Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ευκαιρίες για επενδύσεις και στην ενέργεια βλέπουν οι ελληνικές πρεσβείες στα Βαλκάνια – Πάνω από 200 συναντήσεις με επιχειρήσεις

Γιάννα Παπαδημητρίου

Η αγορά των βαλκανικών χωρών παραμένει σημαντική για την επενδυτική παρουσία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτή είναι η βασική επισήμανση που έκαναν τα στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την πΓΔΜ σε εκδήλωση που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ των κλάδων στους οποίους αναδύονται επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις, σημαντική θέση κατέχει και ο ενεργειακός, όπως επισημάνθηκε από τα διπλωματικά στελέχη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που στόχο είχε την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων  για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις των αγορών των Βαλκανίων και τις ευκαιρίες εξαγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 κατ’ ιδίαν συναντήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους επιχειρήσεων και σε στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των ελληνικών πρεσβειών στις βαλκανικές χώρες.

Τα κυριότερα σημεία των παρουσιάσεων για κάθε χώρα ήταν τα εξής:

Αλβανία

Η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία τα τελευταία 15-20 χρόνια. Το 2018 παρατηρήθηκε σταδιακή αποεπένδυση μεγάλων επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και τραπεζών), πλην όμως καταγράφεται προσέλκυση μικρότερων επενδύσεων σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Το 39,8% του ΑΕΠ αφορά στις υπηρεσίες, το22,9%, το 12,7% το εμπόριο, το 10% τις κατασκευές και μόλις το 9% τη βιομηχανία.

Την παρουσίαση για την Αλβανία έκανε ο κ. Σαράντης Μοσχόβης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Γραφείο ΟΕΥ Τιράνων.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν πεδία για την δραστηριοποίηση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών. Το 2017, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα προϊόντα που εξάγονται στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι αλουμίνιο και προϊόντα αλουμινίου, δομικά υλικά, φρούτα – λαχανικά και πλαστικά.

Την παρουσίαση για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη έκανε ο κ. Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Γραφείο ΟΕΥ Σεράγεβου.

Βουλγαρία 

Στα 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται η αξία των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία, αγορά στην οποία οι ελληνικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν λίγο παραπάνω από το 10% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού της χώρας. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 5η θέση σαν αγοραστής ελληνικών προϊόντων και στην 11η θέση σαν προμηθευτής. Στην τομεακή κατανομή του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι υπηρεσίες, ακολουθεί η βιομηχανία και η γεωργία.

Την παρουσίαση για την Βουλγαρία έκανε ο κ. Δημήτριος Μάος, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄, Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας.

πΓΔΜ 

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ. Το συνολικό απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα είναι περίπου 474 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της πΓΔΜ, ενώ στις εξαγωγές βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Η ολοκλήρωση του Άξονα 10 εντός της χώρας και η υλοποίηση έργων υποδομών θα δώσει θετική προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το 2017, 1.072 εκατομμύρια πολίτες από την γειτονική χώρα, επέλεξαν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Την παρουσίαση για την πΓΔΜ έκανε η κα. Παγώνα Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Γραφείο ΟΕΥ Σκοπίων.

Ρουμανία

Το απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ και στη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Η Ρουμανία αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και η Ελλάδα έχει πολύ καλές προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών της σε σειρά προϊόντων με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Στο πρώτο εννιάμηνο του 2018, την Ελλάδα επισκέφθηκαν 1,25 εκατομμύρια Ρουμάνοι επισκέπτες και στην κορυφή των προτιμήσεών τους βρέθηκαν η Χαλκιδική, η Θάσος, η Κατερίνη και η Λευκάδα.

Την παρουσίαση για την Ρουμανία ο κ. Αριστοτέλης Ξενάκης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ , Γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου.

Σερβία 

Σε 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή είναι 150. Το 2018, ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Σερβίας έφτασε το μισό δισ. ευρώ, επίπεδο ρεκόρ. Η σερβική οικονομία καταγράφει σημαντικές αναπτυξιακές επιδόσεις, καθώς το 2018 «έτρεξε» με ρυθμό 4,4%, και αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Το 2018, οι ΑΞΕ ήταν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχώντας στο 6,2% του ΑΕΠ. Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφονται σε τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων & ποτών και των κατασκευών.

Την παρουσίαση για την Σερβία έκανε ο κ. Χαράλαμπος Κουναλάκης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’,  Γραφείο ΟΕΥ Βελιγραδίου.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα