Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γ. Τσιπουρίδης: Ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στον κόσμο και στην Ελλάδα

Στον πλανήτη είχαμε για άλλη μια χρονιά ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Οι συνεχιζόμενες μειώσεις στο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κρατούν διάπλατη τη λεωφόρο ανάπτυξης. Μέσα μόλις σε ένα χρόνο το κόστος της χερσαίας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 18%, της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας κατά 28% και της φωτοβολταϊκής παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 17%.

Πηγή: US Dept of Energy

Τα επόμενα 5 χρόνια το κόστος της χερσαίας αιολικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 15% ενώ της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας κατά 50% σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Σαν αποτέλεσμα πέρσι εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως 138,5 GW ανανεώσιμης ισχύος, έναντι 127,5GW το 2015, ενώ η αντίστοιχη επένδυση, παρά την αύξηση, ήταν μειωμένη κατά 23% λόγω μείωσης του κόστους.

Οι μη επιδοτούμενες ανανεώσιμες είναι πλέον η φθηνότερη πηγή ενέργειας σε ένα όλο αυξανόμενο αριθμό χωρών (Πηγή United Nations and Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Πηγή: New Energy Finance (BNEF)

Φυσικό αποτέλεσμα οι ανανεώσιμες να έχουν το μεγάλο μερίδιο των νέων εγκαταστάσεων και μάλιστα το 2016 να ξεπερνούν το 50%.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν θετικές συνέπειες στην απασχόληση. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η βιομηχανία καθαρής ενέργειας απασχολεί πάνω από 4 εκατομμύρια, με το επάγγελμα του τεχνίτη ανεμογεννητριών να είναι το ταχύτερα αυξανόμενο επάγγελμα και με τις ευκαιρίες για απασχόληση στη Φωτοβολταϊκή βιομηχανία να αυξάνονται 12 φορές ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας.

Πηγή: IEA

Η Φωτοβολταϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ απασχολεί περισσότερους εργαζόμενους από κάθε άλλο κλάδο ενέργειας συμπεριλαμβανόμενων των κλάδων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου μαζί.

Πηγή: ΙΕΑ/Guardian

Σε μια άλλη παράλληλη κατεύθυνση, η ηλεκτροκίνηση δείχνει να βρίσκει επιτέλους τον «βηματισμό» της και να ακολουθεί μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι το 2016 ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια. Με δεδομένο ότι σημαντικές χώρες όπως η Γερμανία αποφάσισαν να βάλουν τέλος στις μηχανές εσωτερικής καύσης το μέλλον για την ηλεκτροκίνηση διαγράφεται λαμπρό. Ταυτόχρονα η αποθήκευση ενέργειας, τα μικροδίκτυα, τα έξυπνα δίκτυα συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να κερδίζουν έδαφος για να αποτελέσουν τα θεμέλια για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη και διείσδυση των ανανεώσιμων στο ενεργειακό μίγμα.

Πηγή: US Energy and Employment Report

Εν κατακλείδι ο πλανήτης δείχνει να έχει βρει το δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον και, παρά την παρουσία Τραμπ, δείχνει ικανός να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση και μεταξύ άλλων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη.

…στην Ελλάδα

Από το 1982 που εγκαταστάθηκε το πρώτο αιολικό πάρκο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, πιστέψαμε στις εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, αλλά και όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.

Σε μια χώρα «μαγαζί γωνία» όπως συνηθίζουμε να λέμε για μια σειρά από χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Κάθε γωνιά της έχει να επιδείξει ανανεώσιμο πλούτο σε μια και περισσότερες πηγές, αφού τις διαθέτουμε ΟΛΕΣ σε αξιοποιήσιμα μεγέθη: αιολική, ηλιακή, υδροδυναμική, γεωθερμία, βιομάζα, κυματική. Και σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζει το Αιγαίο που όχι μόνο ψήνεται στον ήλιο και δέρνεται από τους ανέμους, αλλά έχει στα έγκατά του αστείρευτες ποσότητες γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας, ικανής να καλύψει όλες τις ανάγκες των νησιών του και όχι μόνο.

Με δεδομένο αυτό τον πλούσιο ανανεώσιμο ενεργειακό πόρο θα πρέπει κανείς να εξετάσει και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ώστε να τεκμηριώσει την επιλογή μεγιστοποίησης της αξιοποίησης του σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας.

Κατ’ αρχάς είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους, ακόμη και από αυτούς που για δικούς τους λόγους εξακολουθούν να τα υποστηρίζουν, ότι τα ορυκτά καύσιμα

 • Εξαντλούνται – σε λίγες δεκαετίες δεν θα υπάρχουν για εμπορική εκμετάλλευση
 • Καταστρέφουν το περιβάλλον
 • Εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και έτσι προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή και όσα δεινά αυτή συνεπάγεται για την ανθρωπότητα
 • Επιδοτούνται, ακόμη και σήμερα σύμφωνα με το ΔΝΤ και την ΙΕΑ κατά 5,6 τρις δολάρια ετησίως ή 10 εκατομμύρια το λεπτό, τα οποία επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, που ισοδυναμεί με 6 φορές περισσότερο από την αμοιβή πώλησης καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ.
 • Είναι ακριβά, εισαγόμενα και δεν προσφέρουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού

Αντίθετα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι

 • Ανεξάντλητες
 • Φιλικές στο περιβάλλον
 • Δεν εκπέμπουν στερεούς, υγρούς ή αέριους ρύπους
 • Οικονομικές
 • Εγχώριες και προσφέρουν ασφάλεια ενεργειακού σχεδιασμού
 • Συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη
 • Παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
 • Προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον
 • Καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και επομένως πρωτίστως προστατεύουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες,

Πιστεύει κανείς πως αν άλλη χώρα είχε μια θάλασσα σαν το Αιγαίο που λούζεται στον ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο και όπου ο άνεμος δεν σταματάει να φυσάει, ότι θα υπήρχε έστω και ένας πετρελαϊκός σταθμός στα νησιά του; Φυσικά και δεν θα υπήρχε. Αντίθετα θα ήταν το πρώτο γαλαζοπράσινο πέλαγος που θα τροφοδοτούσε με καθαρή ενέργεια όχι μόνο τα δικά του νησιά, αλλά θα εξήγαγε πράσινη ενέργεια.

Στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κρύβεται μια οικονομία δισεκατομμυρίων. Πως είναι δυνατόν μια χώρα που δεν φημίζεται για τις αναπτυξιακές της επιδόσεις να αγνοεί αυτήν την τεράστια επενδυτική ευκαιρία; Ποια χώρα μπορεί να αγνοήσει ένα τέτοιο θησαυρό;

Που βρισκόμαστε λοιπόν;

Η συνολική καθαρή αιολικής ισχύς που εγκαταστάθηκε κατά το 2016 ήταν 238,55 MW. Αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση μετά το ρεκόρ του 2011 οπότε εγκαταστάθηκαν 313MW. Αλλιώς οι επιδόσεις μας είναι της τάξεως των 110 MW ετησίως.

Είναι αυτό λόγος για πανηγυρισμούς; Οι γείτονες μας εξ ανατολών εγκατέστησαν πάνω από πάνω από 1.300MW το 2016 σε συνέχεια δεκάδων εκατοντάδων ανά έτος, από το 2009 και μετά. Που σημαίνει εργοστάσια κατασκευής τμημάτων του εξοπλισμού, που σημαίνει θέσεις εργασίας που σημαίνει κοινωνικό πλεόνασμα, με άλλα λόγια οικονομική ανάπτυξη.

Εμείς όμως εδώ, έχουμε πάρει όλοι από μια πέτρα και πετροβολούμε την αιολική ενέργεια λες και κινδυνεύουμε να μας αφανίσει από προσώπου γης. Εμείς στο όνομα της προστασίας του τόπου μας προτάσσουμε και τα στήθη μας για να τον σώσουμε. Ο καθένας από την σκοπιά του απορρίπτει την αιολική ενέργεια, χωρίς να κοιτάει τη συνολική εικόνα, το αύριο και το πραγματικό διακύβευμα.

Η χώρα μας είναι ευλογημένη με ανεξάντλητους ανανεώσιμους φυσικούς πόρους που μπορούν να της εξασφαλίσουν οικονομική ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά της.

Δυστυχώς αυτό που απουσιάζει από την εξίσωση είναι η πολιτική βούληση, η πολιτική ηγεσία και το όραμα, που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκεί. Και όσο δεν εμφανίζεται αυτό θα διυλίζουμε τον ανανεώσιμο κώνωπα και θα καταπίνουμε την ρυπογόνο κάμηλο των ορυκτών καυσίμων.

*Ο Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης είναι Προέδρος Δ.Σ. Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ, Εκδότης Ανεμολογίων, Γενικός Διευθυντής R.E.D. Pro Consultants - Ειδικοί Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

-----------------------------------------------

Το άρθρο του Δρ. Τσιπουρίδη περιλαμβάνεται στην έκδοση «GREEK ENERGY», που παρουσιάζεται και φέτος από το επιτελείο του EnergypressΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα