Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

3 εκατ. δολ. ημερησίως αποφέρει στους Τζιχαντιστές το λαθρεμπόριο πετρελαίου

Περί τα 3 εκατ. δολάρια την ημέρα αποφέρει στους Τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν καταλαβει τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, το λαθρεμποριο καυσίμων.

Όπως επισημαίνει ο Λουάι ελ Χατεέμπ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργείας του Ιράκ και σύμβουλος του ιρακινού κοινοβουλίου, για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του, το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια, οπότε «το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνει ο Λουάι ελ Χατεέμπ.

Μέσω αυτού του λαθρεμπορίου, το ΙΚ λύνει το πρόβλημα της αδυναμίας του να πουλήσει νομίμως αυτό το πετρέλαιο εκτός των εδαφών του. «Το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να γίνει εμπορία πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία είναι η Τουρκία», τονίζει ο ελ Χατεέμπ, που εργάζεται και στο Κέντρο Μπρούκινγκς της Ντόχα.

Αλλά και δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας βεβαιώνουν ότι έχουν εντοπίσει τη μεταφορά πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Συρία και πέντε στο Ιράκ. Διαχειρίζεται επίσης ένα διυλιστήριο και πολιορκεί ένα άλλο στο Ιράκ, ενώ ελέγχει και αρκετά μικρά διυλιστήρια στη Συρία.

Η οργάνωση κρατά μέρος του πετρελαίου και πωλεί μικρές ποσότητες στα εδάφη της, αλλά το μεγάλο μέρος το εξάγει στην Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τα ίδια δίκτυα λαθρεμπορίου που λειτουργούν στα πορώδη σύνορα της περιοχής εδώ και πολλές γενιές. Υπολογίζεται ότι αυτό το λαθρεμπόριο αποφέρει στο Ισλαμικό Κράτος τρία εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Εκτιμάται επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος εισπράττει χρήματα από λύτρα για τους ομήρους του, καθώς και με άλλες μεθόδους εκβίασης, με την πώληση γυναικών και ανηλίκων ως σεξουαλικών σκλάβων, καθώς και με το εμπόριο αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται η σημερινή Ελ Παϊς, η σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμη πιο σύνθετη. Ο τουρκικός Τύπος έγραψε στις αρχές Αυγούστου ότι στο Ισλαμικό Κράτος έχουν ενταχθεί πάνω από 1.000 τούρκοι πολίτες, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάνει και τις 3.000. Στη νότια Τουρκία, ο πληθυσμός επωφελείται από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου που εμπορεύονται οι τζιχαντιστές, που μπορεί να είναι και κάτω από το μισό της τιμής του νομίμου.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες. «Για μας, το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες οργανώσεις είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ισλαμιστές του ΙΚ όμως ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον δυτικών εταιρειών, ακολουθώντας το παράδειγμα του Συριακού Ηλεκτρονικού Στρατού και της Ομάδας Ασφαλείας «Αίας» που εδρεύει στο Ιράν.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά όπλα», λέει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Ντέιβιντ Ντε Βαλτ, επικεφαλής της εταιρείας FireEye. «Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ήδη το Διαδίκτυο για τη στρατολόγηση μελών, τη διανομή τρομοκρατικών πληροφοριών και την τρομοκράτηση γενικότερα».

Μία οργάνωση που λέγεται Lizard Squad και υποστηρίζει ότι έχει δεσμούς με το ΙΚ έθεσε πρόσφατα στο στόχαστρό της τα δίκτυα της Sony και της Microsoft.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ο κυβερνοπόλεμος παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, όπως φάνηκε και στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι οι επιθέσεις αυτές θα καλύπτονται πλέον από το αμυντικό δόγμα του οργανισμού, με την έννοια ότι όταν μια χώρα δέχεται επίθεση, θα μπορούν να απαντούν οι υπόλοιπες.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα