Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γ. Μανιάτης: «Η έξυπνη πράσινη ανάπτυξη είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης»

«Η έξυπνη πράσινη ανάπτυξη δεν είναι απλά μια πράσινη πινελιά σε ένα γκρίζο πίνακα. Είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που διαπερνά οριζόντια και διατομεακά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας» επισήμανε από το βήμα διημερίδας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης.

Η διημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη HELEXPO και το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ). Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκθεσιακού τρίπτυχου της HELEXPO, αφιερωμένο στη δόμηση, την οικολογία, την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και απαρτίζεται από την 28η INFACOMA, την 35η MARMIN και την 3η ENERGY TECH.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε επιπλέον ότι το «μοντέλο αυτό δεν θα είναι σπάταλο και καταναλωτικό αλλά θα παράγει, θα καινοτομεί, θα στηρίζεται στη γνώση και θα υπηρετεί τη βιωσιμότητα. Τη σπατάλη του άναρχου, του απρογραμμάτιστου και του αεριτζίδικου έρχεται να αντικαταστήσει ο εξορθολογισμός με βάση την ποιότητα, ώστε όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις περιβαλλοντικές προκλήσεις αλλά και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας πάνω σε νέες βάσεις που θα αποδίδουν υψηλές προστιθέμενες αξίες».

Κάνοντας εκτενή αναφορά στην ενεργειακή κατάσταση της χώρας μας σήμερα, ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής:

- Οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημοσίων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκ. ευρώ.

- Από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κτηρίων, το 75% αφορά στα κτίρια κατοικιών.

- Για θέρμανση στα κτίρια κατοικιών χρησιμοποιείται το 60% της ενέργειας και στα κτίρια του τριτογενούς τομέα το 52%.

- Η Ελλάδα παρουσιάζει τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση κατοικιών από τη Φινλανδία, υπό ομογενοποιημένες κλιματικές συνθήκες.

- Η χώρα δαπανά κάθε χρόνο για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης περίπου 2 δις ευρώ. Άρα, μια ρεαλιστική εξοικονόμηση της τάξης του 20 – 25% στη θέρμανση από ενέργειες θερμομόνωσης θα μεταφραζόταν αυτόματα σε εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ κάθε χρόνο!

- Το 89% των κτιρίων στη χώρα μας έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, χρονιά ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης. Δηλαδή 3.700.000 κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα και άρα ενεργοβόρα. Μόνο με τη θερμομόνωση των παλαιών κτηρίων εξοικονομείται ενέργεια κατά περίπου 40%.

Έτσι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δημιούργησε για πρώτη φορά ένα εθνικό πλαίσιο παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, που περιλαμβάνει:

1. Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

2. Το Πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» που αφορά στην εξοικονόμηση 9 δις ευρώ μέσα από 3.100.000 παρεμβάσεις σε κτήρια που θα υλοποιηθούν με εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ αγοράς και δικαιούχων. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσονται και πιλοτικές παρεμβάσεις όπως: πράσινες γειτονιές, πράσινο ορεινό χωριό, πράσινο νησί, πράσινες οροφές, πράσινα στρατόπεδα, ενεργειακά βιοτεχνικά και εμπορικά κτήρια.

3. Το πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης σε δημόσια κτήρια, κυρίως νοσοκομεία, ύψους 40 εκ. ευρώ.

4. Τα πρότυπα βιοκλιματικά σχολεία, ύψους 25 εκ. ευρώ.

5. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ στους ΟΤΑ, ύψους 100 εκ. ευρώ.

6. Τη δημιουργία μιας νέας ενεργειακής αγοράς με τις εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, όπου προβλέπεται εξωτερική χρηματοδότηση των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, που γίνονται σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπως π.χ. ξενοδοχεία. Οι χρηματοδότες θα ανακτούν τα χρήματά τους σταδιακά από το οικονομικό όφελος, που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης. Στην πραγματικότητα δημιουργείται μια εντελώς νέα, ενεργειακή αγορά, όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν και καινοτόμοι επιχειρηματίες, αλλά και δημιουργικοί νέοι επιστήμονες του τόπου μας.

7. Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο σύνολο των 200.000 δημοσίων κτιρίων.

Όσον αφορά στην επιμέρους ανάλυση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ο κ. Μανιάτης δήλωσε μεταξύ άλλων πως η λειτουργία του διασφαλίζεται από διπλό μηχανισμό ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι θα ελέγχονται από τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια ελέγχονται από το ΤΕΜΠΜΕ και τους επιθεωρητές ενέργειας.

«Έτσι εξασφαλίζουμε πλήρη αξιοκρατία και διαφάνεια, διασφαλίζοντας την αποφυγή υπόγειων συναλλαγών. Σκεφθείτε όμως πόσα παράθυρα θα έμεναν ορθάνοιχτα αν είχε παραμείνει ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε ελέγχους από τις Υπηρεσίες των Περιφερειών. Σήμερα θα μιλούσαμε για «εξοικονομόσημο»» επισήμανε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.

«Η ενέργεια θέλει συνέργεια» κατέληξε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι «η ευκαιρία που περνάει, δεν ξαναγυρίζει. Είναι μια χαμένη ευκαιρία. Η καλή ιδέα που δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ριζώσει και να δώσει καρπούς είναι απώλεια. Και η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια ούτε χαμένων ευκαιριών, ούτε απώλειας καλών ιδεών».ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα