Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Δημήτρης Παναγάκος: Ο Έλληνας που πουλάει φωτοβολταϊκά πάνελς στους...Κινέζους

Παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και βλέποντας την πράσινη ανάπτυξη να «επελαύνει», ο Δημήτρης Παναγάκος δημιούργησε στην Πάτρα μια πρότυπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς που απασχολεί 320 εργαζόμενους και εξασφαλίζοντας υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Με καταγωγή από την Λακωνία, και κλίση προς τις θετικές επιστήμες, ο 56χρονος σήμερα επιχειρηματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Δημήτρης Παναγάκος, είχε πάντα μέσα του το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Φοιτητής του Πολυτεχνείου και πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του είχε ήδη πιάσει δουλειά. Το ξεκίνημά του από τόσο νεαρή ηλικία τον βοήθησε, όπως αναγνωρίζει, να έχει ως εργοδότης διαφορετική φιλοσοφία και να «βλέπει» και από την πλευρά του εργαζόμενου.

«Αλλαγή δεν σημαίνει απλά εξέλιξη αλλά και συνεχή βελτίωση» υποστηρίζει ο επιχειρηματίας που πιστεύει ακράδαντα ότι η συνεχής αναζήτηση σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης για όσους έχουν ανοικτό μυαλό και δεν διστάζουν να ρισκάρουν.

Νέος μηχανικός, μετά την αποφοίτησή του από το πολυτεχνείο ξεκίνησε επαγγελματική πορεία, χαρακτηριστικοί σταθμοί της οποίας ήταν η τετραετής εργασία του στην «Petrola» του ομίλου Λάτση, η απασχόλησή του σε μεγάλα έργα υποδομών και σε έργα στη Μέση Ανατολή είτε ως μελετητής είτε ως επιβλέπων μηχανικός, καθώς και στην κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της «Ελληνική Βιομηχανία Όπλων» στο Λαύριο.

Αλλά ο Δημήτρης Παναγάκος προέβλεψε την επανάσταση της τεχνολογίας, και μπήκε έγκαιρα στη λογική της νέας επιχειρηματικής ιδέας, με τη δημιουργία της «Oditec», εταιρίας Οπτικής Ψηφιακής Τεχνολογίας, με έδρα τη Θήβα. Πρόκειται για μονάδα η οποία δραστηριοποιήθηκε στον χώρο υψηλής τεχνολογίας ασχολούμενη με την παραγωγή εγγράψιμων & προ-εγγεγραμμένων οπτικών δίσκων CD, DVD, CD-R & DVD-R, την εποχή που τα μέσα αυτά ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Πριν από έξι περίπου χρόνια, ο Δημήτρης Παναγάκος, δίνει πραγματική διάσταση σε μια ιδέα που για τα ελληνικά δεδομένα ακουγόταν εξωπραγματική παρότι οι προοπτικές ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας έμοιαζαν από τότε ελπιδοφόρες. Τότε δημιουργήθηκε ο Όμιλος εταιρειών «Solar Cells Hellas», με δραστηριοποίηση σε ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο: τη βιομηχανική παραγωγή φωτοβολταϊκών στοιχείων (πάνελς) τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εκείνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόσφατα, με την άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα των φωτοβολταϊκών έργων, πέραν της παραγωγής των πάνελς, ο Όμιλος μπήκε δυναμικά και στην παροχή τεχνικοοικονομικών εργασιών για ενεργειακά έργα, αναλαμβάνοντας το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται από τη μελέτη έως τη κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων «με το κλειδί στο χέρι».

Ο Όμιλος «Solar Cells Hellas» έχει σήμερα ολοκληρώσει επένδυση ύψους 120 εκατ. Ευρώ στην ΒΙΠΕ Πατρών για την παραγωγή δισκίων πυριτίου (wafers), φωτοβολταϊκών στοιχείων (solar cells) και φωτοβολταϊκών πλαισίων (pv modules) σε πλήρως καθετοποιημένες και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 110 MWp, με τεχνολογία που επιτρέπει την άμεση μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Επίσης έχει ήδη συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια για την προμήθεια πρώτων υλών, ενώ εξαγωγές των προϊόντων του έχουν πραγματοποιηθεί σε Ιταλία, Ισπανία έως και την Κίνα!

Ο Όμιλος αποτελείται από δύο παραγωγικές μονάδες που στεγάζουν τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας υψηλές προδιαγραφές στα παραγόμενα προϊόντα. Απασχολεί γύρω στους 320 εργαζομένους, και όπως λέει ο κύριος Παναγάκος με περηφάνια «είναι μια ομάδα από νέους επιστήμονες, που παρακολουθούν ανελλιπώς τις διεθνείς εξελίξεις προκειμένου να δώσουν ιδέες για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και για ότι άλλο καινούργιο μπορεί να δημιουργεί προσδοκίες».

Ο Λάκωνας επιχειρηματίας δικαιώθηκε εν τέλει στην πρόβλεψη που είχε κάνει για ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο και για την «εφόρμηση» της πράσινης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Αυτή ακριβώς η ανάπτυξη του κλάδου δημιούργησε την ανάγκη περαιτέρω αύξησης της δυναμικότητας και ο Όμιλος ολοκληρώνει τις ημέρες αυτές την επέκταση στη γραμμή παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων 35MW.

Ο Όμιλος του κ. Παναγάκου, πέραν των παραγωγικών μονάδων και της παροχής υπηρεσιών σε τρίτους, περιλαμβάνει ακόμα, θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην μελέτη, την κατασκευή, την υλοποίηση και την λειτουργία ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων. Στην ιδιοκτησία του υπάρχουν σήμερα κατασκευασμένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά ισχύος περίπου 2,5 MW, ενώ μέσα στο 2011 ετοιμάζονται να μπούν στο σύστημα ιδιόκτητα projects συνολικής ισχύος περί τα 25MW. Συνολικά έχουν κατατεθεί και είναι υπό αδειοδότηση νέες αιτήσεις 120 και πλέον MW ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ομίλου, το 2011 η «Solar Cells Hellas» θα έχει μερίδιο αγοράς στην νέα εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα περίπου 10%.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι μια ελληνική εταιρεία προσφέρει προϊόντα στην αιχμή της τεχνολογίας με τα υψηλότερα standards. Και όλα αυτά με αδιάλειπτη προσπάθεια και έρευνα σε οτιδήποτε είναι νέο για την εποχή μας. Θέλουμε να διατηρηθούμε σε αυτό το επίπεδο παρά τις σημερινές οικονομικές αντιξοότητες» τονίζει ο κ. Παναγάκος, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον, αρκεί «ο ήλιος να συνεχίσει να... βγαίνει».ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα