Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΕΣΑΗ: Με ασάφειες ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και χωρίς αναφορά στα αναγκαία έργα ΕΣΜΗΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Κενά και ασάφειες διαπιστώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργειας και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) με ορίζοντα το 2030.

Ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση και σημειώνει ότι «ο ΕΣΕΚ θα πρέπει να έχει έναν διττό κύριο στόχο: Από τη μία να οδηγήσει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για τη μείωση των Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στον ενεργειακό μίγμα κατοχυρώνοντας παράλληλα την επαρκή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο και από την άλλη να μετατρέψει τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό τομέα της εθνικής οικονομίας σε βασικό τροφοδότη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια».

Με αυτές τις παραδοχές ο ΕΣΑΗ παρατηρεί σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο ΕΣΕΚ για τον τομέα του ηλεκτρισμού:

1.Παρουσιάζεται μηδενική η μεταβολή στη ζήτηση ηλεκτρισμού το 2030, στις 58 , σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Την ίδια στιγμή που το Σχέδιο προβλέπει συνολική αύξηση του ΑΕΠ 30% από το 2016 έως το 2030 και αύξηση 7% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ταυτόχρονα θεωρείται ότι το 2030 η διείσδυση ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων θα ανέρχεται στο 10% του συνολικού στόλου.

2.Ερωτηματικό αποτελεί η βιωσιμότητα το 2030 τόσων λιγνιτικών μονάδων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2.700. Με δεδομένο ότι σε αυτήν την ισχύ περιλαμβάνεται και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 (με αυξημένη παραγωγή έναντι των υπόλοιπων λιγνιτικών) συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες θα λειτουργούν το 2030 με λιγότερες από 3.000 ισοδύναμες ώρες ανά έτος. Με τόσο περιορισμένη λειτουργία για μονάδες βάσης – οι οποίες εκ των πραγμάτων θα έχουν και μειωμένη συμμετοχή στην ενδημερήσια και την αγορά εξισορρόπησης – αποτελεί ερωτηματικό η βιωσιμότητα τόσων λιγνιτικών μονάδων το 2030.

3.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός αναφορικά με τις μονάδες φυσικού αερίου ότι για την επόμενη δωδεκαετία δεν προβλέπεται καμία μεταβολή στην εγκατεστημένη ισχύ – λόγω της μεγάλης διείσδυσης των κυμαινόμενων ΑΠΕ – και παρά το γεγονός ότι ήδη έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον μία επένδυση σε μονάδα φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύλογο μετά από μία δωδεκαετία εφαρμογής εκτεταμένων δράσεων και πολιτικών με στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, η αναλογία του λιγνίτη προς το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή να παραμένει αμετάβλητη το 2030 σε σχέση με το 2017, δηλαδή 1 προς 1.

4.Σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030 (περίπου 8  επιπλέον της σημερινής τους ισχύς) το βασικό ζήτημα που αναμένουμε να διευκρινίσει το οριστικό Σχέδιο είναι το πως θα γίνει εφικτή η κατασκευή και λειτουργία στο ηλεκτρικό σύστημα και την αγορά ηλεκτρισμού αυτών των νέων μονάδων ΑΠΕ. Συγκεκριμένα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα του χωροταξικού σχεδιασμού και των διαθέσιμων εκτάσεων για τα νέα έργα ΑΠΕ καθώς βέβαια και το ποιες νέες επενδύσεις απαιτούνται – και πότε- τόσο στο Σύστημα Μεταφοράς όσο και στο Δίκτυο Διανομής έτσι ώστε να είναι εφικτή η ενσωμάτωση των νέων έργων ΑΠΕ.

5.Σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας το Σχέδιο δεν αναφέρει τι είδους έργα προβλέπεται να λειτουργούν το 2030. Θα πρέπει να είναι σαφές ποιο ποσοστό αφορά σε αντλησιοταμίευση και ποιο – ενδεχομένως – σε άλλα μέσα αποθήκευσης (π.χ. μπαταρίες,  κλπ.).

6.Ποιο σαφές και συγκεκριμένο θα πρέπει να είναι το ΕΣΕΚ όσον αφορά τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι από τη μια αναφέρεται πως στόχος είναι η διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου έως το 2029 -2030, εντούτοις σε άλλο σημείο του κειμένου σημειώνεται ότι είναι υπό διερεύνηση η σκοπιμότητα διασύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και σε τρίτο σελίδα υπάρχει η εκτίμηση πως η συγκεκριμένη διασύνδεση θα λειτουργεί το 2031. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα