Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ανδρέας Χριστοδουλάκης: Η μάχη της κιλοβατώρας

Προσπάθεια να εκτονωθεί ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και του Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) με εμπλοκή και της ΔΕΗ γίνεται με την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με την οποία αλλάζουν μερικώς οι κανόνες στο παιχνίδι της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού. Αντικείμενο του πολέμου αποτελεί η τιμή της κιλοβατώρας με την οποία οι ιδιώτες μπαίνουν στην καθημερινή αγορά.

Οι ανεξάρτητοι ιδιώτες παραγωγοί τονίζουν καιρό τώρα ότι αυτή η τιμή έχει «μαγειρευτεί» από τον ΔΕΣΜΗΕ ώστε να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να ευνοεί τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι δικές τους μονάδες να παραμένουν εκτός λειτουργίας. Θέτουν δηλαδή ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε μια αγορά η οποία θα πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως και σύντομα, στο πλαίσιο του μνημονίου. Αλλωστε και η τρόικα πιέζει έντονα για την απελευθέρωση της αγοράς και μάλιστα έχει επιδώσει ένα είδος τελεσιγράφου ώστε αυτό να γίνει το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2011 έστω - εν ανάγκη- και με πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού αναφέρεται σε χονδρεμπόριο και όχι σε λιανική τιμή, αφού τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά που αφορούν 6,5 εκατομμύρια πελάτες είναι ακόμη ρυθμιζόμενα από το Δημόσιο, αλλά η απελευθέρωση καθιστά προσεγγίσιμη τη χονδρική και λιανική τιμή, αφού επιφέρει αλληλεξάρτηση.

Οι χονδρέμποροι

Με την υπουργική απόφαση της κυρίας Μπιρμπίλη οι πληρωμές προς τους χονδρεμπόρους της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνονται βάσει της Οριακής Τιμής του Συστήματος όπως αυτή υπολογίζεται την προηγούμενη ημέρα. Με την απόφαση που υπέγραψε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι.Μανιάτης το κύριο βάρος δόθηκε στην προσπάθεια αποφυγής της χειραγώγησης της αγοράς.

Με όλες τις εξελίξεις ένα είναι βέβαιο: η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε αντανάκλαση του πραγματικού κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος στα τιμολόγια, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αυξήσεις στα νοικοκυριά οι οποίες κατά την τριετία 2011-2013 θα αγγίξουν τουλάχιστον το 15%.

Εν τω μεταξύ, όμως, επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή με δυναμική παρότρυνση του κράτους και φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ σταδιακά απαξιώνονται και κινδυνεύουν, εν μέσω μείωσης της ζήτησης, να τινάξουν στον αέρα οποιοδήποτε μοντέλο απελευθέρωσης.

Το βασικότερο πρόβλημα της αγοράς εντοπίζεται στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή της φθηνότερης τιμής πώλησης του ρεύματος από τους παραγωγούς (ΔΕΗ και ιδιώτες) στον ΔΕΣΜΗΕ, τον διαχειριστή του συστήματος, ο οποίος φροντίζει για τον εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. Κάθε πρωί ο ΔΕΣΜΗΕ ανακοινώνει πόσο ρεύμα θέλει να αγοράσει για την ημέρα και ξεκινά από τον φθηνότερο παραγωγό με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος. Στη συνέχεια αγοράζει από τον αμέσως επόμενο φθηνότερο, ώσπου να συμπληρωθεί η καθημερινή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, από νοικοκυριά, εμπόρους και βιομηχανίες.

Η ΔΕΗ έχοντας στη διάθεσή της υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες είναι σε θέση να πετυχαίνει χαμηλότερο κόστος παραγωγής- άσχετα με το αν χρησιμοποιεί ή όχι τις μονάδες αυτές για την παραγωγή ρεύματος τη συγκεκριμένη ημέρα- και να διαμορφώνει την Οριακή Τιμή Συστήματος. Ετσι, πουλάει πρώτη το ρεύμα που παράγει ημερησίως και μόνο όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη ο ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει και από ιδιώτες.

Εξομάλυνση

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή βρέθηκαν ενώπιον αδιεξόδου, γι΄ αυτό και όλοι περιμένουν να εξομαλυνθεί η κατάσταση από τον νέο τρόπο υπολογισμού που υπεγράφη μεσοβδόμαδα. Με την υπουργική απόφαση της κυρίας Μπιρμπίλη αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη η λειτουργία του.

«Δέκα χρόνια από την απελευθέρωση της αγοράς και τη δραστηριοποίηση ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών σε αυτήνδεν έχουμε ακόμη σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο με διαφανείς κανόνες» υπογραμμίζει ο κ. Γ. Κούβαρης, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Ηρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με τους ιδιώτες παραγωγούς η ΔΕΗ, που κατέχει δεσπόζουσα θέση, δύναται να επηρεάζει τις εξελίξεις στην αγορά. «Η ΔΕΗ κατέχει ακόμη πάνω από το 95% της προμήθειας» αναφέρει ο κ. Κούβαρης και προσθέτει ότι «ως εκ της θέσεώς της εκμεταλλεύεται τα κενά και τα σφάλματα των νόμων και κωδίκων και οδηγεί την Οριακή Τιμή σε χαμηλά επίπεδα ώστε να αγοράζει φθηνά. Στην ισορροπία μεταξύ της χαμηλής Οριακής Τιμής και της απώλειας πελατών σήμερα η ΔΕΗ έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος να διατηρεί την Οριακή Τιμή χαμηλά και να “χάνει” πελάτες».

Τιμολογιακοί έλεγχοι από τη ΡΑΕ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ διαφάνεια στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού με την υποχρεωτική δήλωση εβδομαδιαίας χρήσης των υδροηλεκτρικών, ώστε να υπολογίζεται πιο προσεγγιστικά το κόστος τους, προβλέπει μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση της ΥΠΕΚΑ κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και του υφυπουργού κ. Ι. Μανιάτη για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επιπλέον με την απόφαση ενισχύονται οι έλεγχοι από τη ΡΑΕ, η οποία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων κόστους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που δηλώνει ο κάθε παραγωγός. Το κύριο βάρος των αλλαγών δόθηκε από την κυρία Μπιρμπίλη και τον κ. Μανιάτη στην αποφυγή της χειραγώγησης της αγοράς με την υποβολή αμφισβητούμενων στοιχείων από τους παραγωγούς.

Δύο αντίθετες απόψεις

Ο κ. Α. Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) και αντιπρόεδρος της εταιρείας Εlpedison Ρower, σημειώνει ότι «σήμερα, ενώ η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί κατά 12% σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, δεν έχει προχωρήσει επαρκώς το πρόγραμμα απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ.Οι εισαγωγές με τρόπο αδιαφανή και υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από το Κoζλοντούι έφτασαν να καλύπτουν το 14% της κατανάλωσης, επιβαρύνοντας το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Η χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών συνεχίζει να γίνεται κατά τρόπο αδιαφανή από τη ΔΕΗ και ελπίζουμε να αλλάξει με την υπουργική απόφαση ενώ δεν υπάρχει ορατή προοπτική προσπέλασης στα φθηνά καύσιμα».

Αντίθετη άποψη για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ έχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Α. Ζερβός, ο οποίος αναφέρει ότι «η ΔΕΗ θεωρητικά είναι καθετοποιημένη και αδιάφορη στην οριακή τιμή. Οσον αφορά τις μονάδες που εντάσσονται στο σύστημα η εταιρεία μας ακολουθεί πιστά τον νόμο.Η ΔΕΗ ήδη από 1ης Σεπτεμβρίου και σε ένδειξη καλής θέλησης για την ομαλή λειτουργία της αγοράς έχει αναθεωρήσει το κόστος του λιγνίτη και το έχει αυξήσει κατά 4 ως 5 ευρώ. Σύντομα πιστεύουμε» συμπληρώνει ο ίδιος «ότι θα επιλυθεί και το ζήτημα του διοξειδίου του άνθρακα που θα υπολογίζεται με μεγαλύτερη τιμή και άρα υψηλότερο κόστος στην οριακή τιμή του συστήματος.Εμείς βλέπουμε με θετικό μάτι τις αλλαγές και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα της ΔΕΗ».

(Το Βήμα, 3/10/2010)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα