Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χάρης Φλουδόπουλος: Μαύρη αγορά με φωτοβολταικά του Ήλιου

Εκμεταλλεύονται τα κενά του νόμου, εξασφαλίζουν με ελάχιστα χρήματα άδειες τις οποίες στη συνέχεια εμπορεύονται και αποκομίζουν υπερκέρδη. Με κόστος μόλις 3500 έως 4.000, μια άδεια για ένα μικρό φωτοβολταϊκό μπορεί να φτάσει να πουληθεί στις 50 χιλιάδες ευρώ. Όπως καταγγέλλουν στο «Κ» επενδυτές της αγοράς φωτοβολταϊκών παρά τις κατά καιρούς πομπώδεις διακηρύξεις των κυβερνήσεων το παρασιτικό παρεμπόριο αδειών ζει και βασιλεύει, εμποδίζοντας υγιείς επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η μαύρη αγορά συντηρείται από το γεγονός ότι πωλούνται άδειες που συνοδεύονται από συμβάσεις αγοραπωλησίας με τη ΔΕΗ, με «κλειδωμένες» υψηλές ταρίφες. Έτσι το δέλεαρ για τον αγοραστή είναι μεγάλο αφού μπορεί να εξασφαλίσει τιμές αποπληρωμής της ενέργειας  έως και 30% υψηλότερες από τις τιμές που ισχύουν σήμερα, μετά και το τελευταίο «κούρεμα» στις ταρίφες που αποφασίστηκε από το ΥΠΕΚΑ. Φυσικά, οι άδειες αυτές «χρυσοπληρώνονται» φέρνοντας άκοπα κέρδη σε όσους τις πωλούν.
Δέχομαι εβδομαδιαία τουλάχιστον δύο τηλεφωνήματα από επίδοξους πωλητές αδειών, αναφέρει στο «Κ» ιδιοκτήτης εταιρείας , που δραστηριοποιείται επενδυτικά στην αγορά έχοντας ολοκληρώσει μια σειρά από έργα. Οι πωλητές αυτοί εκμεταλλεύτηκαν τα κενά του τελευταίου νόμου, ο οποίος δεν απαιτεί εγγυήσεις ύπαρξης των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων όταν υποβάλλεται μία αίτηση για φωτοβολταϊκό πάρκο έως 1MW. Αφού λοιπόν κατέθεσαν πακέτα αιτήσεων με κόστος 600 έως 1230 ευρώ η  κάθε μια, κατάφεραν να δημιουργήσουν «στοκ» αδειών, έτοιμες προς πώληση. Οι δικαιούχοι των αδειών αυτών πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιήσουν τα έργα, όμως την ίδια στιγμή δεν κινδυνεύουν αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ανάκληση λόγω μη υλοποίησης του έργου. Έτσι παρέχεται άπλετος χρόνος στους δικαιούχους των αδειών να τις εμπορευτούν ανενόχλητοι, ενώ τα δίκτυα της ΔΕΗ παραμένουν εικονικά κορεσμένα και τα έργα ανεκτέλεστα.
Οι κορεσμένες περιοχές
Ακόμη και να μη θέλει κανείς να εμπλακεί με το παρεμπόριο, είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που στην ουσία εξωθείται στη λύση της αγοράς μιας έτοιμης άδειας. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα πακέτα των «virtual» αδειών που κατατέθηκαν κατάφεραν να εξασφαλίσουν προτεραιότητα, χωρίς ακόμη να έχουν υλοποιηθεί και σε πολλές περιοχές έχουν δημιουργήσει εικονικό κορεσμό στα δίκτυα. Πρακτικά από τη στιγμή που ένας επενδυτής πάρει το πράσινο φώς από τη ΔΕΗ και υπογράψει όρους σύνδεσης, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κατασκευή του έργου είναι μερικοί μήνες. Όμως ο νόμος δίνει περιθώριο 18 μηνών, διάστημα κατά το οποίο το δίκτυο παραμένει εικονικά κλειστό για νέα έργα, εμποδίζοντας ώριμα επενδυτικά σχέδια και επενδυτές που διαθέτουν κεφάλαια να κατασκευάσουν έργα. Σε πλείστες περιπτώσεις, οι κάτοχοι των virtual αδειών χρησιμοποιούν το 18μηνο ώστε να αναζητήσουν πιθανούς αγοραστές.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις, εισπράττοντας βεβαίως και το ανάλογο τίμημα, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες με το αιτιολογικό ότι μπορεί στο μέλλον να γίνει μελέτη αναβάθμισης. Καταθέσαμε πακέτο αιτήσεων σε μη διασυνδεδεμένο νησί και αφού καταβάλαμε τα ποσά στη ΔΕΗ, μας απάντησαν ότι η γραμμή είναι κορεσμένη, αναφέρει στο «Κ» εκπρόσωπος εταιρείας.
Καταγγελίες
Πριν από μερικούς μήνες η ΡΑΕ είχε ξεκινήσει διαβούλευση για το κομμάτι της διασύνδεσης των έργων με τα δίκτυα της ΔΕΗ. Στις 21 επιστολές που είχαν δημοσιοποιηθεί, μεμονωμένοι επενδυτές και εταιρείες είχαν καταγγείλει αδιαφανείς διαδικασίες.  Παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν προς τους διαχειριστές, τα προβλήματα συνεχίστηκαν. Πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καταδίκασε τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ δικαιώνοντας την εταιρεία Enfinity στις καταγγελίες που έκανε για παραλείψεις και παρατυπίες των διαχειριστών. Η εταιρεία που αναπτύσσει περίπου 20 έργα σε όλη την Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ δεν ανταποκρίνεται σε μια σειρά από υποχρεώσεις της όπως να δημοσιοποιεί τις αιτήσεις που δέχεται, να ενημερώνει για την εξέλιξη των αιτημάτων σύνδεσης, να εκδίδει προσφορές σύνδεσης εντός 4 μηνών από την αίτηση του ενδιαφερόμενου, να παρέχει στοιχεία για την κατάσταση του δικτύου και να παρέχει πληροφορίες για τις τεχνικές απαιτήσεις της σύνδεσης. Επίσης η εταιρεία είχε καταγγείλει ότι ορισμένες περιοχές χαρακτηρίστηκαν προφορικά από τους διαχειριστές ως κορεσμένες.
Αγροτικά
Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα που έχει κρατήσει καθηλωμένη την αγορά αφορά στα περίφημα αγροτικά φωτοβολταϊκά, για τα οποία υπήρξαν ευεργετικές διατάξεις. Παρότι  οι αγρότες εντάχθηκαν σε ειδική λίστα  και είχαν προτεραιότητα έναντι των άλλων επενδυτών, βρέθηκαν σύντομα αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, ότι δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλίσουν ίδια κεφάλαια και δανεισμό για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί συνόλου 5,5 χιλιάδων αδειών, μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μόλις 50 έργα. Και βέβαια δεν είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν καταβάλει ποσά από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ για μελέτες και αιτήσεις, και τώρα καλούνται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση της τάξης των 200 έως 300 χιλιάδων ευρώ (για πάρκα των 100KW) ειδάλλως θα μείνουν με τις άδειες στο χέρι.
ID Τα «μυστικά» της άδειας
Για πάρκο 100KV
Απαιτείται μελέτη αξίας 3 χιλιάδων ευρώ περίπου, ενώ για την κατάθεσή της στη ΔΕΗ 615 ευρώ
Το μισθωτήριο υπογράφεται δωρεάν καθώς τίθεται σε εφαρμογή με τη λειτουργία του έργου
Με την υπογραφή της σύμβασης με το διαχειριστή δικτύου και «κλειδώνει» η τιμή.
Το κόστος μιας άδειας κυμαίνεται από 40 έως 50 χιλιάδες ευρώ
INFO: Τα μεγέθη
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που είναι αναρτημένα στον ιστότοπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και αφορούν σε άδειες παραγωγής έργων άνω του 1MW από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν γίνει πάνω από 36 τροποποιήσεις μετοχικής σύνθεσης ή μεταβιβάσεις αδειών για φωτοβολταϊκά. Η συνολική ισχύς των πάρκων που άλλαξαν χέρια ή μετόχους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 110MW.

(ΠΗΓΗ: Κεφάλαιο, 10/3/2012)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα