαγωνισμού.

Το έργο των αναδόχων

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι ειδικοί που θα αναλάβουν το έργο της διαχείρισης, εξετάζοντας πιθανότητα και το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των χρεών, θα πρέπει μεταξύ άλλων να παρέχουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

1. Εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών. Το σχέδιο θα πρέπει να παραδοθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή της αύμβασης.

2. Ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών και καθορισμός συστηματικών δράσεων διαχείρισής τους. Η στρατηγική θα πρέπει να παραδοθεί σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης

3. Μελέτη για εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης/τιτλοποίησης απαιτήσεων. Εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

4. Σχεδιασμός πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων. Εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

5. Ανάληψη διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η κοινοπραξία που αναλαμβάνει το έργο έχει τη δυνατότητα επίσης να αναθέσει μέρος των εργασιών της και σε υπεργολάβους. Όπως επίσης και να εγκατασταθεί σε χώρο της ΔEΗ απασχολώντας 30 άτομα προσωπικό.

Το ενδιαφέρον των όρων του διαγωνισμού είναι ο τρόπος πληρωμής του αναδόχου για την πέμπτη φάση. Ενώ για τις προηγούμενες τέσσερις φάσεις το σύνολο της πληρωμής (επιμερίζεται και είναι εφάπαξ) ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ η αμοιβή για τη φάση της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος των ποσών που θα καταφέρει η κοινοπραξία να φέρει στα ταμεία της ΔEΗ.

Αν εισπράξει ποσά ύψους 100 εκατ. ευρώ (εφάπαξ πληρωμή οφειλής ή σε δόσεις) από ενεργούς πελάτες ανεξαρτήτως υπολοίπου, το ποσοστό της πληρωμής του είναι 8%, δηλαδή 8 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που εισπράξει χρέη 10 εκατ. ευρώ από πελάτες με οφειλές έως 2.000 ευρώ το ποσοστό της αμοιβής του ορίζεται σε 12%, ήτοι 1,2 εκατ. ευρώ.

Αν ανακτήσει απλήρωτους λογαριασμούς 14 εκατ. ευρώ από πελάτες με οφειλές μεγαλύτερες των 2.000 ευρώ, το ποσοστό της αμοιβής του ανέρχεται στο 10%, δηλαδή 1,4 εκατ. ευρώ.

Τα σενάρια έγιναν με δείγμα 120.000 οφειλετών.

Απόφαση της ΔEΗ για επιτόκια στις ληξιπρόθεσμες

Στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της ΔEΗ αποφάσισε την επιβολή και αύξηση επιτοκίων για κατηγορίες ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την απόφαση:

- Δεν αυξάνεται το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση. Το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού, δηλαδή 5,25%.

- Επιβάλλεται, σύμφωνα με τον νόμο, επιτόκιο 6% για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για πρώτη φορά.

- Για ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν επιβάλλεται, σύμφωνα με το νόμο, επιτόκιο 7,25%.

(Χρ. Κολώνας, euro2day.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα