Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Εμπορικά τερτίπια εν όψει χειμώνα στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία ερευνά η ΡΑΕ

Δημήτρης Κοιλάκος

Τα συχνά προβλήματα που θέτουν συχνά εκτός λειτουργίας την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας για μεγάλα διαστήματα έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό, με αρκετές υποψίες να εγείρονται ως προς το αν, πέραν των τεχνικών προβλημάτων, υπάρχουν και εμπορικοί λόγοι που κρύβονται πίσω από την κατάσταση αυτή.

Το θέμα έχει επανέλθει στο προσκήνιο καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας είναι και πάλι εκτός λειτουργίας από τις αρχές Οκτωβρίου, με την επαναλειτουργία της να αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη του έτους.

Η κατάσταση αυτή έχει συγκεντρώσει την προσοχή των αρμόδιων αρχών. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που σε μια περίοδο που εκτιμάται ότι η ζήτηση στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι αυξημένη η διασύνδεση τίθεται εκτός.

Έτσι, η ΡΑΕ, σε συνεργασία με την ομόλογή της Αρχή στην Ιταλία, έχουν ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η ηλεκτρική διασύνδεση με τη γειτονική χώρα εμφανίζει τόσο συχνά προβλήματα που τη θέτουν εκτός λειτουργίας.

Μάλιστα, στις έρευνες αυτές είναι πιθανό να εμπλακεί και η Κομισιόν.

Το χρονικό της πρόσφατης βλάβης

Στις 9 Οκτωβρίου, ο ΑΔΜΗΕ και η ΤΕRΝΑ ενημέρωσαν για βλάβη στη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, χωρίς να μπορούσαν τότε να εκτιμήσουν πότε θα επαναλειτουργήσει το καλώδιο.

Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο εναέριο τμήμα της διασύνδεσης στην Ελλάδα, δεν εντοπίστηκε βλάβη, με αποτέλεσμα ο έλεγχος από την πλευρά της TERNA να είχε επικεντρωθεί στο υποθαλάσσιο τμήμα, όπου και τελικά εντοπίστηκε η βλάβη.

Για την αποκατάσταση της λειτουργίας της διασύνδεσης, επιστρατεύτηκε ειδικό πλοίο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση των εργασιών για την επιδιόρθωση της βλάβης περί τα μέσα του Δεκεμβρίου, ώστε η διασύνδεση να επαναλειτουργήσει το τελευταίο δεκαήμερο της χρόνιάς.

Εξαιτίας της μακροχρόνιας βλάβης, από τις 25 Νοεμβρίου, έχει ενεργοποιηθεί η ισχύς των προβλεπόμενων εγγυήσεων που θα καταβάλλουν ο ΑΔΜΗΕ και η TERNA μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης για τα μακροπρόθεσμα PTRs που είχαν κατανεμηθεί στη διασύνδεση για το 2017. Βάσει των όσων προβλέπονται για αντίστοιχες περιπτώσεις στο πλαίσιο που διέπει την εμπορική λειτουργία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, θα καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις.

Ο φόβος για ντόμινο εν όψει χειμώνα, με επίκεντρο την Ιταλία

Χωρίς να σχετίζεται απαραίτητα με τα θέματα που τίθενται υπό διερεύνηση σε σχέση με τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι είναι αρκετά τα προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της γειτονικής χώρας την περίοδο αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου έχουν προκύψει προβλήματα στις ηλεκτρικής διασυνδέσεις της Ιταλίας με τη Γαλλία, την Ελβετία την Αυστρία και τη Σλοβενία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία τους θα παραμείνει εντός λειτουργικών ορίων ασφαλείας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το συνολικότερο ζήτημα έχει μεγαλύτερο βάθος, και εκ των πραγμάτων αποκτά ενδιαφέρον και πέραν της Ιταλίας, δεδομένης και της ιδιαίτερης βαρύτητας που αποκτά η λειτουργία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των δυσμενών προβλέψεων για το χειμώνα, που συντείνουν στο ότι η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος θα δοκιμαστεί.

Ένα επιπλέον ερώτημα, λοιπόν, που παραμένει αναπάντητο, είναι το κατά πόσο τα προβλήματα στις διασυνδέσεις της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες που “χτυπούν καμπανάκια” εν όψει χειμώνα, θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα ντόμινο εξελίξεων που αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ενεργειακή επάρκεια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και αφετέρου θα ανέβαζε στα ύψη τις τιμές.

Εφόσον ένα τέτοιο ντόμινο πράγματι προκύψει, τότε θα δοκιμαστεί και η επάρκεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, μετά και από τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ΡΑΕ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα