Skip to main content
Menu
English edition

Μπιρμπίλη: Ο αθλητισμός προϋποθέτει ένα υγιές φυσικό περιβάλλον

Στον αθλητισμό που ως φυσική ανθρώπινη δραστηριότητα προϋποθέτει ένα υγιές φυσικό περιβάλλον και έτσι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και έμπνευση για βαθύτερο σεβασμό προς τη φύση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου AIMS (Association of International Marathons and Distance Races), δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να καταστρώσουν από κοινού μία εθνική χάρτα για την άσκηση του αθλητισμού με έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο καθώς και να δημιουργήσουν την Πράσινη Ατζέντα του Αθλητισμού (Green Sporting Agenda).

Συγκεκριμένα, η Υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει άμεση προσπάθεια με σκοπό να μπορέσουν αθλητές, αθλητικοί σύλλογοι και παράγοντες να εστιάσουν στην υπεύθυνη χρήση των υλικών και των πηγών τους, όπως έδαφος, νερό, καύσιμα, στον έξυπνο σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στην εγκατάστασή τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σχολεία, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις και να μεγιστοποιείται η χρήση τους. Ακόμη, θα υπάρξει μέριμνα για την επέκταση και συστηματική διάχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι σημαντικό να εδραιωθεί ένας σύνδεσμος ανάμεσα σε αθλητική και περιβαλλοντική παιδεία, που θα επιτρέψει στα παιδιά και τους νέους να μάθουν για το περιβάλλον αθλούμενοι. Ακόμη, υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμο να περιληφθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα προγράμματα προπόνησης, όπου διδάσκοντες και προπονητές θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος.

Αναλυτικότερα η Υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε: «Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, μέσα από την κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγή θορύβου, σκουπιδιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται οι κατασκευαστές αθλητικών προϊόντων, καθώς επίσης και μεγάλες διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικοί, Ολυμπιακοί Αγώνες και άλλοι, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και καταναλώνουν ή επιβαρύνουν περιβαλλοντικούς πόρους.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής τρόπους αναψυχής του ελεύθερου χρόνου του σύγχρονου πολίτη. Αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να λειτουργήσει προς ωφέλεια του περιβάλλοντος. Είναι γνωστό πόσο πολύ επηρεάζουν τα παιδιά και τους νέους οι διάσημοι αθλητές ως πρότυπα συμπεριφοράς. Θαυμάζονται για αξίες όπως: σκληρή δουλειά, προσπάθεια, συνεργασία, πειθαρχία, αφοσίωση, αυτοεκτίμηση και αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά που συνδέονται και με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει ένας σημαντικός μοχλός που θα επηρεάσει προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Όλη αυτή η μεγάλη αγορά αθλητικών προϊόντων, εκδηλώσεων, εγκαταστάσεων μπορεί να ενσωματώσει στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης και οι μεγάλοι αθλητικοί οργανισμοί μπορούν να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία για να το ενθαρρύνουν».

Η Υπουργός ΠΕΚΑ, αναφέρθηκε στο ελληνικό παράδειγμα των ολυμπιακών έργων και συγκεκριμένα αυτών που έγιναν στην περιοχή του Μαραθώνα, δηλαδή, το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, το οποίο υπήρξε αφορμή για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά και τη συνακόλουθη αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα