Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Συνέργειες 45 εκ. ευρώ από την ενσωμάτωση της ΕΛ.ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ – Επέκταση εκτός συνόρων και πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από τη συγχώνευση της με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ περιέγραψαν τα στελέχη της διοίκησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής conference call με τους επενδυτές και αναλυτές.

Παράλληλα έδωσαν και τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις για την προστασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μικρομετόχων από τη σχέση ανταλλαγής μετοχών. Απόδειξη τούτου είναι πως το ποσοστό της οικογένειας Καλλιτσάντση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ περιορίζεται από το 27,87% στο 26,47%.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Προβόπουλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη απέδωσε τη συγχώνευση των δύο εταιριών στην εντολή που έδωσαν οι μέτοχοι τον περασμένο Ιούλιο για απλοποίηση και εξορθολογισμό της εταιρικής δομής με σκοπό τη δημιουργία συνεργειών και την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.

Συνέργειες 45 εκ. ευρώ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έγινε πιο συγκεκριμένος προσδιορίζοντας το ύψος των συνεργειών σε τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ σημειώνοντας παράλληλα πως αυτές θα είναι αμέσως ορατές μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο ισχυρός άντρας του ομίλου τόνισε: «Η πλήρης ενσωμάτωση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ σηματοδοτεί την πίστη μας στις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αντανακλά τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας και να εξελιχθούμε στον τομέα τον ΑΠΕ σε βασικό παίχτη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το τραπεζικό σύστημα μνημονεύοντας την απόκτηση επιπλέον 6,5% της Αττικής Οδού.

Οι 25 ξένες αγορές στόχοι

Ως «επιτακτική ανάγκη» χαρακτήρισε την επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ στο εξωτερικό αλλά και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Σιετής, ο οποίος σημείωσε τα 10 χρόνια οργανικής ανάπτυξης της εταιρίας και το γεγονός πως είναι ο δεύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ περιορίζονται και εκεί επίσης απέδωσε την ανάγκη εξόδου της εταιρίας από τη χώρα αξιοποιώντας την παρουσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε 25 χώρες. Επισήμανε δε, τη σημασία της υπαγωγής της σε ένα μεγάλο ισολογισμό καθώς έτσι αποκτά πρόσβαση σε κεφάλαια.

Δίκαιη η ανταλλαγή μετοχών

Οι επενδυτές και αναλυτές βομβάρδισαν με ερωτήσεις τα τρία στελέχη ως προς τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών, με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση να έχει ήδη σημειώσει στην εισαγωγική του ομιλία πως οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΕΛ.ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ είναι υποτιμημένες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Απέδωσε αυτήν την εικόνα σε εξωγενείς χρηματιστηριακούς παράγοντες.

Επισήμανε, απαντώντας στους αναλυτές, ότι η παρούσα σχέση ανταλλαγής και το σχετικό premium προς τους μετόχους της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είναι απόλυτα δίκαια για τους μετόχους και των δυο εταιρειών. Ο κ. Καλλιτσάντσης εξήγησε πως η παρούσα σχέση ανταλλαγής βασίζεται σε μεθοδολογίες διεθνώς διαδεδομένες και αποτελεί σχετική αποτίμηση της τιμής των μετοχών και των δύο εταιρειών συνδεδεμένη με την τιμή κλεισίματός τους στις 28 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα ανακοίνωσης της προτεινόμενης συναλλαγής.

Σεβασμός στους μικρομετόχους

Αλλά και Γιώργος Προβόπουλος με τη σειρά του διαβεβαίωσε τους επενδυτές: «Είμαστε αποφασισμένοι να σεβαστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με την κείμενη νομοθεσία». Ο ίδιος μετά από σχετική ερώτηση για το αν η συγχώνευση σχετίζεται με τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στο πλαίσιο των εταιρικών μετασχηματισμών απάντησε πως «ουδεμία σχέση είχε ο χρόνος ανακοίνωσης της συναλλαγής». Κατά τον ίδιο αυτή προτάθηκε όταν η εταιρία ήταν έτοιμη και μετά την σε βάθος αξιολόγηση της διάρθρωσης του ομίλου.

Ο κ. Καλλιτσάντσης έφερε επίσης πιο απτό παράδειγμα ως προς την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομετόχων: «Ως αποτέλεσμα της προτεινόμενης συναλλαγής και της εισόδου νέων μετοχών προερχόμενων από την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο πλαίσιο της σχέσης ανταλλαγής, το ποσοστό της οικογένειας Καλλιτσάντση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα περιοριστεί από 27,87% σήμερα σε 26,47%. Αποδεικνύεται λοιπόν περαιτέρω», πρόσθεσε, «ότι το εννοούμε όταν λέμε πως έχουμε προτείνει μία συναλλαγή που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων μετοχών ασχέτως το αν είναι μέτοχοι πλειοψηφίας ή μειοψηφίας και πόσο μεγάλοι ή μικροί».ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα