Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

EBEC Athens: 5ος χρόνος για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό φοιτητών μηχανικής

Για 5η συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο τοπικός γύρος του European BEST Engineering Competition (EBEC), του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού διαγωνισμού φοιτητών μηχανικής, υπό την αιγίδα του φοιτητικού οργανισμού BEST.

O τοπικός γύρος EBEC Athens θα λάβει χώρα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΕΜΠ, στις 13-14 Μαρτίου, και θα δώσει την ευκαιρία σε 64 φοιτητές να διαγωνιστούν και να αναμετρήσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ακρίβειά τους. Οι νικητές του τοπικού γύρου, θα συνεχίσουν στον εθνικό γύρο EBEC Greece στην Πάτρα, όπου θα διαγωνιστούν έναντι των νικητήριων ομάδων από τους τοπικούς γύρους της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων. Φέτος, τον τοπικό γύρο EBEC Athens στηρίζουν μέχρι στιγμής η Novo Nordisk Hellas και η ΑΒΒ.

Ο European BEST Engineering Competition (EBEC) είναι ο μεγαλύτερος  διαγωνισμός μηχανικής, που διοργανώνεται από φοιτητές προς φοιτητές.  Οι ομάδες αποτελούνται από 4 άτομα από όλα τα τεχνολογικά πεδία, ανεξαρτήτως της ακαδημαϊκής τους εμπειρίας, και καλούνται να επιλύσουν θέματα που τους παρέχονται από το φοιτητικό οργανισμό μηχανικών BEST, σε 3 διαγωνιστικά επίπεδα. Η ομάδα που θα αποδείξει ότι είναι η πιο αποτελεσματική και δημιουργική, στο τέλος του διαγωνισμού θα κατακτήσει τον τίτλο των «BEST Engineers of Europe».

Η ιδέα του διαγωνισμού EBEC προέκυψε από τον αντίστοιχο Canadian Engineering Competition (CEC) του φοιτητικού οργανισμού μηχανικών του Καναδά CFES. Υλοποιήθηκε για πρώτη φορά με τη μορφή που είναι σήμερα, το 2009 στο Ghent του Βελγίου, και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο με όλο και περισσότερους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν σε μία από τις δύο κατηγορίες: στο Case Study, όπου θα πρέπει να προτείνουν μία λύση σε ένα θεωρητικό πρόβλημα, και στο Team Design, όπου θα πρέπει να ετοιμάσουν μία κατασκευή με περιορισμένη πρόσβαση σε υλικά. Σε κάθε γύρο του διαγωνισμού EBEC, είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητό η συμμετοχή εταιρικών συνεργατών για την υποβολή των θεμάτων, ώστε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι διαγωνιζόμενοι να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές απαιτήσεις εργασίας του σύγχρονου μηχανικού.

Ο EBEC έχει πυραμιδοειδή δομή και αποτελείται από 3 επίπεδα διαγωνισμού. Κάθε επίπεδο της πυραμίδας αναφέρεται στους αντίστοιχους γύρους που διεξάγονται κατά τη διάρκεια κάθε χρονιάς:

  • Οι τοπικοί γύροι του EBEC (Local EBEC Rounds) αποτελούν το πρώτο σκαλί της πυραμίδας και περιλαμβάνουν φοιτητές και διοργανωτές από όλα τα πανεπιστήμια στα οποία υφίστανται τοπικά παραρτήματα του οργανισμού BEST (Local BEST Groups). Η ιδέα του EBEC ακόμα εξελίσσεται και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να συμμετέχουν και περισσότερα Πανεπιστήμια. Φέτος, το 2015, ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο με τη συμμετοχή 88 τοπικών γύρων EBEC (στα αντίστοιχα Local BEST Groups) σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες.

  • Οι εθνικοί/ περιφερειακοί γύροι του EBEC (National/ Regional EBEC Rounds) είναι το δεύτερο σκαλί της πυραμίδας του EBEC. Οι νικήτριες ομάδες των τοπικών γύρων του EBEC προωθούνται στο επόμενο επίπεδο που είναι οι εθνικοί/ περιφερειακοί γύροι. Μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν συνολικά 15 εθνικοί/περιφερειακοί γύροι του EBEC, με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος και να διαγωνίζονται για μία θέση στον μεγάλο Τελικό.

  • Τέλος, ο Τελικός του EBEC (EBEC Final) διοργανώνεται κάθε χρόνο ως επιστέγασμα όλων των εθνικών/ περιφερειακών γύρων που έχουν προηγηθεί και στόχο έχει να φέρει σε επαφή όλους εκείνους τους νέους φοιτητές μηχανικούς που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας και της βιομηχανίας με ομαδικό πνεύμα, δημιουργικότητα και καινοτομία.

Ο φετινός Τελικός του EBEC θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1-9 Αυγούστου στο Πόρτο της Πορτογαλίας και θα συγκεντρώσει 120 συμμετέχοντες, νικητές των αντίστοιχων 15 εθνικών/ περιφερειακών γύρων.

Μεταξύ αυτών των 8 ημερών, εκ των οποίων οι 4 αφορούν καθαρά το διαγωνιστικό τμήμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν ανεπτυγμένες μεθόδους μηχανικής κάτω από περιορισμένο ποσό χρόνου, υλικών και εξωτερικής βοήθειας.

Πέρα από τη διοργάνωση του ετήσιου Διαγωνισμού Μηχανικής, ο φοιτητικός, μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός οργανισμός BEST (Board of European Students of Technology) έχει ως γενικότερο στόχο να προωθήσει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ φοιτητών, Πανεπιστημίων και εταιρειών στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1989 και πλέον δραστηριοποιείται σε 96 κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, σε 33 ευρωπαϊκές χώρες, μετρώντας πάνω από 3500 ενεργά μέλη και περίπου 1 εκατομμύριο που έχουν συμμετάσχει στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του.

Το BEST Athens, η τοπική ομάδα της Αθήνας, ιδρύθηκε το 1997 και τα μέλη του είναι φοιτητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, από όλες τις σχολές αυτού. Μέσα από τις δράσεις του αποσκοπεί να φέρει σε επαφή τους φοιτητές μηχανικούς του ΕΜΠ με ομολόγους τους σε όλη την Ευρώπη, να εξελίξει τον τρόπο σκέψης τους σε τομείς που άλλοτε σχετίζονται με το πεδίο των μηχανικών κι άλλοτε όχι. Σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό του BEST Athens μετράει 30 ενεργά μέλη που συνεχίζουν τη διοργάνωση δράσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μένοντας πιστά στο όραμα και τις αξίες του οργανισμού. Απόδειξη του έργου του BEST Athens και της ιστορίας του, είναι τα 107 παλιά μέλη του (alumni) και τα 64 events του, τω συνόλω (21 σε τοπικό επίπεδο, 23 σε ευρωπαϊκό και 20 για την ανάπτυξη και την εσωτερική λειτουργία του οργανισμού).

Πληροφορίες συμμετοχής στο: http://ebec.ntua.gr

Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό BEST: http://best.ntua.grΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα